DPS najavio prijavu zbog izmijenjenih stihova himne; Organizator: Nenamjerna greška

"Činjenica je da je sinoć na otvaranju 34. FFHN-MFF došlo do propusta prilikom izvođenja himne, ali nema riječi o tome da je ovo bio namjeran akt njenog 'prekrajanja'," naveli su iz organizacije festivala

29189 pregleda 340 reakcija 88 komentar(a)
Sa otvaranja festivala, Foto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival
Sa otvaranja festivala, Foto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival
Ažurirano: 02.08.2021. 12:28h

Na Kanli Kuli u Herceg Novom sinoć je svečano otvoreno 34. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala, a državna himna Crne Gore tom prilikom je izvedena u izmijenjenoj verziji.

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović najavio je da će ta partija podnijeti prijavu protiv organizatora manifestacije, koji su u reagovanju naveli da se radi o nenamjernom propustu.

“Kadrovi partija koje imaju problem sa crnogorskom državnošću sada su počeli da zloupotrebljavaju do skoro prestižne smotre kulture. To im nećemo dozvoliti”, objavio je Bogdanović na Tviteru.

Organizatori: Nenamjerna greška, umjetnica se izvinila

Iz organizacije festivala saopštili su danas da se radi o nenamjernom propustu.

"Najteže je nastupati pred domaćom publikom, u svom gradu, što je izazvalo snažne emocije i trenutak dekoncentracije, koji su doveli do nenamjernog propusta u izvođenju himne Crne Gore na otvaranju Festivala", navodi se u saopštenju Direkcije 34. FFHN-MFF-a.

Kazali su da se umjetnica izvinila organizatorima i pokroviteljima festivala i preuzela svu odgovornost na sebe. Nada se, kako navode, da će njeno izvinjenje uvažiti i sve građanke i građani Crne Gore.

"Činjenica je da je sinoć na otvaranju 34. FFHN-MFF došlo do propusta prilikom izvođenja himne, ali nema riječi o tome da je ovo bio namjeran akt njenog 'prekrajanja', već se radi o slučajnoj grešci mlade umjetnice. 34. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival ponudiće publici kvalitetan program – nova ostvarenja evropske kinematografije, studentske filmove, jugoslovenske klasike, te se nadamo da je ipak to činjenica koja će biti u fokusu medija narednih dana", zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

02. Avgust 2021.

Omaž prošlosti i pogled u budućnost

Bonus video: