MANS će pratiti sjednice Skupštine i radnih tijela

MANS će pratiti kako Skupština koristi svoju kontrolnu ulogu i vrši nadzor nad radom izvršne vlasti, a posebno da li se sprovode usvojeni zaključci i preporuke koji su obavezujući za Vladu
1 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2017. 12:25h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) danas počinje sa sprovođenjem dvogodišnjeg projekta Unapređenje parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori kojim je predviđeno praćenje zakonodavnih i kontrolnih aktivnosti Skupštine i njenih poslanika i unapređenje komunikacije sa građanima.

MANS će pratiti sjednice Skupštine i njenih radnih tijela, analizirati podatke i redovno informisati javnost o aktivnostima parlamenta kako bi obezbijedili veću transparentnost rada te institucije.

"Ovo je posebno značajno u trenutku kada opozicija bojkotuje parlament, pa se važni, sistemski zakoni mijenjaju bez znanja javnosti, a derogira se ranije uspostavljena praksa radnih tijela", kaže se u saopštenju.

MANS će pomagati građanima i nevladinim organizacijama da parlamentu podnose konkretne inicijative, a posebno će se truditi da uspostave nove kanale komunikacije putem kojih bi građani mogli lakše da kontaktiraju njihove predstavnike i ukažu im na probleme.

Navodi se da će MANS pratiti kako Skupština koristi svoju kontrolnu ulogu i vrši nadzor nad radom izvršne vlasti, a posebno da li se sprovode usvojeni zaključci i preporuke koji su obavezujući za Vladu.

"Sve informacije o tome ćemo redovno objavljivati kako bi bile dostupne svim poslanicima, ali i građanima", navodi se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: