Čađenović, Vukčević i Ivanović u igri za Tužilački savjet

Za članove TS-a biraju se četiri kandidata s liste, pri čemu iz jednog držvnog tužilaštva može biti izabran samo jedan kandidat i jedan kandidat s liste iz člana 24 stav 5, odnosno stav 6 ovog zakona, koji dobiju najveći broj glasova kolega

12089 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Čađenović, Foto: Boris Pejović
Čađenović, Foto: Boris Pejović

Tajnim glasanjem na Konferenciji državnih tužilaca, koje je u toku, očekuje se da se ko kraja dana izaberu novi članovi Tužilačkog savjeta (TS) iz reda tužilaca.

Na konačnoj listi našli su se tužiteljka iz Podgorice Andrijana Nastić, Nikola Samardžić iz Osnovnog državnog tužilaštva u Herceg Novom, tužilac iz Kolašina Vojislav Grujić i Amra Suljković iz ODT-a u Beranama.

Za popunjavanje TS-a iz reda viših državnih tužilaštava glasaće se za tužiteljke iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Tatjanu Begović ili Tanju Čolan-Deretić, ili njihovog kolegu iz Bijelog Polja, Vladana Đalovića.

Kandidati iz Specijalnog državnog tužilaštva su specijalni tužilac Saša Čađenović i specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Na listi iz Vrhovnog državnog tužilaštva u igri su Lidija Vukčević, Đurđina Nina Ivanović i Radmila Ćuković.

Lista kandidata iz reda državnih tužilaca za izbor članova TS-a sačinjena je u skladu s članom 24 st. 2 i 5, odnosno stav 6 izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, koji je stupio na snagu 12. juna ove godine.

Lista kandidata je dostavljena svim tužilaštvima i bila je istaknuta na oglasnoj tabli, a vršilac dužnosti VDT-a Dražen Burić je u zakonskom roku zakazao Konferenciju državnih tužilaca.

Za članove TS-a biraju se četiri kandidata s liste, pri čemu iz jednog držvnog tužilaštva može biti izabran samo jedan kandidat i jedan kandidat s liste iz člana 24 stav 5, odnosno stav 6 ovog zakona, koji dobiju najveći broj glasova kolega.

Ako nijedan od kandidata s lista ne dobije potrebnu većinu glasova, tajni izbor će se ponoviti, a u glasačku kutiju ubacivaće se imena pet tužilaca, koji su u prvom krugu dobili najveći broj glasova.

Ako ima više kandidata s istim brojem glasova, po osnovu kojih mogu da idu u drugi krug glasanja, sačinjava se lista od tih kandidata, pri čemu se glasanje ponavlja, a iz jednog državnog tužilaštva može biti izabran samo jedan kandidat.

Bonus video: