Bečić proglasio novi Tužilački savjet

Proglasio šestoro članova novog TS-a - četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji tužilaca Tatjana Begović, Sanja Jovićević, Đurđina Nina Ivanović i Nikola Samardžić. U novom TS-u se nalazi i ime vršioca dužnosti vrhovnog držđavnog tužioca Dražena Burića, koji je izabran na predlog ukinutog TS-a

77409 pregleda 626 reakcija 102 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2021. 16:57h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić proglasio je novi Tužilački savjet, saglasno članu 184b Zakona o državnom tužilaštvu, čime je automatski prestao mandat aktuelnom sazivu tog tijela.

Odluka o novom sastavu TS je objavljena u Službenom listu.

Službeni list TS
foto: Screenshot

Predsjednik parlamenta je u Odluci proglasio šestoro članova novog TS-a - četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji tužilaca Tatjana Begović, Sanja Jovićević, Đurđina Nina Ivanović i Nikola Samardžić. U novom TS-u se nalazi i ime vršioca dužnosti vrhovnog držđavnog tužioca Dražena Burića, koji je izabran na predlog ukinutog TS-a, dok je predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava u novom TS-u državni sekretar Boris Marić.

novi Tužilački savjet
foto: Skupstina.me

"Nakon što Skupština izabere pet uglednih pravnika, biće proglašeno i preostalih pet članova TS-a. Imajući u vidu da saglasno Ustavu i Zakonu, Tužilački savjet radi i odlučuje sa minimum 6 od 11 članova, jasno je da bez konsenzusa, odnosno saglasnosti i predstavnika Vlade, kao člana TS, Borisa Marića nema odlučivanja Tužilačkog savjeta do izbora preostalih članova koje bira Skupština, čime se onemogućava sproveđenje eventualnih brzih, sumnjivih i nekvalitetnih procesa", naveo je Bečić u izjavi dostavljenoj "Vijestima".

Bonus video: