"Nije poenta da imamo "krnji" Tuzilački savjet"

Mikić: Samo kompletan Tužilački savjet stvara preduslove za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

Oni su pozvali kolege iz parlamentarne većine da se što prije kompletira Tužilački savjet navodeći da bez toga nema prijeko potrebnih reformi niti iskoraka u poglavljima 23 i 24 koja su ključna na putu ka Evropskoj uniji

7682 pregleda 564 reakcija 11 komentar(a)
Mikić, Foto: URA
Mikić, Foto: URA

Samo kompletan Tužilački savjet stvara preduslove za odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazao je izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

Ranije danas je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić proglasio šest od jedanaest novih članova Tužilačkog savjeta, a iz URE su to proglašenje pozdravili.

Povezani članci

05. Avgust 2021.

Bečić proglasio novi Tužilački savjet

Oni su pozvali kolege iz parlamentarne većine da se što prije kompletira Tužilački savjet navodeći da bez toga nema prijeko potrebnih reformi niti iskoraka u poglavljima 23 i 24 koja su ključna na putu ka Evropskoj uniji, kao i da svako ko svjesno ili nesvjesno opstruira taj izbor radi u korist kriminalnih struktura i neformalnih centara moći.

"Nakon što su proglašeni članovi Tužilačkog savjeta iz reda tužilaca i predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, a imajući u vidu da je nadležni skupštinski odbor dao zeleno svijetlo za uglednog pravnika predstavnika NVO sektora preostalo je još da se izaberu četiri predstavnika iz reda uglednih pravnika. Nije poenta da imamo "krnji" Tuzilački savjet i da neko u njemu ima blokirajući mehanizam već da se isti izabere u punom sastavu i što prije počne da radi", smatra Mikić.

On ističe da bi cilj svih u parlamentarnoj većini morao da bude depolitizovan, nezavisan, ali i ne manje važno reformski nastrojen Tužilački savjet koji će biti sposoban da započne prijeko potrebne reforme u svim granama tužilaštva.

"Zbog ovakvog stanja i pravnog vakuma najviše trpe reforme u zemlji, a prije svega borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i ispunjavanje mjerila iz poglavlja 23 i 24" navode u URI.

Preporučujemo za Vas