Novaković-Đurović: Kompletirati Tužilački savjet do 30. avgusta

Dodala je da URA poziva sve partnere u vlasti na finalizaciju dogovora oko imenovanja uglednih pravnika/ca u TS, kako bi se sjednica parlamenta pravovremeno zakazala i održala do kraja mjeseca

10180 pregleda 10 komentar(a)
Novaković-Đurović, Foto: Boris Pejović
Novaković-Đurović, Foto: Boris Pejović

Tužilački savjet bi morao biti izabran u punom sastavu godinu dana nakon izbora, odnosno do 30. avgusta, jer je to jedna od ključnih obaveza koju parlamentarna većina ima prema građanima, kazala je politička direktorka građanskog pokreta URA Ana Novaković-Đurović.

Dodala je da URA poziva sve partnere u vlasti na finalizaciju dogovora oko imenovanja uglednih pravnika/ca u TS, kako bi se sjednica parlamenta pravovremeno zakazala i održala do kraja mjeseca.

"URA ulaže sve napore i apsolutno je posvećena borbi protiv kriminala i korupcije, u šta se građani mogu svakodnevno uvjeriti. Ipak, pored ličnih i napora nekih institucija, ovaj proces treba da bude sistemski, a formiranje nezavisnog i profesionalnog TS je za takav pristup neophodno", saopštila je ona.

Novaković-Đurović smatra da bi formiranje TS trebalo da bude početak oslobađanja “zarobljene države” kakvom su je, prema njenim riječima, učinile prethodne vlasti, zbog kojih je ovako okarakterisana od strane najviših instanci u EU, te da je naša obaveza da Crna Gora nikada više ne dobije epitet zarobljene zemlje, a da je ovo važan korak ka tom cilju.

Građani očekuju i zaslužuju da što prije praktično osjete efekte borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazala je ona, a ovaj proces pored uspostavljanja pravde u društvu, neminovno dovodi i do stabilnijeg ekonomskog razvoja, vjerujemo i do povećanja plata, penzija i životnog standarda.

"Stoga bi TS od septembra morao započeti rad u kompletnom sastavu, jer Crna Gora više nema vremena za čekanje za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Istovremeno, formiranjem ovog tijela dobijamo važan impuls za ostvarivanje rezultata u procesu evropske integracije i konačnom suštinskom napretku u poglavljima 23 i 24.TS, između ostalog, treba na konstitutivnoj sjednici da imenuje novog v.d vrhovnog državnog tužioca, kako bi u tužilačkoj organizaciji otpočeli reformski procesi. Samo ovo dovoljno je ozbiljan i važan zadatak za ovo tijelo, zato je potrebno zaokružiti njegov sastav i omogućiti mu puni legitimitet za odlučivanje. Bez obzira na formalnu mogućnost rada u “okrnjenom” sastavu, za puni legitimitet odlučivanja, potrebno je što prije izabrati sve njegove članove/ice", kazala je politička direktorica URA.

Novom TS treba omogućiti neometan rad i eliminisati sve potencijalne pokušaje političkog upliva na njegovo funkcionisanje, smatra ona, a kako kaže, URA će sigurno pružiti snažnu političku volju i podršku za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, koja je nedostajala svih prethodnih godina.

"Vjerujemo da će Crna Gora pokazati da u oslobođenim i profesionalnim institiucijama ima i znanja i integriteta da se u društvu uspostavi vladavina prava", saopštila je Novaković-Đurović.

Bonus video: