Đačić: Zloupotrijebljen dopis i povrijeđena zakonska procedura

Obavijestila sam ih da sam ja ispunila te uslove, ali da ne želim da koristim pravo da se penzionišem po toj odredbi. Međutim, sa portala sam saznala da mi je Savjet i pored toga konstatovao prestanak funkcije predsjednice Suda za prekršaje u Budvi", navela je Đačić u saopštenju

7685 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivša predsjednica Suda za prekršaje u Budvi, Koviljka Đačić tražila je da Sudski savjet poništiti odluku kojom joj je konstatovao prestanak funkcije zbog sticanja uslova za penziju, jer je, kako kaže, zloupotrijebljen njen dopis i povrijeđena zakonska procedura.

Ona je saopštila da je Sudski savjet zloupotrijebio dopis koji im je dostavila na njihov zahtjev "pokazujući elementarno neznanje upravo zakona koji Sudski savjet primarno primjenjuje".

"Od mene kao predsjednice Suda za prekršaje u Budvi, Savjet je tražio da ih obavijestim ko je u mom sudu ispunio uslove iz čl.17 st.1 Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO). Obavijestila sam ih da sam ja ispunila te uslove, ali da ne želim da koristim pravo da se penzionišem po toj odredbi. Međutim, sa portala sam saznala da mi je Savjet i pored toga konstatovao prestanak funkcije predsjednice Suda za prekršaje u Budvi", navela je Đačić u saopštenju.

Sudski savjet je prošle sedmice konstatovao prestanak funkcije sticanjem uslova za starosnu penziju za 23 sudija, među kojima je Đačić i deset sutkinja koje su se zbog toga obratile Delegaciji EU u Podgorici. Smatraju da je odluka Sudskog savjeta ponižavajuća i da im je nezakonito konstatovan prestanak sudijske funkcije, “zlonamjernim tumačenjem da žene sudije ne mogu obavljati sudijsku dužnost do jednake životne dobi kao muškarci sudije”.

Đačić je navela da je greškom koleginica ispuštena sa spiska sutkinja koje su se obratile Delegaciji EU.

"U svojoj aroganciji i bezakonju Sudski savjet je ne samo pogrešno primijenio na nas žene odredbu čl 17 st.1 Zakona o PIO već je i drastično povrijedio upravnu proceduru i Zakon o sudskom savjetu i sudijama. Naime, ja kao predsjednik suda nijesam ovlašćena da za sebe obavještavam Sudski savjet o navodno ispunjenim uslovima za starosnu penziju i tako iniciram postupak Sudskog savjeta da mi konstatuje prestanak funkcije, vec je to dužnost predsjednika neposredno Višeg suda, tj. predsjednika Višeg suda za prekršaje Crne Gore", kazala je Đačić.

U razgovoru sa predsjednikom Višeg suda za prekršaje u Podgorici, kako je dodala, saznala je da on nije obavijestio Sudski savjet da je ona ispunila uslove za starosnu penziju.

"Dakle, Sudski savjet u mom slučaju osim što me diskriminisao kao ženu, u odnosu na kolege muškarce, o čemu su moje koleginice kojima je po istom osnovu prestala sudijska funkcija obavijestile javnost, nije pribavio obavještenje predsjednika Višeg suda koji inicijalni akt koji je morao pribaviti da bi donio odluku da meni prestaje funkcija predsjednice Suda za prekršaje u Budvi", rekla je Đačić.

Sutkinje su ranije navele da se odredba čl. 17 st.1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koja propisuje da žene stiču starosni uslov za starosnu penziju sa 64 godine života, a muškarci sa 66, morala tumačiti tako da se spriječi svaki vid diskriminacije po osnovu pola, a to bi značilo da žena ostvaruje uslove za penziju sa 64 godine isključivo ako to želi.

Bonus video: