Sekulović: Moguće da u saopštenju građanina Veljovića ima elemenata bića krivičnih djela

"Gospodin Veljović bi trebalo da zna da se vlast dobija i gubi na izborima, da organi za sprovođenje zakona moraju da ih sprovode neselektivno i bez diskriminacije i da, ukoliko toga nema, nema ni države. Iz saopštenja se jasno vidi koliko je crnogorska policija bila privatizovana i prisvajana za partijske političke interese"

48069 pregleda 986 reakcija 91 komentar(a)
Sekulović, Foto: Savo Prelević
Sekulović, Foto: Savo Prelević

Građanin Crne Gore Veselin Veljović, koji je ujedno i savjetnik predsjednika države, ima pravo da saopšti svoja politička uvjerenja, međutim, problematično je što u njegovom javnom saopštenju moguće postoje elementi bića više krivičnih djela. Napomenućemo samo neke: pozivanje na otpor, izazivanje panike i nemira, pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja itd, saopštio je danas Sergej Sekulović, ministar unutrašnjih poslova.

Veljović je u autorskom tekstu za Pobjedu pozvao građane da se 4. septembra masovno okupe na Cetinju, a pripadnike sektora bezbjednosti da tog dana odbiju pojedina naređenja.

On na okupljanje poziva povodom najave ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Veljović ima i partijsku funkciju, skoro je postavljen za koordinatora Demokratske partije socijalista (DPS) za Gradsku opštinu Golubovce, pred lokalne izbore.

"Pored više elemenata nacionalne patetike, izjava obiluje brojnim konfuzijama i kontradiktornostima. Gospodin Veljović poziva na nasilje i ujedno traži od pripadnika crnogorskih bezbjednosnih službi da otkažu poslušnost zakonima ove države ili poziva na "mirne" demonstracije. Gospodin Veljović bi trebalo da zna da se vlast dobija i gubi na izborima, da organi za sprovođenje zakona moraju da ih sprovode neselektivno i bez diskriminacije i da, ukoliko toga nema, nema ni države. Iz saopštenja se jasno vidi koliko je crnogorska policija bila privatizovana i prisvajana za partijske političke interese. Da li neko građanima Cetinja može zabraniti da mirno iskažu svoj politički stav? Naravno da ne i to nikome ne pada na pamet. Da li je pošteno uzburkivati strasti i igrati se sa životima ljudi koji se braća, sestre, kumovi, prijatelji, rođaci? Suvišno je govoriti", istakao je Sekulović, a saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

On je dodao da će MUP i Uprava policije primjenjivati zakone onako kako dolikuje - pošteno, bez diskriminacije i selektivnosti, čuvajući pravni poredak Crne Gore.

"Ko god u ovom komplikovanom momentu ne izgovara poruke mira, tolerancije, razumijevanja i nema širinu za sve naše različitosti, radi protiv interesa države, odnosno naših građana i građanki i našeg potomstva. Koliko god situacija bila teška i kroz izjave pojedinaca opasna, crnogorska policija će biti u službi zaštite interesa Crne Gore, poštujući Ustav i pravni poredak. Budimo dostojanstveni, imajmo razumijevanja jedni prema drugima, iskazujmo slobodno politička uvjerenja i gradimo mir! To je naša moralna obaveza", zaključio je Sekulović.

Bonus video: