Koprivica i Krapović: Odbori će rasvjetljavati afere bivše vlasti

"Saznaće se ko je arčio državni novac, ko je protivpravno hapsio, ko je oslobađao kriminalce i ko je nezakonito i selektivno postupao kako bi organizovane kriminalne grupe i kriminalni pojedinci bili oslobađani odgovornosti", poručio je Koprivica

27650 pregleda 374 reakcija 31 komentar(a)
Krapović i Koprivica, Foto: Nikola Drašković
Krapović i Koprivica, Foto: Nikola Drašković

Poslanici Demokrata, Momo Koprivica i Dragan Krapović, najavili su danas da će skupštinski odbori ubrzo pokrenuti parlamentarna saslušanja s ciljem rasvjetljavanja afera bivše vlasti.

Koprivica je kazao da će odbori, koristeći nove mogućnosti Poslovnika Skupštine, inicirati saslušanja i druge kontrolne mehanizme kako bi nerasvijetljene afere – koje, prema njegovim riječima, imaju kriminalnu pozadinu i koje decenijama opterećuju crnogorsko društvo – konačno dobile epilog.

"Povodom svakog slučaja ćemo zatražiti dokumentaciju, saslušaćemo one koji su postupali u njima, saslušaćemo predstavnike NVO i druge subjekte koji imaju odgovarajuća saznanja, pozvaćemo nezavisne ličnosti koje su se bavile istraživanjem tih afera, angažovaćemo naučne i stručne konsultante... da bi Crna Gora konačno saznala istinu – ko je arčio državni novac, ko je protivpravno hapsio, ko je oslobađao kriminalce i ko je nezakonito i selektivno postupao kako bi organizovane kriminalne grupe i kriminalni pojedinci bili oslobađani odgovornosti. Odbori će sačinjavati izvještaje, predlagati zaključke Skupštini, dostavljati dokaze i inicirati postupanje nadležnih organa", saopštio je on na pres-konferenciji.

Koprivica je rekao da će, kao predsjednik Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu, za 7. septembar zakazati sjednicu tog parlamentarnog tijela, na kojoj će biti otvoren slučaj pronevjere novca i falsivikovanja isprava u računovodstvu i službama Skupštine.

"Otvorićemo slučaj udruženog djelovanja – očigledno više lica – koji je za posljedicu imao pronevjeru više desetina hiljada eura skupštinskog novca i falsifikovanje više desetina isprava. Zašto je u ovom slučaju bila osumnjičena samo jedna osoba? Moramo saznati punu istinu", poručio je on.

Poslanik Demokrata je najavio da će Odbor ispitati slučajeve "stambene korupcije" funkcionera, ali i slučaj ubistva ispred Kliničko-bolničkog centra u Podgorici iz oktobra 2000. godine.

"Da se sazna kako je tekao taj postupak i kako su postupali nadležni organi vlasti. Da se otvore sve fascikle, da se sagledaju sve činjenice, da se saslušaju i tužioci, i policijski funkcioneri, i sudski vještaci, i svi oni koji su odgovorni zašto smo na kraju imali sramnu presudu kojom je Brano Mićunović oslobađen odgovornosti za taj gnusni zločin", naveo je Koprivica.

On je takođe najavio da će poslanici ispitati postupanje nadležnih u slučajevima "Limenka" i kampa "Zlatica", u kojima je nanijeta višemilionska šteta budžetu, kao i da će pokušati da utvrde zbog čega je došlo do protivpravnog i proizvoljnog zadržavanja pokojnog mitropolita Amfilohija u policiji.

"Mislim da će ova inicijativa biti pravi preokret u pravcu uvođenja pravde i vladavine prava u sve pore društva. Građani će dobiti pravu sliku o svemu, naročito o tome kako su se zloupotrebljavale javne funkcije i pravne procedure, da bi se sakrila istina i zataškale brojne afere i kriminalno djelovanje", smatra Koprivica.

Dragan Krapović je najavio da će kao predsjednik Odbora za prostorno planiranje, ekologiju i turizam inicirati kontrolna i konsultativna saslušanja na teme koje se tiču prostornog planiranja, urbanističke korupcije i korupcije u građevinarstvu.

"Pred Odborom će se sigurno naći slučaj ’Miločerski park’. Moramo utvrditi kako je došlo do toga da se u Miločerskom parku grade stanovi za tržište, kao i kako je došlo do toga da se na Kraljičinoj plaži dešava ono što se dešava danas – svojevrstan urbicid i devastiranje prostora u korist privilegovanih pojedinaca. Ispitaćemo kako je došlo do toga da se na projektu vijeka, auto-putu, zaboravi petlja vrijedna desetine miliona eura, koju su platili građani. Moramo imati i odgovore zašto su neki izviđaji trajali predugo, kao u slučaju Abu Dabi fonda. Takođe, posebno je bitno da se rasvjetle poslovi vezani za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na primorju", naglasio je on.

Krapović je kazao i da Odbor za bezbjednost, čiji je on član, mora doći do tačnih informacija o tome ko su pojedinci u službama bezbjednosti koji su doveli u Crnu Goru Veljka Belivuka, u Srbiji osumnjičenog za teška krivična djela, među kojima i ubistva.

"Ko ga je skinuo s liste lica kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, s kojim obrazloženjem, i s kojom namjerom? Šta je bilo planirano da uradi u Crnoj Gori i kod koga je boravio u Crnoj Gori? Ko mu je bio domaćin i da li je taj domaćin i dalje pripadnik službi bezbjednosti? Belivuk je boravio u Crnoj Gori kad je klanica u Ritopeku bila puna lešava. Moramo dobiti te odgovore", poručio je on.

Poslanik Demokrata je naveo i da Odbor za bezbjednost mora rasvijetliti slučaj, kako je rekao, nasilnog, protivustavnog i protivzakonitog preuzimanja vlasti u Budvi prošle godine.

Bonus video: