DPS: Zvanični podaci o novooboljelima od koronavirusa pokazuju da Borovinić Bojović ne govori istinu

Iz DPS-a su naglasili da struka mora biti ispred politike

4909 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Zvanični podaci o novooboljelima od koronavirusa pokazuju da ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ne govori istinu, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a su kazali da Ministarstvo zdravlja nezaustavljivo uvodi Crnu Goru u sumornu jesen, navodeći da se u tom resoru ponašaju politikantski, neodgovorno i neznaveno.

Kako su naveli iz Komisije, apelima, saopštenjima i analizama epidemioloških parametara pokušavaju da ukažu da je potrebno drugačije vođenje epidemije, otvaranje privrede ali nikada na uštrb zdravlja građana.

Iz DPS-a su naglasili da struka mora biti ispred politike.

“Umjesto odgovornog odnosa prema javnosti zbog ozbiljnosti zdravstvene situacije, ministarka zdravlja nam je servirala još jednu bezočnu manipulaciju da imamo najnižu stopu rasta novooboljelih u region”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da takva obmana može da bude prihvaćena samo od kreatora epidemioloških mjera, a problem je, kako su kazali iz DPS-a, što je izjava Borovinić Bojović daleko od istine.

Iz te partije su naveli da je u regionu najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u Crnoj Gori 566, na drugom mjestu je Kosovo sa 422, a na trećem Sjeverna Makedonija sa 276.

Oni su istakli da je po opštinama najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u Budvi 2.348, Ulcinju 1.877 i Tivtu 1.175.

“U Crnoj Gori su trenutno aktivna 4.315 slučaja koronavirusa dok ih je prošle godine na današnji dan bilo 1.070, dakle četiri puta manje”, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da se govori o vremenu kada su se na litijima i ostalim političkim skupovima, tada opozicionih partija, masovno kršile mjere i javno pozivalo na nepoštovanje preporuka stručnjaka, ali se epidemija ipak držala pod kontrolom.

Epidemija se, kako su naveli, držala pod kontrolom jer se pitala struka.

“Danas ministarka zdravlja pokušava da uvjeri javnost kako je uobičajeno imati stotine novooboljelih i izgubljene ljudske živote”, kaže se u saopštenju DPS-a.

Navodi se da se ne može očekivati da se svi izliječe, ali se pravovremenim mjerama može značajno smanjiti i broj zaraženih i broj umrlih.

Iz DPS-a su kazali da tako rade odgovorne države i da je bilo očekivano da će pozvati svoje građane da napuste Crnu Goru, kao što je to uradila Slovenija ili da će ograničiti ulazak građana Crne Gore, kao Njemačka.

“Crna Gora je, po broju novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika, na drugom mjestu u Evropi, iza Gruzije”, dodaje se u saopštenju.

Iz DPS-a su ocijenili da je krajnje vrijeme da se zaustavi urušavanje zdravstvene struke i potcjenjivanje medicinske misli u Crnoj Gori.

“Ljudski život ne smije biti najjeftinija roba u Crnoj Gori, i gurnut u drugi plan zbog povećane prodaje kukuruza i jagnjećeg pečenja na “oslobođenoj” miločerskoj, svetostefanskoj ili bilo kojoj drugoj plaži”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Iz te partije su upitali "do kada da se pušta glavni državni epidemiolog Milatović, da bude gospodar smrti i zauzetih postelja, dok Borovinić Bojović baca prašinu u oči sve ispraznijim izjavama".

“Dok svojim činjenjem, i posebno nečinjenjem, Milatović i Borovinić Bojović dugoročno urušavaju zdravstveni sistem i zdravlje i samih zdravstvenih radnika, samo se deklarativno zalažu za unaprijeđenje položaja istog”, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su podsjetili da je prošlogodišnje i ovogodišnje povećanje zarada zdravstvenih radnika rezultat rada Vlade Duška Markovića, a aktuelni vicepremijer najavljuje da će sljedeće godine početi da razmišljalju o poboljšanju statusa radnika u zdravstvu.

Kako su kazali, neki od rezultata devetomjesečnog rada Vlade su ulaganje nula eura u razvoj zdravstvenog sistema, stopiran transplantacioni program, masovna vakcinacija Fajzer vakcinom jednom sedmično, ruska vakcina, ali samo u planovima konsultanta Sergeja Boljevića, modularne bolnice "u premijerovoj glavi”, liječenje pogrešnim lijekom, odbijanje donacija vakcina, “liječenje” i umiranje u domovima za stare.

“Zato je krajnje vrijeme da kažemo stop nasilju u struci, stop neznanju i šarlatanstvu. Crna Gora mora naprijed. Iza nas je, na svakom planu, a posebno u zdravstvu, nepovratno izgubljena godina koju su pojeli skakavci”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: