Foto: Arhiva Vijesti

Partijski policajac i u uniformi i bez nje

Iako je odnedavno formalno u DPS-u, jer mu je Zakon o unutrašnjim poslovima zabranjivao politički angažman dok je bio šef policije - Veljovića su stranke sadašnje vlasti godinama optuživale za “šurovanje” s Đukanovićevom partijom

70727 pregleda 491 reakcija 71 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Tvrdnja savjetnika crnogorskog predsjednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da njegovi stavovi o predstojećem ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju nemaju veze s Demokratskom partijom socijalista (DPS) je apsurdna jer je svaki funkcioner prethodne DPS-ove vlasti, uključujući i njega, partijski vojnik - ocijenio je direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

On stoga tvrdi da se Veljovićevi pozivi građanima na masovno okupljanje i policiji na odbijanje naređenja prilikom ustoličenja zakazanog za 5. septembar ne mogu posmatrati van okvira djelovanja DPS-a.

“Dobro znamo na koji način funkcioniše ta partija. Svaki funkcioner iz njenih redova - a pogotovo oni koji su, kao Veljović, bili na tako značajnim pozicijama kao što je Uprava policije (UP) - bio je partijski vojnik. Svi oni su prolazili kroz stranačke ‘filtere’ i morali su da budu dokazani partijski vojnici da bi pokrivali te pozicije. Tako da nema ni govora o tome da oni iznose stavove nezavisno od partije, da imaju neku autonomiju i slično. To su potpune besmislice”, kazao je Janjušević “Vijestima”.

Veljović je prekjuče nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu - koje je preuzelo predmet izviđaja od podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) - zbog spornih navoda iz autorskog teksta, rekao da njegovi stavovi nemaju nikakve veze s predsjednikom države i liderom DPS-a Milom Đukanovićem, DPS-om ili bilo kojim drugim političkim subjektom.

Đukanović i Veljović
Đukanović i Veljovićfoto: Vesko Belojević

“Dakle, radi se isključivo o građanskom stavu na koji imam pravo, kao i svaki građanin ove države”, saopštio je on.

Janjušević je kazao da se Veljović ne može ograditi od izgovorenog tvrdnjom da njegova izjava ima težinu riječi ‘običnog’ građanina.

“On je bio dugogodišnji direktor policije, bio je savjetnik bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića, a sad je savjetnik aktuelnog predsjednika Đukanovića. Njegove riječi i te kako mogu biti stavljene u kontekst diskursa koji usmjerava javnost ka nekoj vrsti konflikta zbog predstojećeg ustoličenja na Cetinju”, navodi.

Iako je tek odnedavno formalno u DPS-u - jer mu je Zakon o unutrašnjim poslovima zabranjivao politički angažman dok je bio šef policije - Veljovića su stranke sadašnje vlasti godinama optuživale za “šurovanje” s Đukanovićevom partijom.

karikatura Veljović
foto: by Duca

Početak njegovog prvog mandata na čelu UP (od 2005. do 2011. godine) obilježio je politički skandal koji je uslijedio nakon što ga je fotoreporter “Vijesti” uslikao 2005. u izbornom štabu DPS-a u Mojkovcu, tokom lokalnih izbora u tom gradu. Tadašnja opozicija ga je optužila za miješanje u izborni proces, a on je tvrdio da je u Mojkovcu ostvarivao svoje biračko pravo, i da “ni u jednom momentu” nije “učinio, niti inicirao bilo kakvu radnju koja bi uticala na demokratsko izjašnjavanje građana ili izborni postupak”.

Početak mandata obilježio praćenjem izbornih rezultata u Mojkovcu: Veljović u štabu DPS 2005.
Početak mandata obilježio praćenjem izbornih rezultata u Mojkovcu: Veljović u štabu DPS 2005.foto: Z.Đurić

Veljović je bio i jedan od aktera afere “Listing”, kad su u medijima objavljeni falsifikovani telefonski listinzi narkobosa Darka Šarića, prema kojima su s njim razgovarali tadašnji premijer Igor Lukšić i ministar vanjskih poslova Milan Roćen (obojica iz DPS-a). Veljović je poslije toga “sklonjen” iz UP u Vujanovićev kabinet, na funkciju njegovog savjetnika.

Nova velika politička afera koja se veže za Veljovića i DPS dogodila se 2013, kad je u kampu “Zlatica” u Podgorici održao “predavanje” desetinama policajaca - od kojih je većina porijeklom iz Mojkovca - na kom je, prema saznanjima “Vijesti”, davao uputstva šta treba da urade u susret lokalnim izborima u Mojkovcu. Prema istim informacijama, poručio je policajcima, starješinama i inspektorima da do izbora budu u mojkovačkom kraju i daju sve od sebe da utiču na članove porodica, rođake, komšije i plemenike da izađu i glasaju DPS.

Povezani članci

15. Novembar 2013.

Veljović odbio da kaže kome je "predavao" na Zlatici

Veljović je, međutim, tada tvrdio da je organizovao skup na kom je policajcima pričao o NATO integracijama. Iz kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića (SDP) saopšteno je da nijesu bili obaviješteni o bilo kakvom sastanku, predavanju ili nekom drugom obliku okupljanja u kampu “Zlatica”.

I Veljovićev drugi mandat na čelu UP - koji je trajao od jula 2018. do decembra 2020 - takođe su obilježile optužbe za saradnju s DPS-om. On je posebno bio na udaru kritika prošle godine, kad se otvoreno uključio u kampanju protiv litija koje su organizovane u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Policija je privodila sveštenike Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) zbog kršenja epidemioloških mjera protiv koronavirusa, ali nije reagovala na tzv. patriotska okupljanja. Tadašnja opozicija, predvođena Demokratskim frontom, optuživala je Veljovića da s glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem pokušava da spriječi njihovu pobjedu na izborima 30. avgusta.

Veselin Veljović
foto: Luka Zeković

Iako Veljović poručuje da ima pravo, kao i svi građani, da iznosi stavove, to nije pokazivao kao šef policije, koja je prošle godine hapsila građane zbog kritikovanja vlasti i njenih zvaničnika na socijalnim mrežama.

Veljović je prije nekoliko dana snimljen na skupu čiji su akteri nosili zelene majice s krstašem, ali nije želio da odgovori gdje je to bilo i u kom svojstvu je prisustvovao “komitskom” okupljanju. Početkom aprila saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu, nakon što su ga premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović, nakon protesta na Bogetićima, optužili da upravlja Patriotsko-komitskim pokretom.

Veljović na 'komitskom' okupljanju
Veljović na "komitskom" okupljanjufoto: Screenshot

Na pitanje da li je Veljovićevo prisustvo na “komitskom” skupu njegov partijski zadatak, Dragiša Janjušević odgovara potvrdno.

“Njegovo prisustvo na takvim okupljanjima nosi određenu i političku, i partijsku, i ideološku težinu. On je i dalje na funkciji (savjetnika predsjednika za bezbjednost) i može da utiče na strukture kojima je rukovodio, baš iz razloga što ti ljudi nijesu bili profesionalci, već partijski vojnici”, napominje on.

Janjušević
Janjuševićfoto: Svetlana Mandić

Komentarišući Veljovićevu poruku da će nastaviti da iznosi stavove o predstojećem ustoličenju mitropolita, Janjušević kaže da to mora da bude upozorenje za nadležne državne organe.

“Njegovi stavovi i javni angažman mogu proizvesti određene posljedice. Institucije bi trebalo da se uključe u smirivanje tenzija, koje su sve naglašenije kako se približavamo 5. septembru. Sve to nanosi štetu građanskom biću Crne Gore”, zaključuje Janjušević.

Skupština će se baviti Veljovićevim aferama

Veljovićevo ime vezuje se za dvije krupne afere - “Limenka” i “Zlatica” - u kojima je državni budžet oštećen za više desetina miliona eura. Tim aferama će se, kako je prekjuče najavljeno, baviti skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

U slučaju “Limenka”, zbog zastare je odbačena krivična prijava protiv Veljovića, iako je tužilaštvo konstatovalo da nije preduzeo nijednu radnju da bi se ispunio ugovor s bratom predsjednika države Acom Đukanovićem.

Veselin Veljović
foto: Luka Zeković

Kad je riječ o slučaju “Zlatica”, Vlada je 2006, dok je Veljović bio na čelu UP, prodala većinski državni paket akcija UTIP “Crna Gora”, u okviru kog su bili kamp i hotel “Zlatica”, kao i hoteli “Ljubović” i “Crna Gora” za 4.760.000 eura firmi “Normal company”, biznismena Žarka Burića. UP je 2011. za potrebe SAJ-a, od Burića ponovo kupila kamp “Zlatica”, i to za 8,3 miliona eura, čime je Buriću omogućeno da ostvari ogroman profit.

Iz MANS-a su objavili da je Veljović od Burićeve firme kupio luksuzni trosoban stan, plativši tek trećinu njegove vrijednosti.

Policija ćuti o skupu kod Lovćenske vile, DPS prijeti prijavama, ali ih ne podnosi

Medijima i društvenim mrežama kruži poziv na okupljanje na Cetinju, kod Lovćenske vile, 22. avgusta, s kog će se “poslati poruka da treba odustati od ustoličenja mitropolita MCP SPC Joanikija na Cetinju”.

”Vijestima” iz UP nije odgovoreno da li je skup prijavljen, ako jeste - ko ga je prijavio, da li je okupljanje u skladu s mjerama protiv koronavirusa i šta će policija preduzeti ako ne bude prijave skupa.

I iz podgoričkog ODT-a “Vijestima” je nezvanično saopšteno da DPS nije - kako su najavili - podnio krivične prijave protiv funkcionera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića i advokata Dalibora Kavarića, zbog tvrdnji da ta partija i njen predsjednik Đukanović stoje iza najavljenih okupljanja na Cetinju i prijetnji da Joanikije neće biti ustoličen u tom gradu.

Prethodno je “Vijestima” isto saopšteno iz cetinjskog ODT-a.

Sprečavanje vjerskog obreda je krivično djelo, etički kodeks obavezuje i savjetnike

Poslanik Demokrata Momo Koprivica saopštio je juče da je Veljović stavovima o ustoličenju mitropolita povrijedio slobodu ispovijedanja vjere i vršenja vjerskih obreda. On je objasnio da je to “mala pomoć državnom tužiocu u slučaju Veljovića”, navodeći i da je on službeno lice za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine.

Koprivica
Koprivicafoto: Boris Pejović

Portal PCNEN objavio prije dva dana da je Veljović po Zakonu o državnim službenicima “ekspertski kadar” i da se i na njega odnosi etički kodeks. U kodeksu, između ostalog, piše da su službenici dužni da čuvaju ugled državnog organa i lični ugled, te da se Veljovićeve izjave pripisuju predsjedniku države koji bi trebalo da je predsjednik svih građana.

Bonus video: