Janković: Integritet SDT biće ključ napretka prema EU

"Efikasnost i kredibilitet odgovora pravosuđa na korupciju i organizovani kriminal tek treba da se poboljšaju"

27423 pregleda 176 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Zoran Djuric/Gov.me
Foto: Zoran Djuric/Gov.me

Nezavisno funkcionisanje i integritet Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) biće ključni za procjenu napretka Crne Gore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocijenila je austrijska ambasadorka u Crnoj Gori Ana Janković.

Ona je u intervjuu “Vijestima” rekla da je Crna Gora očigledno “predvodnik” u trci za pridruživanje EU, ali još postoji dugačak spisak obaveza, kao što je intenziviranje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i jačanja vladavine prava.

”Još jedno posebno kritično područje su sloboda izražavanja i sloboda medija”, poručila je Jankovićeva koja završava svoj četvorogodišnji mandat kao ambasadorka u Crnoj Gori, gdje je nedavno bila u oproštajnoj posjeti.

Što se tiče borbe protiv korupcije, kako je kazala, potrebni su konkretniji rezultati i jačanje povjerenja javnosti u Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK).

Zvaničnici EU godinama ponavljaju da je proširenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan prioritet, ali prošlog mjeseca nije postignut dogovor o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Gdje je problem, u EU ili regionu?

U oboma pomalo: S jedne strane, napredak reformi u regionu u posljednje vrijeme nije uvijek i svuda bio onako kako se EU nadala. S druge strane, usporavanje reformi izaziva zabrinutost u nekim državama EU da bi prijem novih članica mogao negativno uticati na vrijednosti i standarde EU. Postoje i glasovi koji bi željeli da se EU reformiše prije nego što se dalje proširi. Kao što znate, jednoglasnost je neophodna za prijem novih država članica, a nedavno odlaganje otvaranja zakasnjelih i visoko zasluženih pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u osnovi je posljedica otvorenih bilateralnih pitanja sa članicom EU.

Ipak, budućnost Zapadnog Balkana jasno leži u Evropskoj uniji, politika proširenja zasnovana je na procesu koji je baziran na zaslugama i uvjerena sam da će i Albanija i Sjeverna Makedonija, koje su ispunile sve relevantne kriterijume, uskoro moći da počnu svoje pregovore o pristupanju. Institucije EU, veliki broj država članica EU, a posebno slovenačko predsjedavanje EU intenzivno rade na tom cilju. Zaista se nadam da će ovi napori biti krunisani uspjehom još ove godine.

Korupcija i borba protiv organizovanog kriminala problemi su koji godinama opterećuju Crnu Goru i region. Da li vidite napredak u rješavanju ovih problema?

Što se tiče borbe protiv korupcije, potrebni su konkretniji rezultati i jačanje povjerenja javnosti u Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK). U tom cilju, Agencija će morati da nastavi sa naporima da osigura svoj integritet, nepristrasnost i odgovornost. Nezavisno funkcionisanje i integritet Specijalnog tužilaštva biće ključni za procjenu napretka Crne Gore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Resursi dodijeljeni policiji, tužilaštvu i pravosuđu za rješavanje ovih slučajeva i dalje su nedovoljni i potrebno ih je poboljšati. Povećane aktivnosti tužilaštva u smislu istraga u slučajevima korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala trebalo bi dovesti do ubjedljivijih rezultata u vidu optužnica, suđenja, pravosnažnih sudskih odluka i oduzimanja imovine u ovim predmetima. Efikasnost i kredibilitet odgovora pravosuđa na korupciju i organizovani kriminal tek treba da se poboljšaju, uključujući i rješavanje česte upotrebe sporazuma o priznanju krivice. Veoma bih voljela da vidim napredak, posebno u oblastima korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, jer je to jedan od glavnih preduslova za uspješan nastavak procesa pristupanja.

Kako ocjenjujete stanje u Crnoj Gori, vjerujete li da potezi nove Vlade mogu ubrzati reforme neophodne za članstvo u EU?

Crnogorski građani su glasno i jasno rekli da je evropska budućnost zemlje pitanje od najvećeg nacionalnog interesa koje nadilazi sve političke podjele. Mjeseci pred nama moraju se iskoristiti za jačanje i ubrzanje napora za političke i ekonomske reforme, kako bi Crna Gora mogla dalje napredovati na putu ka EU.

Proces pristupanja zasnovan je na objektivnim kriterijumima i uslovljavanju. Vladavina prava ima fundamentalnu ulogu u procesu proširenja. Stoga je za dalji sveukupni napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima mjerljiv i uvjerljiv napredak u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja. Takav napredak takođe podstiče sve druge napore da se poboljša život građana i osigura ekonomski rast.

Nakon prve promjene sastava vladajuće većine nakon izbora u avgustu 2020. i formiranja nove vladajuće koalicije, funkcionisanje administrativnih struktura u svim oblastima koje treba da se reformišu suočava se sa novim izazovima zbog široko rasprostranjenih smjena, što je pitanje koje treba rješavati po hitnom postupku.

Da bi se prevazišla sadašnja stagnacija, potrebno je da se politički protivnici koncentrišu na ono što ih ujedinjuje, a ne na ono što ih dijeli. Znam da je ovo veoma težak zadatak, ali je jedini put do uspjeha.

Koliko je realna procjena da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU, s obzirom da je u pregovorima otvorila sva 33 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena?

Crna Gora je očigledno “predvodnik” u trci za pridruživanje EU, jer su već otvorena sva pregovaračka poglavlja. Austrija i EU ostaju u potpunosti posvećene budućnosti Crne Gore u Evropskoj uniji. Izvještaj Komisije EU za napredak reformi u Crnoj Gori za 2020. godinu pruža korisnu mapu puta za ubrzanje napretka Crne Gore na putu pristupanja EU. Ostvaren je napredak na planu reformi, ali još postoji dugačak spisak obaveza i već sam pomenula posebnu važnost intenziviranja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i jačanja vladavine prava. Još jedno posebno kritično područje su sloboda izražavanja i sloboda medija.

Biće potrebna jaka politička volja vlasti za rješavanje preostalih izazova. Zahtijeva sposobnost i parlamenta da uspostavi politički dijalog kako bi, između ostalog, deblokirao neriješena imenovanja u pravosuđu, a to se ne može učiniti bez ponovne posvećenosti sudstva i tužilaštva punoj primjeni reformi vezanih za pristupanje EU. Austrija pozdravlja posvećenost Crne Gore rješavanju otvorenih pitanja. Sada je ključno za sve relevantne aktere u Crnoj Gori, vladu, parlament i pravosuđe da ovu opredijeljenost pretvore u opipljive rezultate. Ovo je ključno za dalji napredak u procesu pristupanja, cilj koji podržava velika većina građana Crne Gore.

Imala sam četiri izazovne i inspirativne godine u Crnoj Gori. Saradnja sa lokalnim vlastima i institucijom je bila odlična, vrata su mi uvijek bila otvorena. Crnogorsko gostoprimstvo će mi definitivno nedostajati!”

Ujedinjenje Evrope nije potpuno bez svih zemalja Zapadnog Balkana

Može li Crna Gora računati na pomoć Austrije na putu ka EU?

Definitivno. Evropska unija će biti potpuna tek kada sve države Zapadnog Balkana budu njihove punopravne članice, kako je to više puta rekao federalni kancelar Sebastijan Kurz. Pristupanje država Zapadnog Balkana EU i dalje je jasan prioritet austrijske spoljne politike, ujedinjenje Evrope nije potpuno bez svih zemalja Zapadnog Balkana!

Pokrenimo nove inicijative za jačanje naših ekonomskih veza

Kako biste ocijenili saradnju Crne Gore i Austrije? U kojim oblastima bi se saradnja mogla proširiti?

Saradnja između naše dve zemlje je odlična, bilateralni odnosi su dobro razvijeni u svim oblastima i na svim nivoima. Zbog pandemije kovida-19 neki od naših planova i naših projekata morali su biti odloženi, ali kao dio revitalizacije ekonomije nakon kovida, Austrija će pokrenuti nove inicijative za jačanje naših ekonomskih veza. Ovo će biti prilika za obje naše zemlje. Za vrijeme pandemije Austriji je bilo najvažnije da se na djelu dokaže kao pravi prijatelj. Zbog toga je Austrija prihvatila tri pacijenta sa kovidom-19 na liječenje u austrijskim bolnicama; zbog toga je Austrija preuzela ulogu koordinatora u vezi sa prenosom Fajzer vakcina u Crnu Goru.

Sada kada stvari ponovo postaju “normalnije”, mislim da će se i naš rad vratiti na ono na šta smo navikli. Iako smo bili stalno u kontaktu na svim nivoima, sada možemo ponovo planirati još političkih posjeta, novih ekonomskih projekata sa delegacijama koji dolaze u Crnu Goru. Mislim da postoji veliki potencijal, posebno u oblastima turizma, infrastrukture i životne sredine. Nadajmo se da ćemo uspjeti da organizujemo i velike kulturne događaje, po čemu je Austrija poznata.

Imala sam četiri izazovne i inspirativne godine u Crnoj Gori. Saradnja sa lokalnim vlastima i institucijom je bila odlična, vrata su mi uvijek bila otvorena. Crnogorsko gostoprimstvo će mi definitivno nedostajati!

Bonus video: