Lekić: Krivokapić pokazao inferiornost i neukus, ali zar nisu i ranije vlade sarađivale sa SPC

"Ili se ne broji zajedničko građenje hramova iz državnog budžeta, otvorena politička savezništva, sve do vidljivih na momente i dirljivih detalja odanosti SPC poput čina Mila Đukanovića koji – kako fotografija pokazuje - ljubi krst i ruku pokojnog mitropolita Amfilohija", naveo je lider Demosa

26255 pregleda 69 reakcija 54 komentar(a)
Lekić, Foto: Skupstina.me
Lekić, Foto: Skupstina.me

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić komentarisao je nedavni protest na Cetinju protiv najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom nanastiru.

Lekić je kazao da se radi o legitimnom političkom okupljanju, te iskazao respekt prema svakom poimanju i osjećanju nacionalnog stanja i ponosa, ali i istakao da bi neposredni organizatori ili politički ideolozi protesta trebalo da objasne dva kritička sadržaja upućena sa cetinjske političke pozornice, zbog "ocjene kredibilnosti poruka i njihovih izvođača".

"Jedan je vrlo bitan. Drugi nešto manje, mada i on indikativan. Prvo: Da li žestoka kritika prema sadašnjoj vlasti zbog prisutnosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, time i na Cetinju se odnosi samo na aktuelnu vladu i njenog premijera Krivokapića ili i na prethodne vlade DPS sa satelitima i njihovog premijera Đukanovica? Ako je sadašnja vlada potvrdila saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, istina u tome je njen premijer statusom predstavnika države pokazao otvorenu inferiornost praćenu javnim neukusima raznih vrsta - zar nije bilo saradnje, time i priznanja iste crkve od strane ranijih vlada i premijera DPS-a. Ili se ne broji zajedničko građenje hramova iz državnog budžeta, otvorena politička savezništva, sve do vidljivih na momente i dirljivih detalja odanosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi poput čina Mila Đukanovića koji – kako fotografija pokazuje - ljubi krst i ruku pokojnog mitropolita Amfilohija", naveo je Lekić na Fejsbuku.

Što je Krivokapić to činio češće, strastvenije, i "u svakom slučaju uvježbanije od Đukanovića", kako navodi lider Demosa, valjda ne mjenja suštinu priče.

"Drugo: Otkud tema Avganistana na političkom protestu za istorijsku odbranu Crne Gore? Naime, nije ostalo jasno protiv koga se tačno protestuje. Protiv vojno političke pobjede talibana odnosno poraza i dramatične evakuacije koja traje SAD i NATO saveznika? Ili protiv pada avganistanskih institucija koje su saveznički vojnici, uključujući i crnogorske, navodno izgradili, što smo mnogo puta čuli iz više propagandnih linija? Nije sporno da je bolje Gani nego talibani! Ali Gani, predsjednik Avganistana i novoizgrađene demokratske institucije šefa države je pobjegao iz zemlje! Stvarno, protiv koga se tu protestvovalo", naveo je Lekić.

On je upitao da li je trebalo iskoristiti Avganistan "za izgleda dominantan motiv da se nešto podvali Srbima i Srbiji, koja je sada terminološki pretvorena u 'srpski svet'.'"

"Prijaviti ih, sa Cetinja, Bajdenovoj adminstraciji i SAD? Da nisu na liniji američke politike u ovom trenutku. Ali opet problem sa činjenicama. Naime, zvanična Srbija je već, a izvjesno prije skupa na Cetinju, potpisala zajednički izjavu o mirnom napuštanju Avganistana koju je inicirao Stejt department (što se može pročitati i na njihovom sajtu). E sada ostaje samo da organizatori, svejedno ko - krilo DPS ili ideolozi godinama na budžetu javno saopšte kako oni mnogo više vole SAD i Bajdena nego Srbija. A sve se odvija u tom javnom takmičenju neukusnog poltronstva prema Americi. Sasvim slučajno, prema najjačem. Pritom svi zaboravljajući da u javnom djelovanju usvoje bar neke principe Džefersona, Medisona, Hamiltona i drugih očeva američke nacije i demokratije. Da li ima izgleda da nam neko pojasni ove dvije teme. Kako bismo mogli da ozbiljnije nastavimo, pa i u dijalogu, ako je on ovdje moguć na ozbiljan način. Da, o odnosu države i crkve. Da pokušamo da izađemo iz stanja konfuzija i mržnje sa vjerovatno spoljnim utiskom o Crnoj Gori kao kulturno zapuštenom društvu. Gdje ne može da prevlada racionalna linija interesa građana i izgrađivanje zrele, pravne, demokratske države", zaključio je Lekić.

Bonus video: