Smjena Plamenca bi značila kraj budvanske vlasti

Ukoliko Carević imenuje nekog drugog, to će izazvati do sada najveću krizu u lokalnoj upravi

14033 pregleda 17 komentar(a)
Plamenac, Foto: Vuk Lajović
Plamenac, Foto: Vuk Lajović

Uoči godišnjice od kada su Demokratski front i Demokrate pobijedili na lokalnim izborima, novi potres u još neformiranoj koaliciji, kao i nastavak političkog rata koji mjesecima traje na relaciji ove dvije političke grupe, mogao bi da uslijedi već danas - kada zvanično prestaje četvorogodišnji mandat sekretaru za zaštitu imovine Nikoli Plamencu, jednom od najozbiljnijih kadrova Demokrata.

Naime, na gradonačelniku Budve Marku Careviću je da li će na tom mjestu ostaviti Plamenca, na čemu insistiraju Demokrate, i time smiriti strasti, ili će za vršioca dužnosti postaviti nekog kadra bliskog Demokratskom frontu i izazvati koalicioni raskol.

Demokrate su odlučne, kako je “Vijestima” rečeno, da po cijenu potpunog izlaska iz opštinske vlasti, istraju da funkciju sekretara za zaštitu imovine obavlja isključivo njihov kadar.

Upravo su na mjestu sekretara za zaštitu imovine Demokrate još prije više od pola godine, kada su uputili predlog koalicionog sporazuma Demokratskom frontu, isnistirale da u raspodjeli pripadne njihovoj partiji.

To je i jedan od razloga što ni do danas, godinu od ubjedljive pobjede na lokalnim izborima, nije formalno zaključen postkoalicioni sporazum između DF i Demokrata.

Rezultati rada tima koje je okupio Plamenac tokom četiri godine je nešto čime se Demokrate nerijetko hvale, ističući da je njegovim dolaskom Opština uspjela da dobije brojne sudske sporove i spriječi desetomilionske odštete koje su prijetile da parališu rad lokalne uprave.

Interesantno je da sada prestaju mandati za još nekoliko opštinskih funkcionera koji su izabrani za vrijeme mandata gradonačelnika Dragana Krapovića (Demoktrate). Tako je juče četvorogodišnji mandat istekao sekretarki za lokalnu samoupravu Milijani Vukotić Jelušić (kadru Građanskog pokreta URA), a u septembru ističu i mandati kadrovima Demokrata, načelniku Službe za naplatu komunalija Ninoslavu Kaluđeroviću, kao i sekretaru za urbanizam Stevu Davidoviću.

O tome je, kako je “Vijestima” potvrđeno dopisom obavijestila Vukotić Jelušić kabinet predsjednika Opštine da se prilikom izbora rukovodioca mora ispoštovati Zakon o lokalnoj samoupravi. Naime, zakon je jasan da “ako u organu lokalne uprave, stručnoj službi, odnosno posebnoj službi ne postoji lokalni službenik koji ispunjava uslove, za vršioca dužnosti odrediće se lice van tog organa, odnosno službe, koje ispunjava uslove propisane za glavnog administratora, odnosno za radno mjesto visokog rukovodnog kadra za koje se određuje”.

Carević je još prije mjesec, nakon što je iz kolacije “Za budućnost Budve” isključio Socijalističku narodnu partiju i Pravu Crnu Goru, te unutar Demokratskog fronta osnažio podršku, uputio Demokratama predlog za formiranje koalicije, koja bi sa 11 odbornika Demokratskog fronta i šest odbornika Demokrata imala većinu u lokanom parlamentu koji broji 33 odbornika.

Sporazumom, koji je ponudio DF, budvanska vlast bi se uspostavila na sljedećim osnovama - Demokratski front 11 odborničkih mandata i učešće u vlasti sa 64,7 odsto i Demokratska Crna Gora šest odborničkih mandata i učešće u vlasti sa 35,3 odsto.

Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period četiri godine od dana posljednjih održanih izbora za izbor odbornika u Skupštini Opštine Budva, uz naglasak da bi se ovim garantovalo i da aktuelna gradska uprava traje do kraja mandate do 2024. Međutim, takvu ponudu su Demokrate odbile, jer za njih je neprihvatljiv postkoalicioni sporazum koji bi isključivao Socijalističku narodnu partiju, Pravu Crnu Goru, Građanski pokret URA, kao i one partije koje su u prethodnom mandatu sa njima vršili vlast, a nisu učestvovali u prošlogodišnjem junskim puču.

Uslijedio je rat saopštenjima DF-a i Demokrata u kome su iznijeli niz međusobnih optužbi.

Demokrate su na kraju saopštile da je za njih Carević neprihvatljiv za gradonačelnika i zatražile od DF-a da ponude drugog kandidata. Takvog stava su i u SNP-u i Pravoj Crnoj Gori, a Građanski pokret URA još od ranije je nezadovoljan radom prvog čovjeka Budve.

Bonus video: