NSD Pljevlja: Poljoprivrednike osloboditi poreza

Seosko stanovništvo suočilo se sa sušom i problemima vodosnabdijevanja, navode iz NSD-a

3022 pregleda 3 komentar(a)
Selo Kosanica kod Pljevalja, Foto: Goran Malidzan
Selo Kosanica kod Pljevalja, Foto: Goran Malidzan

Nova srpska demokratija zahtijeva od lokalne samouprave u Pljevljima da sve poljoprivredne proizvođače na teritoriji opštine oslobodi plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište.

Odbornici Nove traže da se njihova inicijativa uvrsti u dnevni red naredne sjednice lokalnog parlamenta.

U inicijativi se navodi da je to potrebno uraditi jer se seosko stanovništvo ove godine suočilo sa veoma teškom sušom, problemima vodosnabdijevanja, ali i sa elementarnim nepogodama, kao što je grad, koji je u par navrata uništio sve prinose.

”Nezavidan položaj pljevaljskih poljoprivrednika predstavlja jedno od gorućih pitanja u opštini. Naša sela su decenijama izlagana nemaru i sistematskoj nebrizi od strane bivšeg režima koji je naše poljoprivrednike doveo u zavisan položaj prema republičkoj vlasti i mreži uvozničkih lobija koji su forsirani na uštrb domaće i organske proizvodnje naših stočara, ratara i voćara”, navodi se u inicijativi odbornika NSD-a.

Ističu i da je ove godini došlo do povećanja cijene koncentrovane hrane za stoku, što je dodatno umanjilo dobit poljoprivrednika.

”Pandemija korona virusa je izazvala poremećaj na tržištu poljoprivrednih proizvoda čime je dodatno otežan njihov plasman. Za poljoprivrednike koji nisu u sistemu PDV-a, ovaj porez predstavlja dodatni trošak prilikom nabavke materijala za proizvodnju, poput đubriva, sjemena, hrane, sredstava za zaštitu bilja i slično. S druge strane, suša je dodatno poskupjela cijenu hrane i ugrozila ekonomičnost proizvodnje svakog poljoprivrednog proizvođača. Veliki problem je i taj što mnoga pljevaljska sela nemaju riješeno vodosnabdijevanje, zbog čega su poljoprivrednici primorani da plaćaju cisterne sa vodom po ne baš tako povoljnim cijenama”, naveli su u obrazloženju inicijative Nove.

Traže I da se otpiše dug za narednu godinu poljoprivrednicima koji su već izmirili poreska dugovanja za ovu godinu.

Bonus video: