Đukanović spreman za protest, Joanikije pominje prokletstvo

Crnogorski predsjednik kazao da se nada da će njegov apel o ustoličenju van prijestonice biti uvažen Premijer Krivokapić rekao da Đukanović podgrijava sukobe kako bi spriječio borbu protiv kriminala

50526 pregleda 748 reakcija 187 komentar(a)
Na Cetinju ništa nije moguće uraditi na silu: Đukanović:, Foto: BORIS PEJOVIC
Na Cetinju ništa nije moguće uraditi na silu: Đukanović:, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je juče da će 5. septembra doći na protest na Cetinju, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od namjere da ustoliči mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

I dok Đukanović poručuje da se nada da će biti uvažen njegov zahtjev da se ustoličenje održi u nekom drugom gradu i da neće biti potrebe da tog dana bude u prijestonici, Joanikije ističe da neće nigdje drugo da traži svoj tron, “mimo onoga koji su Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdili”.

Joanikije je rekao da su učinili sve što je bilo moguće za mir, ocijenivši da je poruka protivnika ustoličenja - podmukla i tužna.

Poruka protivnika ustoličenja - podmukla i tužna: Joanikije
Poruka protivnika ustoličenja - podmukla i tužna: Joanikijefoto: Boris Pejović

”Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo. A ko neće da uzme mir Božji, onda će uzeti prokletstvo Svetoga Petra. I ja ih upozoravam da ne srljaju na prokletstvo. I opet ponavljam - ja se njih odreći ne mogu, to su moja braća... A oni neka čine što im drago”, poručio je Joanikije nakon liturgije u manastiru Morača.

Za 5. septembar ranije su najavljeni protesti protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru.

”Mislim da je pametno izmjestiti taj događaj iz prijestonice, da je pametno obaviti to na nekom drugom mjestu u Crnoj Gori, u nekom od brojnih hramova SPC u Crnoj Gori. Čini mi se da bi to bio jedino odgovoran odnos prema Crnoj Gori i njenim nacionalnim interesima, a prioritetno prema njenoj stabilnosti i potrebi očuvanja multinacionalne i multivjerske harmonije”, saopštio je Đukanović na pres-konferenciji nakon susreta s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

On je kazao da je politika koja dolazi s raznih državnih adresa iz Srbije dovela do toga da cetinjska javnost najavljeno ustoličenje doživi kao završni pokušaj sramoćenja Crne Gore i njene prijestonice. Crkveni velikodostojnici bi, prema njegovim riječima, morali da znaju da se njihova misija ne može ostvariti ako ne pokažu poštovanje prema državi u kojoj žele da obave misiju.

”Kako njihova crkva, tako i oni pojedinačno. I jako dobro znamo da vladike SPC, kad to žele, umiju to da urade. Ne idimo dalje - podsjetimo se divnog odnosa koji se i danas iskazuje na relaciji između aktuelnog patrijarha (Porfirija) i države Hrvatske. Rekao bih da bi takva praksa morala još više da obavezuje novog mitropolita SPC na Cetinju, imajući u vidu njegovo cjeloživotno i duhovno iskustvo. Veoma je važno da svi shvatimo da je nemoguće takve poslove obaviti na silu. Posebno ih nije moguće obaviti na silu na Cetinju, gdje ništa nije moguće uraditi na silu što ugrožava državno i nacionalno dostojanstvo Crne Gore i Crnogoraca”, istakao je Đukanović.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je Đukanovićeva izjava “potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori”.

”Apsolutno je pravo Mitropolije da ustoličenje obavi u vjekovnom sjedištu svoje mitropolije na Cetinju. Država će obezbijediti sve neophodne uslove da SPC, kao najdominantija vjerska zajednica u Crnoj Gori, po broju svojih vjernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo. Gdje će tog dana biti Đukanović - najmanje je važno. Ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgrijava sukobe, podjele i tenzije, i to sve, očigledno, s ciljem da spriječi ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje”, kazao je Krivokapić.

Mandić: Đukanović da prijavi skup i preuzme odgovornost

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić ocijenio je da je Đukanovićeva izjava najbolja potvrda da stoji iza ekstremističkog pokreta u Crnoj Gori, kao i iza svih prethodnih okupljanja i organizacija.

On je agenciji Mina rekao da su ekstremistički pokreti usmjereni protiv većinske Crne Gore i SPC.

Mandić je kazao da bi bilo hrabro i viteški da Đukanović, ako već želi da organizuje demonstracije, lično prijavi skup i, kako je rekao, preuzme odgovornost za sve što se tog dana može desiti na Cetinju.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović pozvao je građane da na, kako je kazao, novi pokušaj ekstremizacije prilika, odgovore prezirom, mudro i dostojanstveno. On je naveo da Đukanovićeva izjava očito dokazuje da razna dešavanja i istupi od prethodnih nedjelja, kao i izjave Đukanovićevog savjetnika Veselina Veljovića, nijesu bile plod slučajnosti, već jasno koordinirane akcije.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su ocijenili da je juče potvrđeno da iza cijele ujdurme oko ustoličenja stoje Đukanović i DPS.

”Nadamo se da će uskoro u našoj državi profunkcionisati i Tužilaštvo, ali nezavisno, nepristrasno i profesionalno, pred kojim će Đukanović morati da objasni današnji poziv na pobunu protiv jednog tradicionalnog, viševjekovnog vjerskog čina koji je utemeljen na Cetinju”.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je da je Đukanović “krenuo u mobilizaciju i otkrio karte”.

On je kazao da Đukanović nikoga nije uplašio, ali da je pokazao spremnost da se bori “do posljednjeg nesporazuma, pa i nesreće ako treba”.

Lider Prave Crne Gore, Marko Milačić, pozvao je građane na mir, poručivši im da ne brinu od dolaska Đukanovića na Cetinje, jer se, kako je naveo, „radi o osobi koja je decenijski prepoznata da u sukobe isključivo gura druge - našu braću, kumove, prijatelje - dok joj je za to lične hrabrosti oduvijek manjkalo“.

Bonus video: