Budva - grad političkog rata i v.d. stanja

Godinu nakon ubjedljive pobjede na izborima, budvanska vlast nije konstituisana, obećanja data građanima su mrtvo slovo na papiru, a gradonačelnik je suočen sa brojnim optužbama i zahtjevom da mora da se povuče...

36919 pregleda 118 reakcija 46 komentar(a)
Carević i Radović u noći pobjede na izborima, Foto: Vuk Lajović
Carević i Radović u noći pobjede na izborima, Foto: Vuk Lajović

Godinu od kada je u Budvi nekada moćna Demokratska partija socijalista doživjela najubjedljiviji politički poraz na izborima, pobjeda koalicija “Za budućnost Budve” i Demokrata petvorila se u jedan od najmučnijih perioda kada je riječ o upravljanju metropolom turizma u novijoj političkoj istoriji.

Grad je u svojevrsnom v.d. stanju, postkoalicioni sporazum između dva ključna politička igrača do danas nije zaključen, politički rat na između DF-a i Demokrata ne jenjava, već se rasplamsava, dok obećanja data građanima - da će gradska uprava biti efikasna, smanjen broj radnika, da će se prekinuti sa političkim zapošljavanjem, da će infrastruktura biti poboljšana i grad uređeniji, da će politički pučisti (kadar DPS-a, Crnogorske, SD i odbornik Stevan Džaković) biti procesuirani, ostala su neispunjena.

I dok Demokrate insistiraju da aktuelni gradonačelnik Marko Carević više ne može upravljati gradom, te od DF-a traže da ponude novog kandidata, u najjačoj budvanskoj partiji smatraju da je riječ o strategiji kako bi se oslabio njihov rejting i preuzela pozicija prvog čovjeka grada na narednim izborima.

U međuvremenu, moćna Carevićeva koalicija “Za budućnost Budve” se prije mjesec praktično raspala, jer su iz nje isključeni Socijalistička narodna partija i Prava Crna Gora, nakon što su optužili prvog čoveka Budve za samovolju i loše upravljanje gradom.

Agonija traje mjesecima, DF i Demokrate nude svoje koalicione sporazume, na koje ni jedni ni drugi ne žele da stave potpis, a gotovo svi direktori u javnim preduzećima i sekretari u lokalnoj administraciji su vršioci dužnosti.

Carević nije imenovao potpredsjednike, Turistička organizacija nema izbršni odbor, tri godine nije održana njena Skupština, a kolegijumi kod prvog čovjeka Budve se ne održavaju.

Izvjesno burna jesen trebalo bi da donese razrješenje situacije - ili će se desiti novi izbori, ili će DF ponuditi novog kandidata i prevazići pat poziciju zbog koje najviše trpe građani.

Iz Demokrata u odgovoru “Vijestima” navode da “Budvi treba ozbiljnost, širina, razumijevanje, tolerancija, timski rad”.

“Građanima Budve treba uprava bez gospodina Carevića”, poručuju iz kluba odbornika Demokrata u odgovoru dostavljenom “Vijesima”.

Demokrate: Careviću potrebni poslušnici

Analizirajući situaciju, navode da je “prošlo godinu dana od kad su građani Budve na izborima jasno poslali poruku

da žele stabilnu, poštenu i inkluzivnu lokalnu upravu koja prepoznaje interese svojih sugrađana i sa njima u skladu upravlja gradom”, ali da to nijesu dobili.

”Postoji puno razloga zbog kojih je volja građana izigrana... Prvi politički dogovori koji su postignuti nakon izbora na sastancima predstavnika političke većine, predstavnika Demokratske Crne Gore i koalicije Za budućnost Budve, izigrani su od strane prvog čovjeka koalicije ZBB - gospodina Carevića. Čim je sjeo u fotelju predsjednika Opštine Budva, Carević je, po starom običaju, izgubio osjećaj zajedništva i težnje za političkim kompromisom, a pokazao brigu o svojim privatnim interesima i samovolju kojom je potpuno diskreditovao i omalovažio čak i predstavnike svoje koalicije koji su učestvovali u pregovorima i dogovorili se sa našim predstavnicima o načinu upravljanja gradom u naredne četiri godine”.

Navode da su u novembru prošle godine poslali predstavnicima koalicije ZBB nacrt koalicionog sporazuma sa “taksativno navedenim zadacima koje bi lokalna uprava trebalo preuzme kao obavezu u ovom mandatnom periodu”.

“Očekivali smo odgovor sa eventualnim predlogom izmjena, usaglašavanje i potpisivanje koalicionog sporazuma, nakon kojeg bi kao ozbiljni ljudi posvećeni interesu građana Budve mogli da se javno obratimo sugrađanima i zajedno obećamo u kojem smjeru ćemo voditi grad naredne 4 godine”.

Podsjećaju da Skupština nije usvojila ni izvješaj o radu Carevića za 2020. i da se “prvi put u crnogorskoj istoriji parlamentarizma desilo da odbornici na ovaj način saopšte predsjedniku opštine da treba da ode”.

“Elementarna moralna načela, onome ko ih ima, nalažu da podnese ostavku nakon takve blamaže. Ne i gospodinu Careviću. Umjesto da se povuče sa funkcije predsjednika zbog neusvajanja izvještaja o radu, on ‘izbacuje’ koalicione partnere, predstavnike SNP i Prave Crne Gore, iz vlasti. Careviću ne trebaju partneri, nego poslušnici. Tolika doza samozaljubljenosti je nezapamćena u novijoj političkoj istoriji Budve, još od neslavnog egzila u Beograd njegovog političkog oca i seljanina”.

Upozoravaju da “neobrazovanost i samovolja stručnjaka za ‘Uticaj ambalaže na impulsivno ponašanje bosansko-hercegovačkih kupaca’, (naziv Carevićevog diplomskog rada na Univerzitetu u Travniku), prijeti da blokira rad Skupštine, s obzirom da su dva skupštinska odbora ostala bez kvoruma zbog njegove bahatosti”.

DF: Zahtjevi za smjenu Carevića lična frustracija

U budvanskom DF-u tvrde da smo svjedoci da u Budvi nakon izbora postoji konstantna tendecija da se izborna volja građana promijeni - smjenom Carevića, čija je lista osvojila 42 odsto glasova na izborima.

“Zahtjevi koji dolaze u tom pravcu su plod lične frustracije, nepoštovanje izborne volje građana i nipodaštavanje osnovnih demokratskih načela. Svjedoci smo da se nakon izbora 30. avgusta uspostavila atmosfera hajke na prvog čovjeka grada koju mi jako dobro razumijemo i na koju ne pristajemo. Potrebno je smanjiti politički rejting Careviću kako bi se oslabio DF i u krajnjem preuzela pozicija prvog čovjeka grada na narednim izborima”.

Poručuju da su svi ti pokušaji “uzaludni jer se tako nešto pokušavalo i u vrijeme prošlog mandata, a građani su se na izborima izjasnili po pitanju izbora predsjednika opštine i jasno je ko je izborna volja građana, a ko pokušava da je prekroji”.

“DF je ponudio koalicioni sporazum koji je zasnovan na poštovanju izborne volje i to što je odbijen od strane Demokrata potvrđuje da postoji sa druge strane loša namjera da se proizvodi konstantna politička kriza. Situacija je kristalno jasna. DF i Demorkate imaju potrebnu većinu za vršenje vlasti u punom kapacitetu i svako ko to odbija želi u Budvu da uvede nestabilnost i razočarenje kod građana. Vjerujemo da građani sa mučnimom u stomaku čitaju saopštenja pojedinih političkih subjekata i prate njihova djelovanja koja su krajnje neodgovorna i maliciozna. Za ovih godinu dana, a i za vrijeme prethodnog mandata, bez obzira na impresivne rezultate koje je lokalna uprava ostvarila, od strane koalicinih partnera nismo čuli niti jednu jedinu pohvalnu stvar koju je uradio gospodin Carević sa svojim timom, a konstantno slušamo kritike i trpimo napade. Nisu smogli snage da prevaziđu sujetu i priznaju da je prvi čovjek grada koji je vodio kampanju po regionu zaslužan za dobru turističku sezonu i činjenicu da građani mogu da budu zadovoljni jer je turistička privreda u našem gradu doživjela oporavak. Do koje mjere doseže sitno politikanstvo u Budvi najbolje pokazuje da koalicioni partneri nisu podržali izvještaj o radu predsjednika opštine i organa lokalne uprave za 2020. godinu kada smo ispisali istoriju, odbranili opštinu od nasilne smjene i poslali DPS u prošlost”.

Ističu da će svako za svoje ponašanje snositi konsekvence i da su “u potpunosti spokojni jer radimo odgovrno i pošteno”.

“Period izna nas bio je dobra prilika da se uoči ko radi u interesu građana, a ko se bavi sitnim politikanstvom, podmetanjima i destrukcijom”.

Prava Budva: Neki bi samovoljno da vladaju

Iz Prave Crne Gore poručuju da se godinu od formiranja vlasti u Budvi ne mogu pohvaliti značajnijim rezultatima i da su je obilježile žučne rasprave konstituenata koji vrše vlast.

”Prava Budva je prije izbora kao jedini cilj imala skidanje sa vlasti DPS-a i dali smo puni doprinos i beskompromisnu podršku svima koji su na izborima nastupili sa istim ciljem zarad dobrobiti građana Budve. Jedini motivi političkog djelovanja Prave Budva u prethodnih godinu dana su bili principi i dobrobit građana Budve, a nikako lične ambicije kako nam danas pojedini, nezadovoljni što nismo ničije marionete, spočitavaju. Prava Budva će uvijek... glasati onako kako misli da je najbolje za naše građane. Nije se rodio taj, iz koje god partije bio, koji će moći da utiče na naše odluke. Politiku doživljavamo kao profesiju savjesti i morala, kako u proteklih godinu dana, tako ćemo i ubuduće... Pojedini politički subjekti i pojedinci vršenje vlasti doživljavaju kao samovoljno sprovođenje sopstvenih odluka pa očekuju da ih drugi konstituenti bespogovorno u tome podržavaju što je za Pravu Budvu neprihvatljivo, naravno i te kako cijeneći doprinos svake partije u oslobađanju Budve”.

URA: Vodi se simbolička borba za zasluge

Potpredsjednica budvanskog odbora URA Milijana Vukotić Jelušić ocijenila je da je neophodno sagledati stvari onakve kakve jesu i opisati ih bez nužnog političkog lukavstva, u delikatnom društvenom trenutku u Budvi, ali i državi.

”Ovdje se na jedan način vodi simbolička borba za zasluge, i to ko je više ili manje podnio ‘patnji’ u vrijeme DPS uzurpacije vlasti u junu 2020. godine i ko je više ili manje doprinio njegovom padu. Sa ove vremenske distance, sasvim je jasno da je padu DPS-a najviše doprinio sam DPS, ponašanjem kojim je besprizorno želio da pogazi izbornu volju građana i političkom korupcijom, koliko god pojedinci to negirali, smijeni vlast tri mjeseca pred izbore. Time je bilo jasno da DPS nije imao za cilj da unaprijedi rad lokalne samouprave, jer sve da su u njihovim redovima Ajnštajni, to ne bi mogli izvesti u roku od tri mjeseca. Cilj je isključivo bio manipulacija javnim finansijama u predizborne svrhe, kroz budžetska izdvajanja, zapošljavanje”.

Ona kaže da kada ne postoji prijetnja od DPS-a i kada je građansko biće i Crne Gore, pa i Budve, svedeno na minimum, “vladajuća većina daje sebi za pravo da može da se ne dogovara, ne komunicira međusobno i da se ne konsoliduje oko strateški važnih pitanja za Opštinu”.

”Izrada strateškog plana, infrastrukturna ulaganja prema prioritetima uz što širi konsenzus, socijalna politika, administrativna efikasnost. Podjele, matrica na kojoj je vladao DPS, sada su izražene u Budvi kroz transparente kojima je ‘Budva uz Mitropolita’ ili ‘uz Cetinje’, kao da je to stvarno iskaz stavova njenih građana ili je od presudnog značaja za kvalitet njihovih života. Ovakvo omalovažavanje građana će, plašim se, biti kažnjeno prevelikom stopom apstinencije na sljedećim izborima, umjesto da bude sankcionisano”.

Jelušić dodaje “da ima puno prostora za konstruktivan i brz dogovor, ali ne vidi potencijal aktera koji učestvuju u pregovorima”.

SNP: Čelnici da se povuku jer nemaju kapaciteta za dogovor

Lider budvanskog SNP-a Krsto Rađenović kao krivce za trenutnu situaciju vidi rukovodioce i ističe da ta partija neće trpjeti ničiju samovolju.

“Nažalost ni poslije godinu u Budvi nije formirana vlast. Opština radi u v.d. stanju pa slobodno mogu reći da to ne odgovara nikom, a građani zbog toga najviše trpe. Samovolju nikog SNP neće trpjeti, niti podržavati i ono na čemu ćemo istrajati je da se vlast u Budvi stavi u interesu građana. Gotovo sva preduzeća su u v.d. stanju, a najsvežiji primjer je gradski bazen gdje se mjesecima ne primaju plate i gdje se ne pridržavamo koalicionog dogovora”.

Podsjeća da je 2002. SNP u Budvi, kao vodeća partija u koaliciji, imala 14 odbornika, dok je tadašnji LSCG imao tri.

”Mi smo tada podržali kandidata LSCG za predsjednika Opštine kako DPS ne bi došao na vlast. Nažalost, čelnici Opštine nemaju političkog iskustva niti široki kapacitet za koalicioni dogovor, pa ni poslije godinu nijesu uspjeli potpisati

postizborni sporazum. Oni su jedini krivci i najmanje što mogu da učine da prepuste ljudima koji imaju jači pregovarački i politički kapacitet da se uključe i što prije zaključi sporazum. Da zanemare svoj lični politički i ekonomski interes i da pretvore volju građana u stabilnu vlast koja će raditi u interesu građana, a ne pojedinaca”.

Bonus video: