DF ne odlučuje hoće li rušiti Vladu

Vrlo je indikativno da namjeru da ruše Vladu pokreću u vrijeme kada je krenula u ozbiljan obračun s organizovanim kriminalom i kada predsjednik države otvoreno poziva na nemire na Cetinju, Kaže Predrag Popović

84466 pregleda 396 reakcija 127 komentar(a)
Zaboravili na teške optužbe na račun DPS-a: Andrija Mandić, Slaven Radunović i Milan Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC
Zaboravili na teške optužbe na račun DPS-a: Andrija Mandić, Slaven Radunović i Milan Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC

Iako su razmjenjivali teške riječi i prije nepuna tri mjeseca poručivali da se treba osloboditi Demokratske partije socijalista (DPS) i da s tom partijom ne treba dalje graditi Crnu Goru, Demokratski front (DF) je najnovijim potezom poručio da nemaju ništa protiv ako im u obaranju Vlade Zdravka Krivokapića pomogne upravo DPS.

Takav potez nekadašnji predsjednik Narodne stranke Predrag Popović tumači kao veoma indikativan u aktuelnom političkom trenutku, navodeći da o tome da li će ići do kraja s tim naumom, ne zavisi od njih, jer oni ne donose odluke o tome.

”Posebno je nevjerovatno da to pitanje pokreću iako je Vlada, a i sam premijer, pripremila Zakon o popisu koji će uskoro ući u skupštinsku proceduru”, kazao je Popović.

Šef kluba poslanika DF-a Slaven Radunović je prije dva dana najavio da će DF srušiti Vladu ako se ne usvoji Zakon o popisu, navodeći da za to očekuju podršku svih partija koje su spremne da glasaju protiv. Premijer Zdravko Krivokapić odgovorio im je da je Zakon o popisu spreman, ali da taj politički savez ne interesuje popis, koliko obaranje Vlade.

Popović je kazao “Vijestima” da mu je vrlo indikativno da DF namjeru da ruše Vladu pokreću u vrijeme kada je ona krenula u ozbiljan obračun s organizovanim kriminalom i u vrijeme kada predsjednik države otvoreno poziva na nemire na Cetinju.

Popović
Popovićfoto: Privatna arhiva

Popović je istakao da je još indikativnije što taj predlog dolazi prije nego su završeni poslovi oko izbora novog Tužilačkog savjeta koji je, kako je kazao, upravo DF blokirao predlogom da jedno od tih mjesta zauzme njihov eksponirani stranački kandidat.

On je kazao da će biti interesantno da li će DF ići do kraja u svojoj namjeri, imajući u vidu da je Srbija već donijela odluku da pomjeri svoj popis za oktobar 2022. godine.

”Da nije situacija previše ozbiljna, ja bih žarko želio da oni ovo obećanje ispune i da se konačno skinu maske, da narod shvati s kakvom strukturom ima posla, ali nisu oni “takvi junaci” da će to i uraditi”, rekao je Popović.

Na konferenciji za medije na kojoj je objelodanjena namjera za obaranjem Vlade nije bilo predstavnika Pokreta za promjene, koji su takođe konstituenti DF-a.

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak kazala je “Vijestima” da je obaranje Vlade vrlo kompleksno pitanje, čemu treba da prethodi detaljna analiza i međupartijske konsultacije parlamentarne većine, a i konsultacije stranačkih organa.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

”Činjenica je da smo nezadovoljni učinkom Vlade jer nije reformska, nije ispunila ni prioritetna obećanja data građanima, te je njihovo ogromno nezadovoljstvo opravdano. Postoji nažalost i kriza unutar parlamentarne većine koja koči reforme u tužilaštvu i reforme izbornog sistema i mnogih drugih inicijativa”, kazala je Bošnjak.

Ona je kazala da su zato da se svi problemi stave na sto i nađe odgovor unutar parlamentarne većine, 41. poslanika, kako doći do reformske vlade i konsolidacije odnosa.

”To je, po nama, pravi redosljed stvari. Ako do dogovora ne dođe, onda ćemo konsultovati stranačke organe”, kazala je Bošnjak.

Front je DPS-u često slao oštre poruke. Poslednju je poslao 17. juna nakon smjene ministra pravde Vladimira Leposavića i usvajanja rezolucije o Srebrenici, kada su ponovo počeli bojkot parlamenta, ali ne i odbora Skupštine.

’’Pozivam sve koji su dobili glasove da se oslobodimo DPS-a i da s njima ne gradimo dalje Crnu Goru ... Ko hoće s Frontom od onih koji su pobijedili može s nama da se dogovori o svemu, imamo mogućnost, ima nas 41, hvala vam ... i neka vam je srećan DPS’’, poručio je tada Radunović.

Iz DF-a su u maju saopštili da će tražiti izjašnjenje od Ustavnog suda i pokrenuti opoziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog kršenja Ustava izjavama da oni koji su bili protiv obnove nezavisnosti nemaju moralno pravo da traže saglasnost države Crne Gore da budu njeni predstavnici u drugim državama.

Pozivali sve koji su dobili glasove da se oslobodimo DPS-a i da s njima ne gradimo Crnu Goru: Lideri DF-a
Pozivali sve koji su dobili glasove da se oslobodimo DPS-a i da s njima ne gradimo Crnu Goru: Lideri DF-afoto: Boris Pejović

Početkom januara, jedan od lidera Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “jedan obični intrigant i smutljivac koji pokušava da posvađa parlamentarnu većinu”. On je tada kazao da Đukanović pokušava “da u parlamentarnoj većini pronađe one za koje misli da su mu bliži, koji su mu favoriti kako bi s njima uspostavio neku novu vlast”.

Front je 2017. godine, nakon paljenja automobila koji je tada koristio tadašnji šef poslaničkog kluba DF Milutin Đukanović, optužio DPS da je “krenuo u otvoreni rat” protiv tog opozicionog saveza i da Đukanovićeva partija pokušava da “širenjem straha i silom” sačuva stečeno.

Novaković - Đurović: Rad Vlade cijeniti na osnovu efikasnosti, a ne političkih interesa

Politička direktorica GP URA Ana Novaković-Đurović kazala je da s obzirom na to da je i do sada bilo sličnih najava, koje nisu rezultirale pokretanjem postupka za izglasavanje nepovjerenja Vladi, vjeruju da DF ipak neće ni sada krenuti u rušenje Vlade s DPS-om. Popis bi, kako je kazala, trebalo tretirati kao redovnu statističku obavezu država, a svakako ne kao osnovu za afirmisanje identitetskih pitanja i produbljivanje podjela.

”Treba da gradimo sistem u kojem će se rad Vlade procjenjivati na osnovu kriterijuma kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti, a ne iz ugla uskih političkih interesa”, kazala je Novaković-Đurović “Vijestima”.

Novaković-Đurović
Novaković-Đurovićfoto: Boris Pejović

Ona je istakla da bi jedino takav pristup predstavljao suštinski otklon od višedecenijskog načina vrednovanja rada institucija koji je uspostavila bivša vlast.

”U proteklih devet mjeseci došlo je do pomaka u određenim oblastima, posebno u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala. Svakako da ima još mnogo posla i velikog prostora za napredak u raznim oblastima, i o tome treba otvoreno razgovarati”, kazala je Novaković-Đurović.

Bonus video: