Evropska budućnost nezamisliva bez Zapadnog Balkana

"Povezivanje bi trebalo da bude stub našeg angažovanja. Povezivanje nije samo infrastruktura i mreže - ono obuhvata širok spektar poduhvata i politika koji zbližavaju ljude i društva", kazao je Mišel.

8043 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Evropska budućnost je nezamisliva bez Zapadnog Balkana, poručio je danas na Bledu predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

On je na otvaranju Bledskog strateškog foruma najavio samit sa liderima Zapadnog Balkana za mjesec i poručio da EU mora ojačati susjedstvo.

"To znači davanje prioriteta Zapadnom Balkanu, Istočnom partnerstvu i velikom savezu sa Afrikom. A povezivanje bi trebalo da bude stub našeg angažovanja. Povezivanje nije samo infrastruktura i mreže - ono obuhvata širok spektar poduhvata i politika koji zbližavaju ljude i društva", kazao je Mišel.

On je ocijenio da je svako širenje učinilo EU boljom i da je Zapadni Balkan važan Uniji, kao što je i Zapadnom Balkanu važna EU.

On je kazao da EU mora da ojača svoj uticaj i da će to biti najveći izazov narednih godina, što su pokazala dešavanja u Avganistanu.

“Kao globalna ekonomska i demokratska sila, može li Evropa biti zadovoljna situacijom u kojoj ne možemo osigurati, bez pomoći, evakuaciju naših građana i ugroženih jer su nam pomogli? Po mom mišljenju, ne treba nam još jedan takav geopolitički događaj da bismo shvatili da EU mora težiti većoj autonomiji odlučivanja i većim kapacitetima za djelovanje u svetu.

Predsjednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli rekao je da je pravi trenutak da EU uloži novu energiju u proces proširenja i da prije svega misli na zemlje Zapadnog Balkana.

“Iako je kriza poremetila našu ravnotežu, naša društva, našu prethodnu ravnotežu prije pandemije, pokazala nam je i u ovom teškom vremenu nove nivoe saradnje i evropske solidarnosti, bez presedana”, kazao je Sasoli.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “su bili veoma oduševljeni procesom pristupanja EU”.

“Danas taj entuzijazam više ne postoji“, rekao je Vučić.

Kazao je ipak da veruje u ujedinjenu Evropu i da samo ujedinjena Evropa može kako treba da odgovori na krizu.

"Verujem da svi od nas treba da budemo dio ujedinjene Evrope", rekao je Vučić tokom prvog liderskog panela "Budućnost Evrope - odoljeti i istrajati", odgovarajući na pitanje šta će biti ključno za budućnost Evrope.

Bonus video: