Popa: Crnoj Gori potrebno jedinstvo, dijalog i zajedničko djelovanje u interesu svih građana

"Svi proevropski akteri u Crnoj Gori treba da rade zajedno na jačanju široke političke i društvene podrške, nezavisno od partijskih stavova i drugih razlika. To od njih očekuje znatna većina građana Crne Gore, koja podržava pristupanje Evropskoj uniji”, rekla je Popa.

13244 pregleda 12 komentar(a)
Popa, Foto: Luka Zeković
Popa, Foto: Luka Zeković

Bilo kakve izjave ili postupci koji stvaraju etničke ili vjerske tenzije i podjele protivni su temeljnim evropskim vrijednostima, poručeno je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, na čijem je čelu Kristina Oana Popa.

Popa je za Portal Analitika kazala da smatra da je Crnoj Gori neophodna saradnja proevropskih aktera, nezavisno od njihovih političkih i drugih razlika, te kako je u interesu građana jedinstvo i dijalog.

Popa je povodom podizanja tenzija zbog ustoličenja mitropolita Joanikija, koje je planirano za 5. septembar na Cetinju naglasila kako svi činioci društva povodom svih, pa i tog pitanja, moraju konstruktivno sarađivati.

"Proces integracije Crne Gore uključuje cijelo društvo i koristi svim građanima. Svi činioci crnogorskog društva moraju konstruktivno sarađivati kako bi napredovali na putu ka EU. Međutim, uređenje vjerskih zajednica je nadležnost države. Iz tog razloga, nije na Evropskoj uniji da komentariše mjesto ustoličenja čelnika jedne vjerske zajednice u Crnoj Gori”, rekla je Popa za Portal Analitika.

Šefica Delekacije EU u Crnoj Gori je poslala poseban apel političkom partijama u Crnoj Gori.

"Crnoj Gori je potrebno jedinstvo, dijalog i zajedničko djelovanje u interesu svih građana. Zato i ovim putem pozivam sve aktere da se suzdrže od bilo kakvih zapaljivih izjava i radnji koje bi mogle podstaći etničke i vjerske podjele i netoleranciju", kaže ona.

Ocijenila je kako je na putu ka prevazilaženju aktuelnog stanja, a u cilju daljeg napretka na planu integracija, posebno važna saradnja proevropskih aktera u Crnoj Gori – nezavisno od partijskih stavova.

"Svi proevropski akteri u Crnoj Gori treba da rade zajedno na jačanju široke političke i društvene podrške, nezavisno od partijskih stavova i drugih razlika. To od njih očekuje znatna većina građana Crne Gore, koja podržava pristupanje Evropskoj uniji”, rekla je Popa za Portal Analitika.

Na pitanje gdje je Crna Gora sada na planu evropskih integracionih procesa, Popa je odgovorila:

"Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Proširenje je proces zasnovan na zaslugama, a tempo pregovora je, prije svega, određen brzinom ukupnog napretka u reformama u temeljnim oblastima, naročito u oblasti vladavine prava, kako je predviđeno pregovaračkim okvirom za Crnu Goru. Evropska unija nastavlja da podržava reforme u zemljama kandidatkinjama, ali države su te koje moraju preuzeti vlasništvo nad reformama".

Politika proširenja bi, kako ističe šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, zahvaljujući revidiranoj metodologiji, mogla biti dinamičnija.

"Cilj revidirane metodologije proširenja je da pristupne pregovore učini vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim i vođenim snažnijim političkim usmjeravanjem. Kao što je istaknuto na prvoj političkoj Međuvladinoj konferenciji sa Crnom Gorom, održanoj u junu, revidirana metodologija stavlja još snažniji fokus na temeljne reforme, neophodne za uspjeh na putu ka Evropskoj uniji", dodala je Popa.

Bonus video: