Varhelji: EU ne može dozvoliti grešku sa Zapadnim Balkanom

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku kazao da je Zapadni Balkan skoro ekonomski integrisan, da Evropa anagažuje radnu snagu iz regiona, što znači da već osjeća benefite integracionog procesa

17651 pregleda 52 reakcija 11 komentar(a)
Varhelji, Foto: Printscreen YouTube
Varhelji, Foto: Printscreen YouTube

Evropska unija ne može dozvoliti grešku sa Zapadnim Balkanom i vrijeme je da regija počne da uživa u punim benefitima integracije, poručio je danas evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

On je na Bledskom forumu, na panela o budućnosti i proširenju EU, rekao da je Evropa naučila lekciju na Avganistanu.

"Naučili smo lekciju na Avganistanu i više nemamo vremena za gubljenje. Avganistan je daleko. Zapadni Balkan je ovde i naša odgovornost je veća. Ne možemo sebi priuštiti neuspjeh i ne pozabaviti se svim aspektima integracije regiona u EU. Nemamo vremena za gubljenje: moramo donositi odluke da bismo napredovali", rekao je Varhelji.

On je kazao da proširenje ima svoje faze, više je administrativni nego politički proces i treba raspravljati kako da Zapadni Balkan postane dio EU.

To je, kako je naveo, proces koji podrazmijeva političku, ekonomsku, društvenu i integraciju bezbjednosnih sistema.

Kaže da je Zapadni Balkan skoro ekonomski integrisan, da Evropa anagažuje radnu snagu iz regiona, što znači da već osjeća benefite integracionog procesa.

"Vrijeme je da to preokrenemo i učinimo da Zapadni Balkan uživa u punim benefitima integracije u EU", kazao je Varhelji.

Borut Pahor, predsjednik Slovenije, koja trenutno predsjedava Savjetom EU, rekao je otvarajući panel da bi bilo dobro i na obostranu korist da sve države Zapadnog Balkana postanu članice EU što prije.

"Zapadni Balkan je dio Evrope i treba da učestvuje u razgovorima o budućnosti Unije. Odlaganje proširenje moglo bi imati neželjene posljedice po obje strane", kazao je Pahor.

Poručio je da je krajnje vrijeme da EU napravi neke korake naprijed u onome što je obećano na samitu u Solunu 2003. godine, sa kojeg je poslata poruka da su vrata EU za Zapadni Balkan otvorena.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da skup na Bledu govori da su se možda najzad upalili alarmi u Evropi da se Zapadni Balkan ne ostavlja po strani.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da "Balkanci dijele mnogo toga".

"Mi možemo da se smijemo i kada patimo, što u EU ne mogu", kazao je Rama, objašnjavajući da želi da donese malo osmjeha i razbije "tmurnu atmosferu".

On je kazao da je EU "naš Semjuel Beket, a mi čekamo Godoa".

"Ne znam ko je Vladimir, a ko Estragon, ali sigurno su Albanija i Sjeverna Makedonija kao ova dva lika u Beketovoj drami, gdje jedan kaže 'idemo li', drugi kaže 'idemo', a Beket kaže 'ne ide niko'. Ljepota ovoga je što se Beket može pokazati u EU kroz različite boje i nacije, a u posljednje vrijeme je to Bugarska", naveo je Rama.

Dodao je da Balkancima ne treba dozvola da budu Evropljani.

"Mi jesmo Evropljani, šta god u EU mislili ili rekli. Nemojte pominjati više treće faktore, jer je presmiješno", poručio je Rama.

On je Bugarima poručio da ne budu toliki Evropljani.

"Budite malo Balkanci, otvorite nam put za pregovore", rekao je Rama obraćajući se bugarskom predsjedniku Rumenu Radevu.

Radev je odgovorio da su svi tu da raspravljaju o problemima proširenja.

"Bugarska snažno podržava poroces proširenja, ali želimo da vidimo stabilan integracioni proces...Važne su nam vrijednosti, moramo biti sigurni da naši mladi mogu da se srijeću bez predrasuda i govora mržnje. Ne zaboravite da je Bugarska prijatelj", kazao je Radev.

Bonus video: