SDP: Predsjedništvo uskraćuje manjinsku podršku, vlast u Tivtu gubi većinu i legitimitet

"sve češća dešavanja u Tivtu koja imaju veoma izraženu nacionalističku pozadinu u potpunom su nesaglasju sa osnovnim programskim i vrjednosnim principima SDP od njenog osnivanja. Takav trend i događaji, u kojima nerijetko direktno učestvuju i neki akteri vlasti, posljedica su uspostavljenog socijalnog ambijenta koji nikako ne priliči Tivtu kao multietničkoj i multikulturalnoj sredini"

46596 pregleda 388 reakcija 129 komentar(a)
Tiva (Ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tiva (Ilustracija), Foto: Siniša Luković

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) odlučilo je da uskrati manjinsku podršku lokalnoj vlasti u Tivtu, saopšteno je danas iz SDP.

U saopštenju SDP se dodaje da time "ta vlast gubi većinu a time i legitimitet sa posljednjih lokalnih izbora".

"SDP je podrškom manjinskoj vlasti nakon izbora pokazao dobru političku volju da pruži šansu nekim, nominalno, građanskim strukturama kako bi se pokušao napraviti diskontinuitet od loše prethodne DPS (Demokratska partija socijalista) vlasti, koja nije upravljala u korist građana, zbog čega je s pravom i izgubila podršku građana Tivta. Ipak,sve češća dešavanja u Tivtu koja imaju veoma izraženu nacionalističku pozadinu u potpunom su nesaglasju sa osnovnim programskim i vrjednosnim principima SDP od njenog osnivanja. Takav trend i događaji, u kojima nerijetko direktno učestvuju i neki akteri vlasti, posljedica su uspostavljenog socijalnog ambijenta koji nikako ne priliči Tivtu kao multietničkoj i multikulturalnoj sredini. Aktuelna vlast odnosno jedan njen dio je nažalost više bila inspirator stvaranja takvog ambijenta nego što se trudila da spriječi mnoge negativne pojave i procese koji su u suprotnosti sa vrijednostima građanske i sekularne Crne Gore", ističe se u saopštenju SDP.

Oni su dodali da su istovremeno, mnoge loše prakse bivše vlasti nastavljene.

"S druge strane direktno ili indirektno stvara ambijent koji dodatno dijeli građane na političkoj i ideološkoj matrici kleronacionalizma koji je nažalost postao vladajući koncept i na državnom nivou. Kao partija, jedina pune tri decenije na strani građanske, evropske, sekularne i moderne države Crne Gore, SDP je u obavezi da se na svim nivoima bori protiv politika koje dovode u pitanje neupitnost Ustavnih vrijednosti na kojima je obnovljena crnogorska država, pa iz tog razloga uskraćujemo podršku manjinskoj vlasti u Tivtu", zaključuje se u saopštenju.