Stjuart: Australija podržava spoljnopolitički kurs Crne Gore

Radulović je naveo da je zadovoljan zbog izuzetne komunikacije koja je, u prethodnom periodu, postojala između Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade Australije

4698 pregleda 4 komentar(a)
Stjuart i Radulović, Foto: Mvp.gov.me
Stjuart i Radulović, Foto: Mvp.gov.me

Spoljnopolitički kurs Crne Gore nedvosmislen je pokazatelj kredibiliteta koji država ima u međunarodnoj zajednici, ocijenila je ambasadorka Australije u Crnoj Gori, Rut Karis Stjuart.

Ona je, prilikom oproštajne posjete ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću, naglasila da će Australija nastaviti da podržava Crnu Goru u njenoj unutrašnjoj i vanjskoj politici.

Stjuart je ocijenila da bi bilo izuzetno poželjno intenzivirati političke kontakte na najvišem nivou.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, naglasila važnost partnerstva između Australije i Crne Gore - članice NATO saveza i sljedeće buduće članice Evropske unije.

Stjuart je navela da očekuje da će uskoro doći do stupanja na dužnost i novog ambasadora Crne Gore u toj državi, na nerezidentnoj osnovi.

"Potcrtavši značaj međunarodnog uticaja Australije, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu, Radulović je iskoristio priliku da pohvali uspjehe te udaljene zemlje u borbi sa koronavirusom, ali i sa ostalim izazovima sa kojima se ona suočava“, kaže se u saopštenju.

On je ocijenio da dvije zemlje, po mnogim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni, dijele slične ciljeve i principe.

Radulović je kazao da se nada da će uskoro, nakon poboljšanja globalne situacije po pitanju epidemije, biti prilike da se realizuje svaki vid daljeg povezivanja i razvijanja međusobne saradnje, u svim područjima i na svim nivoima.

On je zahvalo Stjuart na njenom konkretnom doprinosu održavanju i unapređenju bilateralnih odnosa.

Radulović je naveo da je zadovoljan zbog izuzetne komunikacije koja je, u prethodnom periodu, postojala između Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade Australije.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno dalje razvijati ugovorno-pravne baze, kao i da postoji prostor za jačanje saradnje u oblastima turizma, poljoprivrede, ekologije i poslovanja.

"Obostrano je pohvaljena komunikacija između Diplomatskih akademija ministarstava vanjskih poslova dvije države“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: