SDP izazvao nove izbore u Tivtu?

Nezvanično, tivatski odbor, iako je na njegovom čelu Aleksandar Đurović koji je ujedno i potpredsjednik SDP-a Crne Gore, već je duže vrijeme bio pod pritiskom centrale partije da raskine saradnju sa tri građanske liste, a koje je dio vrha SDP-a, doživljavao kao “produženu ruku srpskog sveta” i navodne velikosrpske nacionaliste

26224 pregleda 260 reakcija 74 komentar(a)
Đurović, Foto: SDP
Đurović, Foto: SDP

Jučerašnja odluka Predsjedništva SDP Crne Gore da ta partija uskrati podršku manjinskoj vlasti tri građanske liste u Tivtu, nije izazvala zvanične komentare dojučerašnjih političkih partnera u tom gradu – građanskih lista Narod pobjeđuje, Bokeški forum i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”. Predsjednik Opštine Željko Komnenović (NP) je na pitanje “Vijesti” odgovorio da nema komentar na potez SDP-a.

Ni njegovi najbliži saradnici – potpredsjednici Opštine Vladimir Arsić (NP) i Goran Božović (GB), kao i predsednik lokalnog parlamenta Andrija Petković (BF), nisu se oglašavali povodom najnovijeg obrata na političkoj sceni tog grada.

Jučerašnju odluku o uskraćivanju podrške tivatskoj gradskoj upravi, međutim, nije donio niti javnosti saopštio OO SDP Tivat, već centrala te partije. Nezvanično, tivatski odbor, iako je na njegovom čelu Aleksandar Đurović koji je ujedno i potpredsjednik SDP-a Crne Gore, već je duže vrijeme bio pod pritiskom centrale partije da raskine saradnju sa tri građanske liste u Tivtu, a koje je dio vrha SDP-a, doživljavao kao “produženu ruku srpskog sveta” i navodne velikosrpske nacionaliste.

Đurović je do juče balansirao između takvih zahtjeva stranačkog vrha i potrebe da SDP koji je u posljednja dva izborna ciklusa u Tivtu voljom birača skoro izbrisan sa političke scene tog grada, iskoristi ovu priliku da ojača svoje pozicije. Stoga je, dok je kao odbornik u SO Tivat davao odlučujuči 17. glas u 32-članom lokalnom parlamentu koaliciji NP-BF-GB, Đurović je uspio da SDP maltene uvede u izvršnu tivatsku lokalnu vlast jer je ta partija dobila 16 mjesta za svoje predstavnike u odborima direktora i savjetima ustanova tivatskih opštinskih preduzeća i ustanova.

Pri tome, u nekim od tih organa upravljanja poput Vodovoda ili Centra za kulturu, SDP sam ima većinu za donošenje odluka. Podrška SDP-a aktuelnoj vlasti Tivta trajala je manje od godinu, a u međuvremenu je ta partije u više navratra “zatezala konopac” i u raznim prilikama uslovljavala svoje partnere iz listi NP, GB i NF, prvenstveno oko nacionalno-identitetskih pitanja, iako je javno pozivala da se u fokus pažnje djelovanja aktuelne tivatske vlasti stavljaju pitanja od interesa za svakodnevni život Tivćana.

Tako je SDP prvi problematizovao nepuštanje crnogorske himne na konstitutivnoj sjednici aktuelnog saziva SO Tivat iako se to nikada do sada nije radilo, niti je intoniranje himne predviđeno Poslovnikom o radu tivatskog parlementa. Gradonačelnika Komnenovića SDP je javno prozivao zbog odlaska na sahranu mitropolita Amfilohija, tražio je od lokalnih vlasti da zabrane puštanje dokumnetrnog filma Borisa Malagurskog, zahtijevo da opštinska vlast u Tivtu javno pozdravi donošenje haške presude Ratku Mladiću za ratne zločine u BiH. Tivatski SDP je proteklih mjeseci povodom svakog događaja u tom gradu sa izraženim srpskim nacionalnim obilježjem ili šovinističkog incidenta pojedinaca sa ispisivanjem neprimjerenih parola, javno nastojao da “ubere političke poene”, kritikujući svoje partnere u tivatskoj vlasti i indirektno dovodeći njih u vezu sa takvim događajima. Inače, u aktuelnom sazivu SO Tivat NP ima 13 odbornika, BF 2 i GB jednog.

Opoziciju čine DPS sa 11 mandata, te SD i HGI sa po dva odbornika. SDP ima jednog odbornika, tako da uskraćivanjem njegove podrške aktuelnoj vlasti, ona ostaje bez formalne skupštinske većine. Sa druge strane, ni opozicija uz eventualno pridruživanje njima jednog odbornika SDP, ne može formirati većinu, čak ni za zakazivanje sjednice SO na kojoj bi se eventualno, donosila odluka o skraćenju njenog mandata, što je prvi proceduralni korak za eventualne vanredne lokalne izbore u Tivtu.

Iz SDP-a je juče saopšteno da su podrškom manjinskoj vlasti nakon izbora pokazali dobru političku volju da pruže šansu, nominalno, građanskim strukturama kako bi se pokušao napraviti diskontinuitet od loše prethodne DPS vlasti, koja nije upravljala u korist građana.

”Ipak,sve češća dešavanja u Tivtu koja imaju veoma izraženu nacionalističku pozadinu u potpunom su nesaglasju sa osnovnim programskim i vrijednosnim principima SDP-a od njegovog osnivanja... Mnoge loše prakse bivše vlasti nastavljene su, dok se s druge strane direktno ili indirektno stvara ambijent koji dodatno dijeli građane na političkoj i ideološkoj matrici kleronacionalizma koji je nažalost postao vladajući koncept i na državnom nivou”.

Iz SDP-a je saopšteno da su kao partija, koja je tridecenije na strani građanske, evropske, sekularne i moderne države Crne Gore, u obavezi da se na svim nivoima bore protiv politika koje dovode u pitanje neupitnost ustavnih vrijednosti na kojima je obnovljena crnogorska država: “Pa iz tog razloga uskraćujemo podršku manjinskoj vlasti u Tivtu”.