Pejović: Za moguće incidente na Cetinju odgovornost će snositi Đukanović i Vlada

"Sa pravom treba postaviti pitanje gdje su bili svih ovih godina ti takozvani zastupnici građanskih prava i sloboda kada je Đukanović upotrebom sile, bojnim otrovima, suzavcima, gumenim mecima i specijalnim jedinicama kidisao na građane koji su svoje nezadovoljstvo iskazivali na mirnim građanskim protestima"

17061 pregleda 26 reakcija 24 komentar(a)
Pejović, Foto: DNP
Pejović, Foto: DNP

Potpredsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Jovo Pejović saopštio je danas da će za sva moguća incidentna dešavanja oko ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija svu odgovornost snositi vrh države.

Za nedjelju 5. septembar najavljeno je ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je 28. avgusta saopštio da će 5. septembra doći na protest na Cetinju, ako SPC ne odustane od namjere da ustoliči Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Pejović je kazao da će odgovornost snositi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "za otvoreno pozivanje svojih pristalica i građana na nasilje", a Vlada "što incidente nije spriječila".

"Ne pada snijeg da pokrije brijeg već da svaka zvjerka pokaže trag. Ovih dana je otkriveno previše tragova nečovještva, koje za sobom ostavljaju državnici, politički analitičari, potrošeni političari i takozvani nezavisni predstavnici nevladinih organizacija bliskih bivšem režimu i brojne, u ovim prilikama nezaobilazne, mutikaše čiji je glavni zadatak da Crnu Goru učine poligonom za nove podjele i sukobe. Sa pravom treba postaviti pitanje gdje su bili svih ovih godina ti takozvani zastupnici građanskih prava i sloboda kada je Đukanović upotrebom sile, bojnim otrovima, suzavcima, gumenim mecima i specijalnim jedinicama kidisao na građane koji su svoje nezadovoljstvo iskazivali na mirnim građanskim protestima. Pred očima cjelokupne javnosti vrši se javno pozivanje na nasilje, a država ništa ne preduzima da se organizatori i podstrekači nasilja pozovu na odgovornost", istakao je Pejović.

On je dodao da je "valjda je svakome jasno da se svi konci vezano za sprečavanje ustoličenja Joanikija vuku iz jednog centra i to iz kancelarija Đukanovića, bilo da se radi o zgradi predsjednika ili onoj u prostorijama DPS, jer se svako malo čuju prijetnje njegovih savjetnika i funkcionera DPS".

"Nekima od nas su još u svježem sjećanju dešavanja nasilnog rasturanja građanskih protesta sa kraja devedesetih godina kada je Đukanović da bi izvršio svoju inauguraciju umalo zapalio Podgoricu. Svaki pokušaj sprečavanja da se u sjedištu Mitropolije crnogorsko-primorske omogući ustoličenje mitropolita je vid nasilja, koji od strane države treba na vrijeme sakcionisati", kazao je potpredsjednik DNP, partije na čijem je čelu Milan Knežević, koja je i dio Demokratskog fronta (DF).

Pejović je poručio i da je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) učinila sve da se tenzije svedu na najmanju moguću mjeru time što će se ustoličenje obaviti bez vjernika, iako kako dodaje to vjernici nijesu sa oduševljenjem prihvatili.

"Ona to čini u svojoj vjekovnoj kući, tako da svaki pokušaj da se ono spriječi je klasično nasilje nad vjerskim slobodama. Nije dobro što bivša vlast u sve ovo gura građane drugih vjera i nacija čime ciljano želi izazvati međuvjersku netrpeljivost. Mir nema cijenu, to treba da je jasno svim akterima na političkoj sceni Crne Gore, i u tom pravcu treba djelovati narednih dana", zaključio je Pejović.

Bonus video: