Spremaju političku penziju za Laličić i Kusovca

Iz tivatskog DPS-a cure informacije, partija se sprema za promjene na opštinskoj konvenciji

19793 pregleda 7 komentar(a)
Jovanka Laličić, Foto: Skupština CG
Jovanka Laličić, Foto: Skupština CG

Situacija u Opštinskom odboru DPS-a u Tivtu sve je zategnutija između “starog krila” i dijela mlađih članova i funkcionera te partije, a prilike je dodatno otežalo objavljivanje izvoda iz spiska takozvanih sigurnih glasača DPS-a u Tivtu pred posljednje lokalne i parlamentarne izbore, čemu je u javnoj polemici sa šeficom OO DPS Tivat Jovankom Laličić, pribjegao aktuelni predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP).

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” iz tivatskog DPS-a, potvrdilo nam je da atmosfera unutar OO te partije nije najbolja i da se tivatski DPS, koji je nakon poraza na lokalnim izborima 30. avgusta prošle godine, dobio nove koordinatore, sada priprema za novu opštinsku izbornu konvenciju na kojoj bi moglo biti smijenjeno i lokalno partijsko rukovodstvo na čelu sa Laličić.

Komnenović je, odgovarajući na javne prozivke sadašnje predsjednice lokalnog odbora, prije nekoliko dana objavio izvod iz internog strranačkog spiska tivatskog DPS-a sa procjenom rezultata glasanja na lokalnim i parlamentarnim izborima 30.avgusta prošle godine. Riječ je o kompletnoj evidenciji biračkog tijela Tivta u kojoj su naznačeni glasači iz te opštine i van partije. Dokument pod nazivom “Četvrta procjena - konačno” iz avgusta 2020. do detalja prati kako je ko glasao u Tivtu na izborima 2012. i 2016., kojoj partiji pripada, ime kontakta DPS aktiviste koji je za njega zadužen, a sadrži i podatak da li je taj birač išao 2019. na litije MCP.

Na spisku je i ime Jovanke Laličić sa na znakama sa kojim od građana ona treba da pred glasanje, obavi razgovor i utiče na njihovo biračko opredjeljenje.

Nakon što je Komnenović objavio dio ovog internog stranačkog dokumenta tivatskog DPS-a i najavio da će na svako dalje javno reagovanje Laličić nastaviti sa publikovanjem dokumenata o nepočinstvima bivše lokalne vlasti, ona je obustavila dalju medijsku polemiku sa njim.

”Vijestima” ni iz OO Tivat, niti iz centrale DPS Crne Gore ni nakon pet dana, nije odgovoreno na molbu da prokomentarišu činjenicu da je njihov glavni politički openent na lokalnom nivou, došao u posjed povjerljivog internog stranačkog dokumenta. Nisu odgovorili ni na pitanje iz kojih izvora je DPS došao do ovih podataka.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz vrha aktuelne tivatske vlasti, njima su izvori iz lokalnog DPS-a koji su nezadovoljni načinom rukovođenja opštinskimm odborom te partije od strane Laličić, u međuvremenu dostavili još druge interne stranačke dokumnetacije i “papira čije bi objavljivanje moglo dodatno kompromitovati lično Laličić i sam DPS Tivta”.

”Dio takvih partijskih dokumenata našli smo i sami na računarima u kancelarijama Opštine proteklih mjeseci, a koje su ranije koristili neki istaknuti DPS kadrovi bivše vlasti. Oni se, da li iz neopreznosti ili neke druge namjere, nisu ni potrudili da ih obrišu ili unište, tako da raspolažemo velikom količinom podataka o svemu što su Laličić i njene stranačke kolege - bivši predsjednik Opštine Siniša Kusovac i nekadašnji predsjednik lokalnog parlamenta Ivan Novosel, radili i kako su kršili zakone po više odsnova, ne samo u političko-izbornom smislu. Takvu dokumentaciju stalno dobijamo i od samih nekih članova OO DPS Tivta koji su nezadovoljni prilikama u tom odboru,” kazao je “Vijestima” izvor iz vrha aktuelne tivatske lokalne vlasti koji je insistirao na anonimnosti.

Iz OO i centrale DPS Crne Gore “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje imaju li saznanja o tome da su neki njihovi članovi u međuvremenu predstavnicima aktuelne lokalne vlasti dostavili još interne stranačke dokumentacije ili druge eventualno za lokalne funkcionere DPS-a, kompromitujuće dokumentacije.

“Što po vama ‘curenje’ tih dokumenata u ruke vaših političkih oponenata ili medija u Titu, govori o stanju međusobnih odnosa i povjerenja članova OO DPS Tivat?”- pitanje je na koje takođe “Vijesti” od DPS-a nisu dobile komentar. Nije odgovoreno ni zašto Laličić, nakon poraza DPS-a 30. avgusta prošle godine nije u skladu sa tada važećim Statutom DPS-a, podnijela ostavku na mjesto predsjednice OO, kao ni njen prethodnik tadašnji gradonačenik Siniša Kusovac.

Kusovac
Kusovacfoto: Siniša Luković

Upravo u ponašanju Laličićeve, Kusovca i Novosela koji personifikuju “staro krilo” partije u Tivtu, te dijela njima bliskih lokalnih partijskih funkcionera koji su ujedno obavljali i istaknute dužnosti u bivšoj opštinskoj upravi, mlađi dio članstva DPS-a u opštini vidi razloge zašto je ta partija izgubila vlast u gradu koji je za DPS simbolički, izuzuetno značajan kao mjesto najvećih stranih investicija u Crnoj Gori za koje ta stranka sebi pripisuje zasluge.

Od novih koordinatora se očekuju promjene i osvježenje partije

U tivatskom odboru DPS-a duže vrijeme vlada napetost i latentni sukobi “stare garde” i mlađih kadrova koji smatraju da je došlo vrijeme da se tivatski DPS temeljno kadrovski renovira, a Laličićeva, Kusovac, Novosel i još nekoliko njima bliskih kadrova, “pošalju u političku penziju”.

U tome mlađi kadrovi računaju na podršku novih koordninatora za Tivat ispred Predsjedništva i Izvršnog odbora DPS Crne Gore – bivšeg ministra sportrta Nikole Janovića i bivšeg predsjednika organizacije mladih DPS CG, Aleksandra Aca Pavićevića. Njih dvojica na pozicijama stranačkih kordinatora za Tivat, zamijenili su Predraga Nenezića i Gorana Jevrića koji su prije toga, godinama insistirali na starom i u javnosti prilično kompromitovanom kadru na rukovodećim mjestima OO DPS Tivta, zbog čega mlađi tivatski DPS-ovci sada očekuju od novih koordinatora da unesu kadrovske promjene i osvježe partiju na predstojećoj njenoj opštinskoj izbornoj konvenciji.

Bonus video: