Jovanović: Hitno uhapsiti Đukanovića, pokušao je da izazove građanski rat i uvede haos

"Ako se ne uhapsi Đukanović ne možemo da govorimo o snažnom odgovoru države na napad na najveće vrijednosti društva kakve su sloboda vjeroispovijesti"

27285 pregleda 134 reakcija 45 komentar(a)
Jovanović, Foto: Vuk Lajović
Jovanović, Foto: Vuk Lajović

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) i šef kabineta predsjednika Opštine Budva, Nikola Jovanović zatražio je hitno hapšenje predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

"Povodom dešavanja posljednja dva dana na Cetinju gdje se na organizovan način desio državni udar u pokušaju od strane političkih predstavnika DPS, dijela policijskih i parapolicijskih snaga, organizovanog kriminala i nekih državnih funkcionera koji su inspiratori izvršenja krivičnih djela protiv ustavnog uređenja, potrebno je, pored hapšenja Veljovića (savjetnik Đukanovića Veselin Veljović koji je danas uhapšen na Cetinju), po hitnom postupku privesti licu pravde Đukanovića koji je svojim prisustvom na Cetinju potvrdio da stoji iza ove organizovane pobune koja je po svom krivičnopravnom karakteru izazivanje i širenje vjerske netrpeljivosti i napad na državu sa namjerom uspostavljanja vlasti.

On je dodao da je "nedovoljno jak odgovor državnih institucija, prije svega Uprave policije dao vjetar u leđa vinovnicima događaja na izvršenje terorističkih akcija zbog kojih bi u civilizovanim državama bili odmah sankcionisani".

"Ako se ne uhapsi Đukanović ne možemo da govorimo o snažnom odgovoru države na napad na najveće vrijednosti društva kakve su sloboda vjeroispovijesti. Za to su stvorene sve ustavne pretpostavke jer se Đukanović u ovom trenutku ne može štititi imunitetom jer je prisustvom na Cetinju kao mjestu izvršenja ovih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti zatečen u samom izvršenju djela za koja je propisana kazna zatvora preko 5 godina a sve to shodno članu 86 stav 3 i 4 Ustava CG. Shodno tome, Đukanović je umišljajno već sebi stavio lisice na ruke i uspunjeni su svi ustavni i zakonski osnovi da se privede i pokrene postupak protiv njega u krivičnom smislu i naravno za pokretanje postupka razrešenja od strane Skupštine Crne Gore. Ukoliko to državne intitucije ne urade, zbog nedostatka lične i profesionalne hrabrosti, onda mnogi u lancu komandne odgovornosti moraju da podnesu ostavke zbog nečinjenja i nesprovođenja zakona", rekao je Jovanović.

Po njegovim riječima "hapšenjem Đukanovića stavlja se tačka na 30-godišnju vladavinu korupcionaško-kriminalnog režima".

"Đukanović je i ovog puta pokušao da izazove građanski rat i uvede haos u Crnoj Gori i to sa pozicije predsjednika države. Ukoliko nadležni u ovom slučaju ne postupe po Ustavu i zakonu onda su saizvršioci u ovim teškim krivičnim djelima. Vrijeme je za pravdu. Đukanović ili Slobodna Crna Gora", poručio je Jovanović.

Bonus video: