učestvovala na panelu u poljskoj

Kordić: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Glavna pregovaračica je istakla da je Crna Gora jasna u pogledu ostvarenja svog ključnog spoljnopolitičkog prioriteta i da članstvo u EU jeste realističan strateški plan

2798 pregleda 0 komentar(a)
Sa panela, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa panela, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, posebno imajući u vidu geopolitički značaj pristupanja država regiona Uniji, kao i uticaj procesa evropske integracije na stabilnost evropskog kontinenta kao cjeline, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.
Ona je učestvovala na panel diskusiji „Zapadni Balkan i Evropska unija: Realan plan ili daleki san?“, koja je organizovan u okviru dvadesetog Ekonomskog foruma u poljskom gradu Karpaču.
Glavna pregovaračica je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, istakla da je Crna Gora jasna u pogledu ostvarenja svog ključnog spoljnopolitičkog prioriteta i da članstvo u EU jeste realističan strateški plan. U tom kontekstu, ukazala je da je dobar okvir za njegovu realizaciju primjena Nove metodologije pregovora s EU. Crna Gora će je iskoristiti, dodala je, kako za mogućnosti koje pružaju mjere rane integracije, tako i za jačanje vidljivosti na evropskoj sceni i učešće u diskusijama koje se tiču budućnosti Evrope.
U panelu su, pored glavne pregovaračice, učestvovali i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Senk i generalni sekretar Skupštine evropskih regiona Kristijan Špar, koji su se, kako je saopšteno, složili u ocjeni da Evropska unija ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana.
"Učesnici panela su ukazali na značaj podrške država članica EU kroz ojačano i iskreno partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i potrebu izrade zajedničke komunikacione strategije proširenja EU. Takođe, istaknuta je važnost građanske participacije kao bitnog instrumenta za postizanje opštedruštvenog napretka i brže integracije u EU", zaključuje se u saopštenju.
Preporučujemo za Vas