Novaković Đurović: Popis održati kad se steknu uslovi, u skladu sa zakonom i EU standardima

Politička direktorica GP URA smatra spornim što je nacrt zakonskog teksta dat na izjašnjenje članovima Savjeta sa rokom od 24 sata, te da ne postoji objektivni razlog za tu hitnost, već da on može biti samo politički

13964 pregleda 505 reakcija 72 komentar(a)
Novaković Đurović, Foto: Boris Pejović
Novaković Đurović, Foto: Boris Pejović

Popis stanovništva za Građanski pokret URA je redovna obaveza države koju treba sprovesti kada se za to steknu svi neophodni uslovi u skladu sa domaćim i EU procedurama, saopštila je politička direktorica te partije Ana Novaković Đurović.

Istakla je da svaki predlog zakona, u skladu sa Zakonom o državnoj upravi i podzakonskim aktom, mora proći javnu raspravu u trajanju od najmanje 20 do 40 dana, te najavljeni Zakon o popisu ne smije biti izuzet iz te procedure.

"Potreba za javnom raspravom već je opravdana, jer se u javnosti postavljaju opravdana pitanja, kao npr. zašto su izostavljena pitanja u vezi sa osobama sa invaliditetom", navodi Novaković Đurović.

Smatra veoma spornim što je nacrt zakonskog teksta dat na izjašnjenje članovima Savjeta statističkog sistema sa rokom od 24 sata, te da ne postoji objektivni razlog za tu hitnost, već da on može biti samo politički.

Građanski pokret URA, kako je poručila, ne podržava kršenje zakona, narušavanje načela transparentnosti i ne vidi razlog žurbi za sprovođenje popisa.

Popis treba tretirati kao obaveznu statističku aktivnost države, a ne kao teren za afirmisanje identitetskih pitanja i produbljivanje podjela, naglasila je Novaković Đurović.

"Ukoliko se nekom samo iz političkih razloga žuri sa popisom, kako bi se on stavio u svrhu novih prebrojavanja nacionalnih krvnih zrnaca i raspirivanja podjela, i ukoliko se u tome planiraju kršiti zakoni i procedure, URA u tome neće biti saučesnik", zaključila je politička direktorica GP URA.

Bonus video: