Đurović: Uskraćivanje manjinske podrške SDP u Tivtu ne mora da znači nove izbore

"Rješenje je da se ponovo sjedne sa svim političkim subjektima u Tivtu i da se proba naći novi dogovor, kaže potpredsjednik SDP i šef tivatskog odbora Aleksandar Đurović

14109 pregleda 23 reakcija 21 komentar(a)
”Postoji samo opcija šireg konsenzusa”: Aleksandar Đurović, Foto: SDP
”Postoji samo opcija šireg konsenzusa”: Aleksandar Đurović, Foto: SDP

Nekoliko sati nakon što su iz centrale SDP-a u Podgorici poslali saopštenje da se tivatski odbor saglasio sa ranijom odlukom Predsjedništva da ta partija povuče podršku manjinskoj vlasti u Tivtu, potpredsjednik SDP i šef tivatskog odbora Aleksandar Đurović poslao je poruku da ova njihov potez ne mora da znači i pad lokalne vlasti Tivta, već eventualnu njenu rekonstrukciju.

”Uskraćivanje manjinske podrške SDP u Tivtu ne znači, odnosno ne mora da znači nove izbore. To je izraz našeg nezadovoljstva nekim, ali ne i svim stvarima što radi lokalna samouprava,”kazao je juče Đurović portalu Skala radio. Rješenje je, kako je naveo, “da se ponovo sjedne sa svim političkim subjektima u Tivti i da se proba naći novi dogovor.”

”Opcija da SDP dođe, sjedne i obezbijedi novu podršku pod novim uslovima ne postoji. Postoji samo opcija šireg konsenzusa, a to prije svega zavisi od sada već bivše većine vlasti u Tivtu,” poručio je on.

Iz centrale SDP su saopštili da partija neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta “dok se ne nađe političko i demokratsko razrješenje aktuelne situacije.” Sjednica SO zakazana je za ponedjeljak. NP koja ima 13, BF sa 2 i lista GB sa jednim odbornikom, same ne mogu obezbjediti natpolovičnu većinu od 17 glasova, odnosno kvorum za održavanje sjednice u 32-članoj SO. Pored jednog odbornika SDP koji je najavio da neće doći na sjednicu, opoziciju trenutno čine DPS sa 11 mandata, te SD i HGI sa po dva odbornika. Sve te tri partije ranije, u situacijama kada je vladajućoj većini NP-BF-GB-SDP nedostajao jedan od njenih odbornika zbog zdravstvenih razloga uslijed korone, javno su obećavale i održavale ta obećanja, da to neće koristiti da svojim nedolaskom i ne davanjem kvoruma za rad, opstruiraju rad lokalnog parlamenta.

Đurović je istakao da vlast u Tivtu “sada ne može da funkcioniše, osim uz podršku nekih drugih partija opozicije.” On je partnerima zamjerio da su “minimalno informisali” SDP o potezima vlasti i da “nisu na pravi način uvažili podršku”.

Ranije glavne optužbe centrale SDP na račun građanskih listi u Tivtu da su djelovale na ideološkoj podlozi klerinacionalizma, Đurović je juče stavio u drugi plan.

“Drugi dio su neke stvari koje su se neformalno dešavale, a jako su uticale na percepciju i glasačkog tijela i generalno glasačkog tijela ne samo u Tivtu nego i u Crnoj Gori.To su sva ona dešavanja vezana za Centar za kulturu u Tivtu, ali i neke stvari koje su se dešavale na društvenim mrežama,” istakao je on, ogradivši se da “ne može da kaže da krivi lokalnu vlast, ali sam primijetio izostanak njihove reakcije ne ta dešavanja.”

Iako su ga partneri koje je podržavao u SO indirektno prozvali da im je SDP povukao podršku čim je Opština Tivat počela da radi na vraćanju u budžet grada preko 7 miliona eura koje joj duguje Porto Montenegro na ime komunalija zbog ranijih kontrovernih aražmnana biše DPS-SDP vlasti sa vlasnicima tog rizorta, Đurović je juče kazao da je ta partija “jako zadovoljna inicijativom tivatske vlasti vezano za naplatu potraživanja od Porto Montenegra.

"SDP i dokazao da mu je važnija nacionalistička histerija od Tivta"

Najavu lokalnog SDP da uskraćuje manjinsku podršku građanskoj koaliciji listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i “Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat”, nosioci te tri građanske liste ocijenili su kao “ništa novo ni neočekivano.”

“Podsjećamo građane da je predizborni slogan SDP-a bio “Odbranimo grad”, a vidimo kako ga brane. I o ovom, kao i o ostalim potezima SDP-a po pravilu smo obavještavani iz medija, a povrh svega ovo saopštenje je za OO SDP Tivat, sastavio medijski pul iz Podgorice. I SDP-u i njihovim istomišljenicima iz Podgorice saopštavamo da su građani Tivta 30. avgusta prošle godine rekli šta misle o tome. Budite spokojni, Podgorica se više neće pitati u Tivtu, a vaši ideološki razlozi ne zanimaju ni tivatsku vlast ni građane Tivta", saopštili su nosioci listi Željko Komenović, Andrija Petković i Goran Božović. Oni su naglasili da je ovim svojim potezom, “SDP i dokazao da mu je važnija nacionalistička histerija i vještačke podjele u Crnoj Gori, koje stvara njihov ideološki patron u cilju odbrane kriminalom stečenih miliona, nego interes građana Tivta.”

Bonus video: