Jovanović: Vlast u Budvi više ne postoji

"Predsjednik SO zloupotrebljava funkciju i ovo je krivično djelo i stekli su se uslovi za njegovu smjenu. Nećemo pristati na promjenu Carevića i ucjene. Evo ponude, raspustimo Skupštinu i idemo na izbore", kazao je šef Carevićevog kabineta

71687 pregleda 582 reakcija 124 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović (Demokrate) prekinuo je sjednicu lokalnog parlamenta nakon što nije bilo kvoruma na Odboru za statut i propise.

Ovim je faktički parlament blokiran, a izlaz iz situacije se poslije oštrih optužbi na relaciji Demokratski front i Demokrate ne vidi. Petočlani odbor čine dva odbornika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) koji nijesu došli, odbornica DF Borka Miljković je prije dva mjeseca podnijela ostavku, tako da su prisustvovala samo dva odbornika iz redova Demokrata i DF.

Predsjednik Odbora Marko Marković (Demokrate) kazao je da je napravljena službena zabilješka da nije održana sjednica. Imajući u vidu da se bez stava ovog Odbora ne mogu usvajati odluke, kako je obrazložio Radović, prekinuo je sjednicu.

Odbornik DF Nikola Kralj je kazao da je još u petak podnio odluke o izboru članova Odbora i kandidovao Filipa Popovića (Pokret za promjene) da zamijeni odbornicu Miljković. U zahtjevu je tražio sazivanje hitne sjednice.

On je zatražio od Radovića pozivajući se na zakone i Poslovnik da održi sjednicu i donese odluke. Optužio ga je za opstrukciju parlamenta.

Radović je kazao da je još prije dva i po mjeseca upozorio na ovu situaciju, te pojasnio da bez stava Odbora parlament ne može donositi odluke.

“Bez odbora se ne može glasati ni o ovim odlukama. Ako bismo glasali, bili bi isto kao DPS koji je nas tako smijenio prošlog ljeta. Protiv tih ljudi sam ja podnio krivične prijave. Ako bih dozvolio bio bih isto kao DPS. Ako tada nisam kršio zakon, neću ni sada. Ako mislite da sam nešto uradio mimo zakona, procesuirajte me. Nađite drugog predsjednika Skupštine koji će na to pristati.”, kazao je Radović.

Radović i Kralj
Radović i Kraljfoto: Vuk Lajović

Kralj je na to odgovorio da predsjednik parlamenta je preuzeo na sebe odgovornost blokade parlamenta, dok je Odbornik DF Mladen Kažanegra optužio Radovića za opstrukcju i da blokira rad parlamenta.

“Ovo je pritisak da predsjednik Opštine Marko Carević da još neku fotelju Demokratama”, poručio je on.

Marko Marković je odgovorio da je u pitanju samovolja Carevića koja se više neće tolerisati.

Iva Midorović (Demokrate) osvrnula se na dnevni red sjednice smatrajući da se neko žustro bori sa kim će se Opština pobratimiti ili koga proglastiti za počasnog građanina, dok ključni problemi se ne kandiduju.

“Imate problem NVO Jaz Mrčevo polje gdje Carević i direktor Mediteranskog sportskog centra žele da otmu zemlju Grbljanima”, poručila je Midorović.

Tada je uslijedila bura u parlamentu, nakon čega je Radović prekinuo dalju raspravu i sjednicu.

Nakon završetka sjednice, jer mu Radović nije dao riječ da se obrati, šef Carevićevog kabineta, Nikola Jovanović je optužio Radovića za zloupotrebu fukcije, unizio građane i srušio politički sistem.

“Ovo su izazivanje tenzija kako bi se smijenio predsjednik Opštine Marko Carević. Predsjednik SO zloupotrebljava funkciju i ovo je krivično djelo i stekli su se uslovi za njegovu smjenu. Nećemo pristati na promjenu Carevića i ucjene. Evo ponude, raspustimo Skupštinu i idemo na izbore. Ova vlast više ne postoji", kazao je Jovanović.

Bonus video: