Carević i Dodik se sastali u Jasenovcu: Potrebno očuvati srpski identitet i SPC u Crnoj Gori

"Sagovornici su se saglasili da je SPC integrisana i jedinstvena te da predstavlja osnovu srpskog identiteta", navodi se u saopštenju.

16234 pregleda 62 reakcija 54 komentar(a)
Dodik i Carević u Jasenovcu, Foto: Opština Budva
Dodik i Carević u Jasenovcu, Foto: Opština Budva

Delegacija Opštine Budva predvođena predsjednikom Markom Carevićem na poziv Episkopa Jovana prisustvovala je obiljeežavanju praznika Svetih Novomučenika Jasenovačkih čiji spomen tradicionalno obelježava Episkopija Pakračko – Slavonska, saopšteno je iz Opštine Budva

U saopštenju se dodaje da se ove godine praznik Svetih Novomučenika obilježava zajedno sa uspomenom na 80. godišnjicu od početka rada sistema koncentracionih logora i logora smrti u Jasenovcu.

"Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC). Bogosluženju su osim predsjednika Carevića prisustvovali srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, predsjednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici Vlade Srbije, princ Filip Karađorđević, Aleksandar Damjanović direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore kao i brojni gosti i vjernici”, saopšteno je iz Opštine Budva.

Kako se navodi, nakon liturgije, Carević se susreo sa srpskim članom predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom.

"Razmijenili su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i naglasili potrebu očuvanja srpskog identiteta i SPC u Crnoj Gori. Sagovornici su se saglasili da je SPC integrisana i jedinstvena te da predstavlja osnovu srpskog identiteta", navodi se u saopštenju.

Delegacija Opštine Budva na čelu sa Carevićem i bivšim predsjednikom Skupštine opštine Budva Đorđijem Vujovićem položila je vijenac na spomenik "Kameni Cvijet" u Jasenovcu koji je posvećen svim žrtvama koje su stradale od strane ustaša u logoru Jasenovac u toku Drugog svjetskog rata.

Bonus video: