Injac na sastanku sa Šmit: Saradnja Crne Gore i OEBS-a na visokom nivou

Takođe, ministarka je navela da Crna Gora ostaje posvećena fundamentalnim vrijednostima ove organizacije, te da snažno podržava ulogu OEBS u jačanju mira, bezbjednosti i povjerenja u Evropi. S tim u vezi istakla je nastavak punog doprinosa Crne Gore u sve tri dimenzije rada OEBS.

3928 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Tokom radne posjete Austriji, ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Helgom Mariom Šmid, saopšteno je iz kabineta Ministarstva odbrane

Tom prilikom, Injac je istakla da je saradnja između Crne Gore i OEBS na visokom nivou, te posebno naglasila značaj podrške koju ta organizacija posvjećuje ne samo Crnoj Gori, već i cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Ministarka je posebno apostrofirala značaj saradnje koja je ostvarena kroz političko-vojnu dimenziju ove organizacije, sa fokusom na jačanje kapaciteta Crne Gore u domenu demilitarizacije i sigurnog skladištenja malog oružja i lakog naoružanja i konvencionalne municije.

U tom kontekstu, navela je značaj uspješno završenog programa “MONDEM”, koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih projekata u ovoj oblasti. Izrazila je posebno zadovoljstvo nastavkom saradnje kroz realizaciju novog projekta usmjerenog ka ublažavanju bezbjednosnih rizika povezanih sa malim oružjem i lakim naoružanjem i zalihama konvencionalne municije u Crnoj Gori. Takođe je ukazano i na saradnju u implementaciji politika rodne ravnopravnosti i poštovanju agende koja se odnosi na žene, mir i bezbjednost.

Takođe, ministarka je navela da Crna Gora ostaje posvećena fundamentalnim vrijednostima ove organizacije, te da snažno podržava ulogu OEBS u jačanju mira, bezbjednosti i povjerenja u Evropi. S tim u vezi istakla je nastavak punog doprinosa Crne Gore u sve tri dimenzije rada OEBS.

Generalna sekretarka OEBS, Helga Maria Šmid, kazala je da je Crna Gora prepoznata kao kredibilna država učesnica koja doprinosi promovisanju međunarodne stabilnosti i bezbjednosti. Ona je istakla da će OEBS nastaviti da podržava reformske procese Crne Gore, kao i da će pratiti dešavanja u regionu Zapadnog Balkana.

Na kraju susreta, sagovornice su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te izrazile spremnost za intenziviranje iste, kroz implementaciju projekata od zajedničkog interesa.

Na marginama Konferencije ministara odbrane zemalja Zapadnog Balkana i Republike Austrije, ministarka Injac održala je bilateralni sastanak sa austrijskom koleginicom, Klaudijom Taner.

Ministarka Injac izrazila je zadovoljstvo realizacijom bilateralnog susreta, te ukazala na značajnu podršku R. Austrije u domenu evropskih integracija naše zemlje, što umnogome doprinosi napretku u okviru demokratskih procesa Crne Gore. Injac je istakla važnost proaktivne uloge Austrije u okviru Grac platforme koja okuplja zemlje Zapadnog Balkana, što dodatno afirmiše jačanje povjerenja i dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Naglasivši značajne bilateralne projekte koji proizilaze iz domena bilateralne saradnje Crne Gore i Austrije u oblasti odbrane, Injac je potvrdila posvjećenost Ministarstva odbrane pospješivanju dinamike odbrambenih odnosa dvije zemlje. Ministarka Injac dodatno je istakla značaj obrazovanja crnogorskih kadeta na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji.

Ministarka Taner istakla je da će Austrija nastaviti da snažno podržava evropske integracije Crne Gore, uz očekivanje da će partnerski odnosi dvije zemlje nastaviti da se razvijaju u duhu prijateljskih odnosa i međusobnog razumijevanja. Taner je ukazala i na spremnost Ministarstva odbrane Austrije da se odbrambena saradnja dvije zemlje dodatno osnaži kroz sprovođenje zajedničkih aktivnosti i projekata od obostranog interesa.

Ministarka Injac, susrela se i sa ministrom odbrane Republike Srbije, dr Nebojšom Stefanovićem.

Injac je izrazila zadovoljstvo prilikom za susret koji, nakon „on line“ sastanka realizovanog u februaru 2021. godine, predstavlja dodatnu priliku za razgovor o važnim temama iz domena odbrane i bezbjednosti, te unapređenja bilateralne saradnje u odbrambenom sektoru. Ovom prilikom, ministarka je izrazila uvjerenje da će saradnja dvije države tokom njenog mandata dostići zadovoljavajući nivo, uz neophodnost daljeg unapređenja postojećih dobrosusjedskih odnosa. U skladu s tim, konstatovala je da će Crna Gora nastaviti da se snažno zalaže za evropske integracije svih država regiona Zapadnog Balkana, naglasivši da je članstvo u EU prioritetni spoljnopolitički cilj Crne Gore.

Ministar Stefanović se saglasio sa stavom o potrebi daljeg razvoja međusobne odbrambene saradnje, istakavši jačanje regionalnih odnosa kao ključni faktor za unapređenje međusobnog povjerenja i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Ministri su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje u domenu odbrane u predstojećem periodu, što je od obostranog interesa za jačanje regionalne stabilnosti i prosperiteta.

Bonus video: