Komnenović: SDP opet igra za DPS

Sjednica Skupštine opštine nije održana zbog nedostatka kvoruma, vlast poručuje da neće odustati od odbrane lokalnih interesa

12619 pregleda 18 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice Skupštine opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Redovna 11. sjednica Skupštine opštine Tivat, juče nije održana zbog nedostatka kvoruma. U skupštinskoj sali, od ukupno 32, pojavilo se samo 16 odbornika vladajuće koalicije građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat. Nije se pojavio jedini odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Aleksandar Đurović jer je ta partija prije desetak dana saopštila da uskraćuje manjinsku podršku koaliciji NP-BF-GB.

Iako je i sam za vikend poručio da zbog odluka SDP-a do daljnjeg ne učestvuje u radu lokalnog parlamenta i da neće doći na sjednicu, Đurović je juče službi Skupštine poslao zvanično izjašnjenje da je “odsutan iz opravdanih razloga”, a isto je uradio i njegov kolega iz DPS Ivan Novosel. To znači da su njih dvojica, iako iz političkih razloga bojkotuju rad SO, ispunili formalan uslov da ipak dobiju odborničke nadoknade za sjednicu.

Uz Đurovića, na sjednicu nije došla ni kompletna opozicija, koji čini ukupno 15 odbornika DPS, SD i HGI, pa je predsjednik SO Andrija Petković (BF) samo mogao da konstatuje da nema kvoruma. Prije toga on je ipak, konstatovao ostavku koju je na mjesto odbornika podnio Siniša Kusovac (DPS), tako da sada opozicija zvanično raspolaže sa ukupno 14 mandata.

Petković je najavio da će novi termin zasjedanja lokalnog parlamenta biti određen na sastanku Kolegijuma predsjednika SO u narednih sedam dana.

Petković i predsjednik Opštine Željko Komnenović (NP) poručili su da bojkot opozicije i SDP-a neće dovesti do pada lokalne vlasti i najavili da imaju načina da se suprostave, kako su rekli, “organizovanoj i sinhronizovanoj akciji podgoričkih centrala stranaka bivšeg režima kojima nisu bitni interesi Tivta”.

”Vraćamo se na početak ove naše priče: ko je za Tivat, a ko za Podgoricu. Očigledno je da je instrumentalizovan položaj lokalnih odbora nekih partija sa državnog nivoa, radi ‘više državne politike’ DPS-a. Prema informacijama sa kojima raspolažem, to se prvenstveno odnosi na lokalni SDP koji uopšte nije bio za ovaj scenario, čak je većina odbora bila uzdržana u odnosu na odluku Predsjedništva SDP da ta partija uskrati podršku našoj manjinskoj vlasti u Tivtu. Oni su se stavili na raspolaganje bivšem crnogorskom režimu koji odbrojava svoje posljednje dane, a koliko im je to pametno, nisam siguran”, kazao je Komnenović ocjenjujući da je “očigledno da je Milo Đukanović dogovorio direktno sa vrhom SDP-a ovakav scenario”.

”Nije to ništa neočekivano i sad samo treba vidjeti ko je za Tivat, a ko za Podgoricu. Tivatske opozicione stranke, bez obzira na to koliko sa njima upravljala podgorička centrala, odnosno DPS, ne mogu da zakrpe sve rupe u brodu politike DPS koji neumitno tone”, kazao je gradonačelnik Tivta, ocjenjujući da SDP i opozicija tim potezom “žele samo da nanesu štetu Tivtu i njegovim građanima” blokirajući usvajanje značajnih odluka za svakodnevno funcionisanje Opštine, poput izmjena staiuta lokalnih preduzeća, imenovanja njihovih novih rukovodilaca, ili usvajanja novog, jeftinijeg cjenovnika usluga većine vodosnabdijevanja i kanalizacije.

Ne sporeći da je bojkot legitimno politiičko sredstvo kojem su i oni ranije pribjegavali kada su bili opozicija, Petković je kazao da su u svemu najbitniji razlozi bojkota.

”Jako je simptomatično to da je do bojkota opozicije i SDP došlo upravo u momentu kada je ova lokalna vlast preduzela vrlo konktretne mjere i kada se sve više priča o tome da će Porto Montenegro na kraju ipak morati da Opštini vrati preko sedam miliona eura koje je ta firma uskratila Tivćanima, zbog svojih kontroverznih aranžmana sa bivšom DPS-SDP vlašću”, smatra Petković.

"Slomili" tivatski odbor da bi mogli komitovati na Cetinju?

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na sjednici OO SDP Tivat na kojoj se u četvrtak veče odlučivalo hoće li oni prihvatiti ranije donesenu odluku Predsjedništva SDP da ta partija povuče podršku manjinskoj vlasti građanskih listi, rezultat glasanja bio je tri “za”, šest uzrdžanih i dva glasa “protiv”. To znači da OO nije podržao odluku Predsjedništva, iako je dan ranije iz medijskog pula SDP saopšteno suprotno. Potpredsjednik SDP Crne Gore i predsjednik OO u Tivtu Aleksandar Đurović, “Vijestima” je juče rekao da nije tačna nezvanična informacija o rezultatu glasanja koju nam je potvrdilo više izvora, kao i da nije tačno ni to da je kao odbornik, skupštinskoj službi juče poslao izjašnjenje da je “opravdano odsutan” sa sjednice SO.

Izvori “Vijesti” ističu da su u četvrtak veče na sjednicu OO SDP u Tivtu došli predsjednik te partije Raško Konjević, generalni sekretar Ivan Vujović i član GO Borislav Banović, sa cijem da tivatske partijske kolege natjeraju da prihvate već donesenu odluku centrale.

”Objašnjeno nam je da SDP u Tivtu mora uskratiti podršku manjinskoj vlasti građanskih listi koje su u javnosti već targetirane kao navodno prosrpske i nacionalističke, jer je to u interesu partije, da bi SDP i njeni funkcioneri mogli uvjerljivije nastupati na patriotsko-komitskim okuplljanijma i protestima na Cetinju proteklih dana i plasirati svoj politički narativ o ugroženosti Crne Gore i Crnogoraca”, kazao je “Vijestima” jedan od učesnika sastanka, dodajući da je Konjević nije želio da odgovori na više puta upućeno pitanje što će uskraćivanje podrške manjinskoj vlasti u Tivtu gdje je SDP zauzeo brojna mjesta po organima upravljanja lokalnim preduzećima i ustanovama, u konačnici značiti za lokalni odbor te partije i njegov politički rejting. Predsjednik SDP je navodno, tek nakon više puta ponovljenog insistiranja svojih stranačkih kolega iz Tivta da im odgovori da li se sreće sa liderom DPS Milom Đukanovićem, potvrdio da je to radio proteklih dana.

SDP: Susreti sa predsjednicima drugih partija nisu krivično djelo

Iz Medijskog pula SDP-a, “Vijestima” je saopšteno da je na sjednici OO SDP Tivat od 14, bilo prisutno 10 članova tog tijela i da je njih osam glasalo za prihvatanje odluke Predsjedništva, dvoje je bilo uzdržano, a niko nije bio protiv.

Tvrde i da članovi OO nisu predsjedniku partije postavljali pitanja o tome kako će se ovaj potez odraziti na politički rejting SDP-a u Tivtu, kao ni oko toga da li se Konjević sretao sa Đukanovićem. Indirektno su međutim, potvrdili da je bilo susreta lidera SDP-a i DPS-a.

”Susreti sa predsjednicima drugih političkih partija i iz vlasti i iz opozicije su u svakom demokratskom društvu dio političkog života, osim ako ‘Vijesti’, kao medijski koncern, ne misle da je u pitanju neko krivično djelo. Ako je tako, onda bi predsjednici Vlade i Skupštine bili teško odgovorni zbog čestih sastanaka sa drugim predsjednicima političkih partija”, poručili su iz Medijskog pula SDP.

Istakli su da nije licemjerno to što je njihov odbornik u Tivtu najavio da neće prisustvovati sjednici SO jer je to odluka partije, da bi potom juče poslao izjašnjenje rukovodstvu SO da je “opravdano odsutan”.

”Jedino što bi moglo biti licemjerno je da predsjednik Opštine ne podnosi ostavku zbog gubitka skupštinske većine koja ga je izabrala. Kao što nije bilo licemjerno da poslanici URA i Demokrata četiri godine primaju zarade, a ne dolaze na sjednice Skupštine Crne Gore, tako i odsustvo potpredsjednika Đurovića predstavlja samo vid njegovog i političkog djelovanja SDP Tivat. Sticaj okolnosti je da se naše političko djelovanje sada poklapa sa tadašnjim potezima URA i Demokrata, što potvrđuje da su ovakvi potezi već bili dio političkog života u Crnoj Gori”, poručili su iz SDP-a.

Bonus video: