"moramo iznalaziti rješenja"

Abazović: Lajčak kao iskreni prijatelj CG da pomogne da se prevaziđu nedoumice i da damo fokus na prave teme

"Znate da više od 70% građana podržava članstvo u EU. Mi moramo da isporučimo rezulate. Jako sam zadovoljan i volio bih da način na koji gospodin Lajčak razumije dešavana u Crnoj Gori da i neki crnogorski političari to pecipiraju na sličan način"

29451 pregleda 519 reakcija 32 komentar(a)
Abazović, Foto: Screenshot
Abazović, Foto: Screenshot

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović zadovoljan je sastankom sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) Miroslavom Lajčakom, prenosi Portal Radio televizije Crne Gore (RTCG).

Abazović i Lajčak, sastali su se danas u Briselu.

Povezani članci

14. Septembar 2021.

Abazović sa Lajčakom iza zatvorenih vrata

Abazović je kazao da se njihova mišljenja podudaraju i izrazio očekivanje da Lajčak kao iskreni prijatelj Crne Gore pomogne da se, kako je kazao, neke nedoumice prevaziđu i konačno fokus stavi na prave teme.

Portal RTCG prenosi da je Abazović nakon sastanka sa Lajčakom izrazio zadovoljstvo sastankom i kazao da specijalni izaslanik Evropske unije najbolje razumije region Zapadnog Balkana i politička karetanja koja se dešavaju.

"Smatram da je za Vladu Crne Gore od izuzetne važnosti da još jednom demonstrira i simbolički i suštinski da u vrhu svih prioriteta našeg djelovanja treba da bude evropska agenda bez obzira na neke izazove koji su se pojavili prehodnih dana i koji će se pojavljivati i ubuduće, da ono što treba da bude naš glavni cilj jeste reformski put, onošto jeste naš put ka EU i ispunjavanje naših obaveza", kazao je Abazović u izjavi za Televiziju Crne Gore (TVCG) nakon sastanka sa Lajčakom u Briselu.

On je dodao da je sa specijalnim izaslanikom Evropske unije podijelio razmišljanja oko toga kako se razvijaju procesi u Crnoj Gori, na šta treba staviti akcenat u narednom periodu.

"Mislim da smo tu imali izuzetnu podudarnost između njegovih i mojih stavova. Očekujem da on kao iskreni prijatelj Crne Gore pomogne da se neke nedoumice prevaziđu i da damo konačno fokus na prave teme. To očekuju građani Crne Gore. Znate da više od 70% građana podržava članstvo u EU. Mi moramo da isporučimo rezulate. Jako sam zadovoljan i volio bih da način na koji gospodin Lajčak razumije dešavana u Crnoj Gori da i neki crnogorski političari to pecipiraju na sličan način", kazao je Abazović.

Abazović je kazao da podržava dijalog vlasti i opozicije.

"Mi moramo iznalaziti rješenja, Crna Gora nikome ne pripada manje ili više, to je naša zajednička država. Naša obaveza kao nosilaca javnih funkcija jeste da pronalazimo rješenja u dijalogu, da učinimo sve da se tenzije umanje sjednemo za sto i vidimo kao dalje. Ako to ne uradimo ja vjerujem da niko iz toga neće izaći kao pobjednik. Izazivanje tihog konflikta, polarizacije javne scene i građana, ne ide u prilog nikome osim strukturama koje su i do sada djelovale destrutivno", kazao je Abazović.

Izvještaj o napretku očekuje da bude objektivan.

"Nije sporno da će biti stvari na kojima će se izraziti kritika, ali u nekim poglavljima će se konstatovati i određeni napreci. Ne možemo da osporimo da su rezulati desili i u sferi finansija i u sferi bezbjednosti. Radi se na suzbijanju organizovanih kriminlanih grupa, šverca cigareta i narkotika ali se mora priznati da se nekim segmentima mora dati gas, i da pristup koji je u leru, nije doba za građane i vladu. Očekujem objektivan pristup. To treba doživjeti kao podstrek da treba dodatno raditi u segmentima u kojima se ne budu ocijenili kao zadovljavajući a u segmentima u kojima ima napretka da se dinamika nastavi i ako bude prostora ona poboljša", zaključio je Abazović.

Abazović boravi u službenoj posjeti Belgiji, gdje će se danas sastati i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i potpredsjednicom Vlade Belgije, Sofi Vilmes.

Preporučujemo za Vas