Krivokapić: Atak na imovinu krenuo sa formiranjem tzv. CPC, neko je ono što je bila državna svojina izbrisao gumicom

Premijer je kazao da pravda mora da pobijedi i vladavina prava da zaživi, što se kako je poručio ne može desiti dok su zarobljene institucije pravosudnog sistema

84588 pregleda 1013 reakcija 311 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas da je iznenađen da se nečijim ličnim stavom i gumicom mijenja nečiji status.

Komentarišući odluku Vlade da Cetinjski manastir prepiše na državu, on je novinarima u Tirani rekao da država koja je ozbiljna i uređena mora da ispravi sve te greške.

Povezani članci

14. Septembar 2021.

Odluka Vlade: Cetinjski manastir u rukama države

"Neko je to uradio namjenski ili namjerno i neki ljudi koji su to uradili nažalost danas nijesu živi i ne možemo da pokrenemo postupak protiv tih osoba, ali možemo da ispravimo nepravdu. Znate da u istoriji Crne Gore postoje tzv. tapije još od Crnojevića koje govore o tome čije je vlasništvo manastir", kazao je Krivokapić.

On je dodao da bi odluka cetinjskog parlamenta bila protivzakonita i protivustavna i na neki način bi bila poruka da takva odluka treba još više da dijeli građane.

"Nijedna odluka koja se donosi ne može biti protivustavna, protivzakonita i na štetu bilo koga. Taj atak na imovinu je krenuo već formiranjem tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čiji je jedini cilj bio, ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu, kako bi ta imovina mogla da bude korišćena ili od strane države ili te NVO", rekao je Krivokapić.

Imovina i pravo svojine je, kako je dodao, najznačajnija odrednica Ustava.

"Ovdje je neko namjerno napravio igru da je čak u jednom vremenskom periodu ono što je bila državna svojina izbrisao gumicom, a da ne govorim o drugim zloupotrebama gdje je 2005. jednom odlukom čitavu imovinu i državu i privatnu i koja je pripadala manastiru pripisao Prijestonici", naveo je Krivokapić.

Kazao je da pravda mora da pobijedi i vladavina prava da zaživi, što se kako je poručio ne može desiti dok su zarobljene institucije pravosudnog sistema.

Dodao je da je veliki broj dezinformacija, pa je jedna bila da je danas vraćen sa granice jer nije imao uredan PCR test.

"Došlo je vrijeme da se ne barjačimo po političkim narudžbama sa ove ili one strane nego šta je zakonito i ustavno. Ako ne uspostavimo funkcionisanje pravnog sistema u kome će neko drugi da dokazuje da li je u krivu, a ne onaj čija je imovina, to je isto kao kad bi neko rekao za vaš stan da nije vaš nego nekoga drugoga i onda se tužite sa njim iako znate da ste u pravu", kazao je Krivokapić.