Odlučivaće o Ivanoviću, on spreman za penziju

Komisija za etički kodeks Sudskog savjeta tek u ponedjeljak treba da utvrdi da li ima uslova da se pokrene provjera u vezi sa tim da li je Radomir Ivanović počinio prekršaj

55109 pregleda 83 reakcija 29 komentar(a)
Ivanović, Foto: Savo Prelevic
Ivanović, Foto: Savo Prelevic

Dvije sedmice nakon što je potvrđeno da je sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović u kumovskim odnosima sa Budimirom i Marinom Krstović kojima nije odredio pritvor iako su uhapšeni nakon akcije rekordne zapljene kokaina u Crnoj Gori, Sudski savjet (SS) još ništa nije preduzeo u istraživanju tog slučaja.

Ivanović, kako je potvrđeno “Vijestima”, za mjesec stiče uslove za starosnu penziju pa eventulna odluka o njegovom kršenju Etičkog kodeksa ili disciplinska odgovornost kao posljedica toga, ni na koji način ne mogu uticati na sudsku karijeru.

Ivanovićevim eventualnim sukobom interesa baviće se od ponedeljka Komisija za etički kodeks Sudskog savjeta, na čijem je čelu Dobrica Šljivančanin, saznaju “Vijesti”.

Šljivančanin će tada odlučiti na koji način treba procesuirati slučaj sudije kako bi on bio u skladu sa Zakonom o sudovima i Sudskom savjetu jer za to postoje neke dileme, objasnio je jedan od izvora.

Sagovornik navodi da postoji dilema da li Komisija za Etički kodeks treba ponovo da traži izjašnjenje sudije ili će prihvatiti ono koje je on dostavio na zahtjev v. d. predsjednice Savjeta Vesne Simović Zvicer koja je to od njega tražila. Ili će, kako navodi sagovornik, samo pitati sudiju ima li šta da doda s obzirom na to da je njegovo izjašnjenje veoma kratko - tek nekoliko rečenica.

Etičkim kodeksom sudija i tužilaca propisano je da Komisija za etički kodeks SS traži izjašnjenje sudije.

Perepreka za rad, kako su objasnili “Vijestima” je i to što je članici Komisije sutkinji Dušanki Radović prestala funkcija nedavnom odlukom SS, pa to tijelo sada ima dva člana - Šljivančanina i Hasniju Simonović (Udruženje sudija). Izbor nasljednika sutkinje Radović malo je izvjestan jer bi to trebalo da učini Konferencija sudija - koja se sastaje jedanput ili dvaput godišnje.

Sagovornik navodi da dvoje članova ipak može biti dovoljno za rad Komisije za etički kodeks, koja je, kako je rečeno “Vijestima”, obaviještena da bi sudija Ivanović mogao uskoro napustiti funkciju.

U Etičkom kodeksu sudija piše da je “sudijska nepristrasnost suštinski pojam i preduslov za obezbjeđenje pravičnog suđenja”.

“Sudija mora biti oslobođen od svake veze, naklonjenosti ili pristrasnosti, koja utiče - ili za koju bi se moglo smatrati da utiče - na njegovu sposobnost da samostalno donesu odluku. Sudija će sudijsku funkciju vršiti bez favorizovanja, predubjeđenja ili predrasuda po osnovu rase, boje kože, vjere, nacionalne pripadnost, životne dobi, bračnog statusa, polne opredijeljenosti, socijalno-imovinskog položaja, političke opredijeljenosti i svake druge različitosti”, navodi se.

Radomir Ivanović je u izjašnjenju SS odbacio navode da je bio pristrasan.

U Etičkom kodeksu sudija piše: “Sudija će tražiti da bude izuzet iz postupanja u predmetu u kojima postoje razlozi koji dovode u sumnju njegovu/njenu mogućnost da donese nepristrasnu odluku. Sumnju u nepristrastnost sudije naročito podstiču porodične, prijateljske, poslovne, socijalne i ostale veze sa strankama i njihovim zastupnicima”.

Ivanović je ranije za Javni servis rekao da “nije pristrasno postupao” navodeći da je prije toga naredio da se izvrši pretres poslovnih prostorija Krstovića.

“Prije toga sam bio vezan za neke radnje koje su dovele do pretresa i otkrivanja te količine kokaina od tonu i 400 kilograma. Smatram da se mjera pritvora određuje izuzetno, ali sam umjesto pritvora odredio mjere nadzora tako što sam im oduzeo putne isprave, tako što sam im zabranio da napuste mjesto boravišta u Crnoj Gori i da se svakomjesečno javljaju Upravi policije. To je za mene adekvatna mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenih u daljem toku vođenja krivičnog postupka protiv njih”, rekao je Ivanović.

Ko stoji iza šverca kokaina, ko su saučesnici i krajnja destinacija još nije poznato jer policija i tužilaštvo vode istragu. Uticaj na svjedoke jedan je od osnova za određivanje pritvora, u koji se gotovo po automatizmu šalju i preprodavci droge.

Ivanović je krajem avgusta odbio predlog više državne tužiteljke Tanje Božović da odredi pritvor Budimiru i Marijani Krstović, ocu i kćerki koji su uhapšeni zbog sumnje da su krijumčarili 1.400 kilograma kokaina.

Nakon par dana, vijeće Višeg suda u Podgorici preinačilo je njegovu odluku.

Obrazložili su da se osnovano žalbom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici konstatuje da je sudija za istragu nepravilno postupio, kada je odbio njihov predlog da odredi pritvor okrivljenima za krijumčarenje droge.

Po Zakonu postupak bi mogao trajati dva mjeseca

Ako Komisija u postupku odlučivanja o povredi kodeksa ocijeni da u radnjama sudije postoje elementi disciplinskog prekršaja kojim se vrijeđa ugled sudijske funkcije, prekinuće postupak za utvrđivanje povrede kodeksa i podnijeti predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije nadležnom organu. Sudski savjet dostavlja predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti disciplinskom tužiocu najkasnije u roku od pet dana od dana prijema predloga. Taj tužilac mora završiti u roku od 45 dana od dana dostavljanja predloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, a odluku o tome izrađuje 15 dana onakon njenog donošenja.

Za nepozivanje sudije na izuzeće nisu predviđene sankcije, sem ako se ono ne ponovi tri puta što onda predstavlja teži prekršaj.

Bonus video: