Bečić: Skupština ne smije biti prećutni prijatelj političkih interesa

“Od trenutka kada sam izabran za predsjednika Skupštine zalažem se za jačanje uloge parlamenta u demokratizaciji društva i podizanju svijesti da najviši zakonodavni dom ne smije biti prećutni prijatelj političkih interesa partija na vlasti, već mjesto od fundamentalnog značaja za sve procese koji se odvijaju u zemlji”

6493 pregleda 41 reakcija 12 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora

Najviši zakonodavni dom ne smije biti prećutni prijatelj političkih interesa partija na vlasti, već mjesto od fundamentalnog značaja za sve procese u Crnoj Gori, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, čestitao svim građanima Crne Gore Međunarodni dan demokratije.

On je kazao da će jačanje vladavine prava, ljudskih prava, slobode medija i promocija različitosti biti prioriteti i u narednom periodu.

“Moramo prihvatiti demokratiju kao univerzalnu vrijednost i na taj način garantovati da će u Crnoj Gori građani biti slobodni u donošenju političkih, ali i svih drugih odluka”, poručio je Bečić.

Prema njegovim riječima, činjenica da je prije godinu, prvi put u istoriji višepartizma, promijenjena vlast na izborima, govori u prilog tome da je društvo osjetilo potrebu i nužnost demokratskih promjena.

One su, kako je naveo Bečić, jedino moguće sa novim odnosom prema najvišim demokratskim načelima.

“Od trenutka kada sam izabran za predsjednika Skupštine zalažem se za jačanje uloge parlamenta u demokratizaciji društva i podizanju svijesti da najviši zakonodavni dom ne smije biti prećutni prijatelj političkih interesa partija na vlasti, već mjesto od fundamentalnog značaja za sve procese koji se odvijaju u zemlji”, rekao je Bečić.

Kako je naveo, imajući u vidu postignute rezultate i ocjene rada Skupštine od međunarodne zajednice u kojima je parlament označen kao najtransparentniji u bivšoj SFRJ i regionu, jasno je da je jačanje demokratije u Crnoj Gori primarni cilj i da to nema alternativu.

Bonus video: