Parlametarna opozicija: Prelazna vlada, pa vanredni izbori jedini izlaz iz krize

Zbog svega navedenog, sve parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg djelovanja koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmjerena ka punopravnom članstvu u EU

33845 pregleda 1432 reakcija 140 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Parlamentarne opozicione stranke stava su da je jedini izlaz iz političke krize formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora, saopšteno je danas nakon sastanka predstavnika opozicije.

Oni su na danas održanom sastanku kazali da bi na tim izborima "trebale da se odbrane sve vrijednosti koje su osnove savremene Crne Gore".

"Sve što se dešavalo u prethodnim danima, a pogotovo u nedjelju 5. septembra na Cetinju, pokazalo je da Crna Gora ima marionetsku Vladu koja je u potpunosti instrumentalizovana u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa", ocijenili su predstavnici opozicije.

Predstavnici opozicije smatraju da događaj sa Cetinja ne predstavlja vjerski obred "već velikosrpsku ofanzivu koja ima za cilj da obezliči Crnu Goru".

"Reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila je usmjerena na zaštitu časti i dostojanstva države. Građanski otpor spriječio je državno poniženje koje je bilo planirano od strane zvaničnog Beograda i aktuelne vlasti", navedeno je u saopštenju opozicije.

U zajedničkom saopštenju DPS-a, SDP-a, Liberalne partije, SD, predstavnika manjiskih partija smatraju da "aktuelnom Vladom trenutno upravlja čovjek kod koga ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost, i koji je spreman da po cijenu ljudskih žrtava ispunjava zahtjeve svojih nalogodavaca a sve u cilju stvaranja “srpskog sveta”

Za njih je stanje u zemlji dramatično.

-"Pandemija svakog dana odnosi desetine života, svakog mjeseca je 1.000 i više nezaposlenih, ne zna se ko komanduje službama bezbjednosti, institucije ne funkcionišu, a predsjednik Vlade prijeti građanima kako će se policijska represija od 5. septembra ponavljati. Prvi put nakon 90-tih manjinski narodi se osjećaju ugroženim i kao građani drugog reda, dok se njihovo prisustvo u državnoj upravi svodi na minimum. Crna Gora je od faktora stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa postala gorući problem u regionu i kao takva predmet je sve češćih diskusija u međunarodnim krugovima. EU integracioni put stagnira, na dnu je agende trenutne većine u kojoj dominantni dio suštinski preferira promjenu spoljnopolitičkog kursa države. Naša pozicija u NATO-u dobrano je poljuljana aktivnostima Vlade koje se odnose na curenje podataka, kalkulacije pod pritiskom DF-a oko slanja naše vojske u određene misije i sl. Crna Gora već mjesecima nema ministra pravde, predsjednik Vlade praktično ni sa kim ne komunicira, pokušava da uzurpira nadležnosti bezbjednosnog sektora, dok kapitalnih investicija nema ni u najavi. Svi politički akteri u parlamentarnoj većini nalaze se u međusobnim svađama. Dok Demokratski front i dalje bojkotuje parlament, čime je u potpunosti blokiran zakonodavni postupak, URA prijeti obaranjem Vlade. Sve gore navedeno samo je dio haotičnog stanja u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, a koje predstavlja najveću krizu od uvođenja višestranačja" navedeno je u saopštenju.

Opozicija smatra da se Crna Gora nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevjekovne i savremene države.

Zbog svega navedenog, sve parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg djelovanja koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmjerena ka punopravnom članstvu u EU.

"Dešavanja u Crnoj Gori odavno su prerasla političke razlike ili partijske interese. Stoga, cijenimo potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi - svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji dijeli vrijednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore ima obavezu da ustane i usprotivi se naletu fašizma i velikodržavne politike pod kojim se naša zemlja nalazi i odbrani svoje pravo na odlučivanje o sopstvenoj budućnosti. Za multietničku, multikonfesionalnu, građansku, antifašističku, evropsku i suverenu Crnu Goru koja je orjentisana sebi i svojim ciljevima, koja poštuje tuđe ali ne da na sebe i svoju časnu tradiciju i svijetlu budućnost", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: