URA: Dan ekološke države da bude državni praznik

Ona je ocijenila da je nakon 30 godina došlo da vrijeme da “sjednemo i preračunamo, da shvatimo da nas očekuju u budućnosti potpuno drugačije ekonomije, zelene ekonomije, zeleni način razmišljanja o budućnosti svake zemlje"

2344 pregleda 15 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Forum mladih Građanskog pokreta URA pozvao je poslanike da podrže njihovu inicijativu da 20. septembar bude državni praznik - Dan ekološke države.

Potpredsjednica Foruma mladih URA-e Ljiljana Jokić, na konfrenciji za novinare, kazala da je zdrava životna sredina ono što treba ostaviti budućim generacijama u nasljedstvo.

“Smatramo da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi osvijestili sve, naročito buduće generacije, kako bi se prepoznali načela, standardi i određene vrijednosti održivog razvoja”,rekla je Jokić.

Ona je kazala da tim predlogom zakona žele da doprinosu tom cilju.

Jokić je zahvalila poslanicima koalicije Crno na bijelo koji su podržali njihovu incijativu.

“Pozivamo i ostale poslanike da podrže tu inicijativu i pomognu mladima da doprinesemo zdravoj životnoj sredini”, rekla je Jokić.

Upitana da li očekuju da će ideja dobiti podršku u Skupštini, Jokić je odgovorila potvrdno.

“Bez obzira što postoje različtii stavovi po mnogima pitanjima u državi, mislim da je ekologija pitanje oko kojeg treba svi da budemo ujedinjeni, tako da očekujem podršku svih”, poručila je Jokić.

Poslanica URA-e Božena Jelušić podsjetila je da je prije 30 godina donijeta odluka da Crna Gora postane ekološka država, navodeći da je to imalo dvije strane.

Prema njenim riječima, djelovalo je kao "nadobudni marketing i bilo jedna vrsta prozora".

“Ono što se događalo za 30 godina pokazalo je da je bilo dosta riječi o marketingu jer je Crna Gora insistirala na industrijama koje proizvode veliki karbonski otisak, počevši od uglja, nafte, sasjekle su se šume, nismo insistirali da zagađivač plaća”, dodala je Jelušić.

Ona je kazala da “smo radili sve da povećamo karbonski otisak i da budemo što manje zeleni”.

U tom dijelu, kako je rekla Jelušić, devastirano je primorje i uništeno mnogo resursa.

Prema njenim riječima, zato što je jedna ideja imala puno marketinškog, ne treba je odbaciti jer, kako je kazala, svijet očekuju kriza hrane, vode i energetike.

Ona je ocijenila da je nakon 30 godina došlo da vrijeme da “sjednemo i preračunamo, da shvatimo da nas očekuju u budućnosti potpuno drugačije ekonomije, zelene ekonomije, zeleni način razmišljanja o budućnosti svake zemlje".

"U tom smislu jedan od temeljnih programskih načela URA-e je Crna Gora kao ekološka država”, zaključila je Jelušić.

Bonus video: