Ko u klin, a ko u ploču

Dogovor o resorima je pitanje za dijalog političkih subjekata i predsjednika Vlade. Imamo otvorena kadrovska pitanja, imajući u vidu da je upražnjeno mjesto ministra pravde, imamo nekoliko ministarstava koja se možda nijesu pokazala kao dovoljno funkcionalna, kaže Aleksa Bečić

32429 pregleda 49 reakcija 50 komentar(a)
Mogu političari ako su eksperti: Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Mogu političari ako su eksperti: Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Vicepremijer Dritan Abazović rekao je sinoć da bi prije eventualne rekonstrukcije Vlade trebalo izabrati kandidate za Tužilački savjet i da je “bilo kakvo uslovljavanje neodgovorno”.

Demokrate i Demokratski front prije tri dana saopštili su kako su se usaglasili da treba rekonstruisati postojeću Vladu tako da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi bi ujedno mogli biti i resorni ministri. Na sjednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada, dodali su, treba birati i Tužilački savjet.

Abazović “nije siguran”, kako je rekao, da je taj dogovor u skladu sa sporazumom lidera tri koalicije, u dijelu koji se tiče ekspertske Vlade. Objasnio je da bi ulazak partija u Vladu značio da je srušen koncept tog sporazuma i podsjetio da je dogovorom tri koalicije usaglašeno da su nosioci lista dobili šefa Vlade, drugi Skupštine a treći vicepremijersko mjesto.

Abazović nije odbacio mogućnost razgovora o političkoj Vladi, navodeći da je Tužilački savjet prioritet.

Tužilački savjet je prioritet: Abazović
Tužilački savjet je prioritet: Abazovićfoto: Savo Prelević

Iako su predložili kako treba da izgleda rekonstruisana Vlada, predstavnici Demokrata i Demokratskog fronta juče nisu govorili o njihovoj podjeli, tvrdeći da to premijer treba da riješi. Međutim, prema nezvaničnim informacijama navodno je već poznato kako bi ona izgledala i koji bi bili novi sektori.

Novi kabinet Zdravka Krivokapića trebalo bi da da ima novo ministarstvo u kome će biti spojeni saobraćaj i energetika, što znači da će oni biti “otkinuti” iz sadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija, na čijem je čelu Mladen Bojanić.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić trebalo bi da bude podjeljeno na dva - za sport i kulturu i za prosvjetu i nauku.

Ekologija i turizam planirani su kao poseban resor, koji će biti odvojeni iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kojim rukovodi Ratko Mitrović, odnosno Ministarstva ekonomije Jakova Milatovića.- Mitroviću bi ostalo “samo” prostorno planiranje i urbanizam.

Demokratski front je tražio i da se Ministarstvo finansija i socijalinog staranja Milojka Spajića raspolute, ali nema potvrde da za to imaju saglasnot.

Sadašnja Vlada ima 12 resora i jednog potpredsjednika. Demokrate i Demokratski front su saopštili ranije da bi trebalo da dobije još dva vicepremijera i šest ministarstva. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” potpredsjednici bi bili za sektore koji nijesu politički osjetljivi, a ekologija je jedan od njih.

Navodno je ideja da svi dosadašnji ministri ostanu u Vladi, izuzev ako premijer ne odluči da ih zamijeni.

DF-u su sporni pojedini aktuelni ministri, među kojima i vanjskih poslova Đorđe Radulović. Televizija “Vijesti” je objavila da je na spisku onih čija se zamijena traži ministarka javne uprave Tamara Srzentić, Aleksandar Stijović i Ratko Mitrović. DF je ranije insistirao na smjeni ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, koji pokriva i Ministarsvo pravde, a čiji, kao potencijalni, rukovodilac se pominje Momo Koprivica (Demokrate).

Potencijalni rukovodilac Ministarstva pravde: Koprivica
Potencijalni rukovodilac Ministarstva pravde: Koprivicafoto: Boris Pejović

Krivokapić, međutim, od partija očekuje da za pozicije u Vladi ponude kandidate koji su stručnjaci u tom resoru, a ne samo političari, tražeći za sebe pravo veta ako bude drugačije, prenio je jedan od sagovornika.

S takvim stavovima Krivokapić je nastupao i prilikom dogovora o sadašnjem kabinetu. Šef kluba poslanika Demokrate-Demos Boris Bogdanović tvrdi da o podjelama resora nije bilo riječi:

“U pitanju je stav dva najveća subjekta skupštinske većine koji za cilj ima da se tenzije spuste, da se Vlada osvježi, osnaži i da dobije novi impuls za velike zadatke koji joj predstoje, jer Crnu Goru čekaju najveći izazovi u novijoj istoriji koji moraju rezultirati isključivo pozitivnim promjenama”.

Da bi se to desilo, Bogdanović ocjenjuje da su potrebni prije svega razumijevanje i odgovornost unutar većine koja podržava Vladu, zatim spuštanje tenzija koje grade izrazito lošu društvenu klimu, a onda će to rezultirati stabilnošću što je garancija da će ta Vlada biti u situaciji da se bavi isključivo svojim poslovima.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Savo Prelević

“O novim ministarstvima odluku donosi premijer, profesor Krivokapić, a javnost će o tome obavijestiti kabinet premijera, kome to i pripada.”

”Postignuta je saglasnost da se spuste političke tenzije, da se Vlada ne ruši, već putem rekonstrukcije osnaži na način na koji se dogovore s premijerom Krivokapićem. Da li će dogovor s Krivokapićem rezultirati određenom rekonfiguracijom resora u Vladi to ostaje da se vidi, ali suština jeste da su promjene najavljene isključivo u cilju stabilizacije i dobijanja zamaha u radu kako bi ova Vlada mogla ispuniti svoja obećanja građanima naše zemlje koji su većinski zahtijevali promjene”, ocijenio je juče Bogdanović.

Rekonstrukciju Vlade i izbor Tužilačkog savjeta, koji bi mogli biti završeni do 15. oktobra, “praktično podržava” 37 od 41 poslanika vladajućeg saveza u Skupštini, a očekuje se da će URA ostati u rekonstruisanoj Vladi i da će im se pridružiti i predstavnici manjinskih partija.

Milan Knežević je naglasio da su smatrali neophodnim da se broj resora u Vladi uveća, tako što bi se jedan broj podijelio.

”Neophodno je i da se utvrdi koji su ministri radili dobro, a koji loše i da dogovorom izaberemo najbolje ljude za te resore. Mi moramo u razgovoru s premijerom i potpredsjednikom Vlade da dođemo do rješenja koje je prihvatljivo za sve”, kazao je gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

Predsjednik Demokrata i Skupštine Aleksa Bečić tvrdi da DF i Demokrate nijesu ulazili u detalje plana rekonstrukcije Vlade, jer, kako je rekao, žele da uz dijalog političkih subjekata i Krivokapića dođu do modela za razrješenje otvorenih pitanja.

Bečić
Bečićfoto: Nikola Dragaš

”Dogovor o resorima je pitanje za dijalog političkih subjekata i predsjednika Vlade. Imamo otvorena kadrovska pitanja, imajući u vidu da je upražnjeno mjesto ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava. Imamo nekoliko ministarstava koja se možda nijesu pokazala kao dovoljno funkcionalna, zbog obima nadležnosti koje imaju, bez obzira na personalno rješenje koje se nalazi na čelu tog ministarstva”, poručio je Bečić novinarima nakon posjete Osnovnoj školi “Sutjeska”.

Bečić je juče saopštio da se rekonstrukcija Vlade može realizovati efikasno i brzo, dok je Knežević bio konkretniji ocijenivši da bi do razrješenja krize moglo da dođe najkasnije do 15. oktobra, do kada bi mogli imati i rekonstruisanu Vladu i izabran Tužilački savjet.

Knežević je juče kazao da bi sigurno jedan od principa rekonstrukcije Vlade mogla da bude podjela iz septembra i početka oktobra prošle godine koju je Krivokapić tada u svojstvu mandatara ponudio predstavnicima parlamentarne većine.

Knežević
Kneževićfoto: Biljana Matijašević

Tada je Krivokapić ponudio devet ministarskih resora i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi koaliciji “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), a platformi “Crno na bijelo” tri ministarstva i jedno potpredsjedničko mjesto. Krivokapić je tada ZBCG ponudio mjesto potpredsjednika Vlade koji bi se vezao za neko ministarstvo, najvjerovatnije Ministarstvo ekonomije, a ZBCG je bilo ponuđeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo, te resori saobraćaja, Ministarstva prosvjete, zdravlja, nauke, javne uprave i sporta. Demokratama je tada prvobitno ponuđeno pet, a potom da kadrovski pokrivaju četiri resora - pravde, kulture, održivog razvoja i ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Bečić je, odgovarajući na pitanje kako izgleda plan koji je premijer navodno nudio vladajućoj većini u oktobru prošle godine, a koji je pomenuo Knežević, rekao da se ne sjeća toga, ali da pamti da se u jednom trenutku išlo ka modelu političke vlade, da se onda odustalo od tog koncepta, te da je premijer na kraju predstavio koncept ekspertskog kabineta.

Bonus video: