kordić održala sastanak sa šefovima radnih grupa

Osnaženi kapaciteti za ispunjavanje obaveza na evropskom putu

Na sastanku razmijenjena mišljenja u vezi sa primjenom revidirane metodologije proširenja, koordinacijom procesa pregovora...

4220 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Inoviranjem članstva u radnim grupama za vođenje pristupnih pregovora osnaženi su kapaciteti za ispunjavanje obaveza na evropskom putu, poručeno je sa radnog sastanka u Baru.

Na sastanku glavne pregovaračice Zorke Kordić sa šefovima radnih grupa za vođenje pristupnih pregovora poručeno je da šefovi radnih grupa za 33 poglavlja pregovora predstavljaju okosnicu pregovaračke strukture.

Oni, kako je istaknuto, djelovanjem pružaju jasnu viziju mape puta za zatvaranje poglavlja u svim oblastima pravne tekovine Evropske unije (EU).

“Inoviranjem članstva u radnim grupama za vođenje pristupnih pregovora osnaženi su kapaciteti za ispunjavanje obaveza na evropskom putu, a njihovi članovi koji dolaze iz organa državne uprave i civilnog sektora spremni su da znanjima, iskustvom i predanim radom u sljedećoj fazi procesa maksimalno doprinesu tom zajedničkom cilju”, poručeno je sa sastanka.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi sa primjenom revidirane metodologije proširenja, koordinacijom procesa pregovora.

“Kao i unapređenjem interne i eksterne komunikacije, kvalitetom materijala i jačanjem ljudskih resursa i predstavljanjem rezultata iz procesa pregovora u crnogorskoj i međunarodnoj javnosti”, navodi se u saopštenju.

Govoreći o značaju nove metodologije, Kordić je ukazala da će Crna Gora, kroz mjere rane integracije, imati priliku da učestvuje u brojnim politikama i programima Unije koji će donijeti koristi crnogorskom društvu i prije formalnog članstva.

Ona je ukazala na važnost političkog dijaloga sa državama članicama EU i potrebu aktivnijeg komuniciranja rezultata procesa prema njima.

Kordić je rekla da su sva pregovaračka poglavlja važna, ali da su ona koja se odnose na vladavinu prava, zbog uticaja na ukupni razvoj društva, u središtu pregovaračkog procesa sa EU.

“Imajući to u vidu, potrebno je da paralelno sa kompleksnim reformama vladavine prava fokusirano radimo na svim preostalim poglavljima u cilju ispunjenja njihovih završnih mjerila“, navela je Kordić.

Šefovi radnih grupa su, kako je saopšteno, iznijeli svoja viđenja i predloge s ciljem što efikasnije primjene nove metodologije i izrade mapa puta za ispunjenje preostalih obaveza u svim pregovaračkim poglavljima.

Oni su istakli da su spremni da, učešćem u različitim aktivnostima, doprinesu vidljivosti procesa pristupanja i crnogorskoj javnosti predstave značaj i koristi od pristupanja Crne Gore EU.

“Zaključeno je da je neophodna veća sinergija izmedju poglavlja, što se značajnim dijelom može postići kroz novi klasterski pristup njihovog grupisanja, a najviše zajedničkim naporima na identifikovanju horizontalnih veza između poglavlja - sve u cilju uspješne realizacije obaveza”, kaže se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas