Niske strasti iz partijskih interesa

Sociolog Andrija Đukanović kaže da su prijetnje navodnim snimcima predsjedniku Skupštine Bečiću na nivou žute štampe. Novinar Nikola Marković poručuje da se u javnom diskursu ne smije ići ispod praga ljudskog i profesionalnog dostojanstva. Bivši ministar i poslanik Dragan Šoć ističe da se oni koji su glasali za vladajuće partije moraju osjećati razočarano

51625 pregleda 308 reakcija 105 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Luka Zekovic
Dritan Abazović, Foto: Luka Zekovic

Umjesto da raskrste s javnim diskursom bivšeg režima, konstituenti vlasti zbog stranačkih ciljeva razmjenjuju najniže udarce koji samo urušavaju njihovo povjerenje kod građana - ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Komentarišući posljednju žestoku polemiku vladajućih Demokrata i GP URA, sociolog Andrija Đukanović kaže da je očigledno da su ugroženi partijski interesi probudili najniže strasti.

Đukanović
Đukanovićfoto: youtube

”Neprincipijelna vladajuća koalicija - koja od svog početka funkcioniše u stilu ‘korak naprijed, nazad dva’ - sad se suočava s novim i, za neke od konstituenata, neočekivanim obrtima. Izgleda da se percepcija mijenja kad se partijski interesi namire...”, rekao je on “Vijestima”.

Nakon što su Demokratski front (DF) i Demokrate u srijedu veče sklopile političko primirje zajedničkim zahtjevom za rekonstrukciju Vlade, uslijedilo je prepucavanje saopštenjima Demokrata i GP URA, koje je kulminiralo porukom GP URA da “sumnjaju” da lider Demokrata i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić “zbog nekih ozbiljnih ucjena napušta evroatlantski kurs”.

Oni su pitali Bečića da li to čini “zbog straha od snimka iz Beograda”.

Iz Demokrata su odgovorili da je “malo ko na javnoj sceni Crne Gore dotako dno, kao GP URA svojim istupom”. Dodali su da bi, “da za Bečića postoji bilo šta”, to “davno bilo objavljeno”...

Lider GP URA i vicepremijer Dritan Abazović rekao je da se izvinjava ako je saopštenje njegovog pokreta, upućeno Demokratama, bilo pretjerano.

”Moja aluzija na snimak je sljedeća - da su Demokrate cijelo vrijeme imale ‘rat’ s DF-om i da su bile pod napadom određenih tabloida iz Srbije, na jedan ružan način, i da je u jednom trenutku ‘rat’ stao, da se okrenula ploča i da je za sve trebalo optužiti GP URA. Mi ne uvažavamo ‘Informer’. Ako je bilo pretjerano, izvinjavam se. Greške su sastavni dio političke borbe. Vjerujem da ni Demokrate ne misle sve što su rekle. Želim da vjerujem da i mi i oni možemo mnogo bolje ubuduće”, poručio je Abazović.

Iz Demokrata su odgovorili Abazoviću da se, kad odluči da li je saopštenje njegovog pokreta pretjerano, izvini makar građanima, jer je, kako su naveli, za izvinjenje Bečiću i njegovoj porodici kasno.

Đukanović smatra da se vladajući akteri međusobno sabotiraju od formiranja vlasti, te da bi svi da vuku na svoju stranu.

”Prvo je DF bio isključen iz svih dogovora, pa su pljuštale optužbe prema ostalima da su ‘izdajnici narodne volje’, ‘bezbožnici’, ‘pripadnici tajnih sekti’ i sl. Sad vidimo da DF, nakon dogovora s Demokratama koji je uslijedio poslije njihovog surovog ‘rata’, poziva GP URA na konstruktivnu ulogu. Nakon toga, GP URA prijeti predsjedniku parlamenta snimcima, što je na nivou žute štampe”, napominje on.

Đukanović kaže da sve navedeno izgleda užasno i da ne daje mnogo razloga za optimizam.

”Ovako se ne vodi država. Nije potrebno, naravno, ni apsolutno saglasje o svemu, kao što je bio slučaj s vladavinom Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih koalicionih partnera, ali ni ovo nije dobar put. Zbog svađa se sabotira donošenje važnih odluka, sprovođenje zakona i uopšte reformisanje društva. Naravno da je u politici dosta toga nemoralnog, ali može i drugačije. Tamo gdje se vodi računa o komunikaciji i gdje se suprotstavljene strane poštuju - imamo progres. Kod nas, nažalost, funkcioniše makijavelistički pristup, koji ne daje dobar rezultat”.

Dugogodišnji novinar Nikola Marković ocjenjuje da se u javnom diskursu ne smije ići ispod praga ljudskog i profesionalnog dostojanstva.

Marković
Markovićfoto: Boris Pejović

On misli da bi vladajuće partije trebalo da se ograde od diskursa koji je ustanovio DPS uz pomoć, kako kaže, svojih medijskih pesnica.

”Očekujem da vladajuće partije pruže otpor ovome, jer je riječ o retorici koja nas vraća u devedesete, pa je samo pitanje vremena kad će se s ličnih uvreda preći na ratnohuškačke poruke. A dobro znamo gdje nas je to odvelo... Toga moraju biti svjesni i mediji i nosioci vlasti”, kazao je Marković “Vijestima”.

On ističe da se sjeća da je sličnih polemika na crnogorskoj političkoj sceni bilo i ranije, ali ne između aktera vlasti.

”Ovo, dakle, nije nova pojava, ali smo očekivali da će se s promjenom vlasti promijeniti i javni diskurs. Iskreno se nadam da su u pitanju incidenti, koji neće postati pravilo i obrazac ponašanja”, poručuje Marković.

Bivši ministar i poslanik Dragan Šoć potvrđuje da se i u vrijeme njegovog aktivnog bavljenja politikom polemisalo kao ovih dana, ali ne, kako kaže, unutar struktura koje su na istom zadatku.

”Zabrinjavajuće je što ovakav nivo komunikacije traje godinu dana. Ali, ne samo što traje, već se odvija na nivou stranačkih vrhova, pa je u tom slučaju i teže izaći iz njega”, naglašava on za “Vijesti”.

Đukanović se pita šta treba očekivati od građana ako se ovako ponašaju najviši državni funkcioneri.

On smatra da su građani do te mjere nabijeni tenzijama koje im plasiraju političari, da teško više mogu racionalno da rasuđuju.

”Zato su i sami počeli da u međusobnoj komunikaciji koriste govor mržnje i omalovažavanje. Dokle će ovo da traje i kakve će posljedice ostaviti po društvo - ne znam. Ali, sigurno je da nam, ako se ne povede ozbiljan dijalog, slijedi veoma težak put do funkcionalnog društva”, upozorava Đukanović, dodajući da u osnovi nemamo jasnu viziju gdje idemo i šta želimo kao društvo.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je kolege iz vlasti da prekinu “pubertetsku lakrdiju i omalovažavanje drugog”.

”Molimo zbog opšteg dobra. Molimo zato što nijesmo nikome dužni. Ili će biti tako ili ćete tražiti većinu kod onih koji svoje podrške naplaćuju po navici - skupo i preskupo. Čestitaćemo na tome samo ako dogovor bude važio makar nekoliko sati”, saopštio je on.

Šoć kaže da vladajućim partijama trenutne međusobne polemike nikako ne idu u prilog, jer samo, prema njegovim riječima, narušavaju njihov ugled i povjerenje kod građana.

Šoć
Šoćfoto: Savo Prelević

”Žao mi je što konstituenti vlasti ne mogu da usaglase stavove i što ne djeluju harmonično. Svi koji su glasali za partije koje su sad na vlasti - a među njima i ja - moraju se osjećati razočarano kad svjedoče ovakvim političkim prepucavanjima, koja su više karakteristična za odnose između vlasti i opozicije, ali ne i za odnose unutar vlasti. Iskreno se nadam da će vladajuće partije prestati s tim i da će energiju usmjeriti ka tome da promijene Crnu Goru u onom pravcu u kom su obećali da će je promijeniti”.

Policija ćuti o navodnom ucjenjivanju Bečića

”Vijesti” su tražile od Uprave policije (UP) informacije o navodima iz saopštenja GP URA, ali nijesu dobile nikakav odgovor.

Iz UP nijesu odgovorili na pitanja imaju li saznanja da neko na bilo koji način ucjenjuje predsjednika Skupštine Bečića, te da li ga neko u Crnoj Gori ili van njenih granica možda prisluškuje ili prati.

Bonus video: