Bečić - Krabal: Crnoj Gori mjesto u PS Frankofonije

"PS Frankofonije prati demokratski razvoj društava, a smjena vlasti koja prati poštovanje različitosti, uvažavanje opozicije i rodne ravnopravnosti predstavlja podstrek je za razvoj demokratije", kazao je Krabal.

2209 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Čanstvom u Parlamentarnoj Skupštini Frankofonije Crnoj Gori bi se otvorili novi mehanizmi multilateralne saradnje i stoga je šteta da ne bude članica, jer Crna Gora ima svoje mjesto u ovoj asocijaciji, poručeno je ispred delegacije PS Frankofonije, u okviru sastanka koji je održan sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Na sastanku je ocijenjeno i da bi članstvo doprijenilo snažnijoj regionalnoj saradnji, ali i primarno, dodatnom snaženju demokratskih kapaciteta parlamenta i društva, te kulturnih kapaciteta, što su i odrednice po kojima je Frankofonija i prepoznata.

Ocijenivši afirmativnim inicijativu za pristupanje Crne Gore Parlamentarnoj Skupštini Frankofonije, predsjednik Bečić je iskazao spremnost za članstvo Crne Gore u porodici Frankofonije i naglasio posvećenost ka podsticanju integracije Crne Gore u zajednicu koja istinski baštini evropske vrijednosti.

Osvrnuvši se na nedavnu posjetu delegacije Senata Francuske i Grupe prijateljstva Francuska - Balkan, Bečić je izrazio nepodijeljen stav po pitanju evropske opredijeljenosti Crne Gore, kazavši da evroatlantske integracije, uz strateški prioritet članstvo u Evropskoj uniji, te jačanje regionalne saradnje, ostaju okosnica spoljnopolitičke agende.

"Crna Gora je prihvatila novi pregovorački model kako bi iznjedrila rezultate u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Bečić.

Uz podsjećanje na brojne vezivne i strukturne elemente između dvije zemlje, šef Delegacije i generalni sekretar PS Frankofonije Žak Krabal naglasio je spremnost ka tješnjoj saradnji sa svim zemljama koje su dio ove važne asocijacije.

"PS Frankofonije prati demokratski razvoj društava, a smjena vlasti koja prati poštovanje različitosti, uvažavanje opozicije i rodne ravnopravnosti predstavlja podstrek je za razvoj demokratije", kazao je Krabal.

Žak Krabal, Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

Sagovornici su naveli da pored 90 zemalja sa pet kontinenata, postoji prostor za jačanje ove zajednice, te izrazili očekivanje da će i Crna Gora u predstojećem periodu dobiti svoje mjesto. Zajednički je zaključeno da upravo brojni multilateralni oblici saradnje kroz PS Frankofonije, doprinose integraciji mladih ljudi u društvu što u konačnom ima za cilj razvoj demokratije i cjelokupne zajednice.

Cijeneći aktuelnu političku situaciju u zemlji, sagovornici su se saglasili da je, mirna smjena vlasti u Crnoj Gori "pokazatelj čvrstine i snažnog razvijanja demokratskih kapaciteta", te da procesi koji su uslijedili nakon toga jesu izazov i iziskuju/traže političko umijeće, smirenost i mudrost.

Sasatanak je, kako je saopšteno, bio povodom da Bečić upozna sagovornike sa postignutim rezultatima na polju transparentnosti i otvorenosti najvažnijeg državnog doma, zaključivši da će 27. saziv Skupštine ostati posvećen afirmisanju kontrolne i nadzorne uloge.

Bonus video: