Nema uslova da provjeravaju sudiju

Predsjednik Komisije za etički kodeks Sudskog savjeta tvrdi da nemaju kvorum za odlučivanje zbog prestanka mandata sutkinji

31009 pregleda 63 reakcija 22 komentar(a)
Radomir Ivanović, Foto: Savo Prelević
Radomir Ivanović, Foto: Savo Prelević

Komisija za etički kodeks Sudskog savjeta neće odlučivati o tome da li je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović bio pristrasan u predmetu rekordne zapljene kokaina, kada kumovima Budimiru i Marini Krstović nije odredio pritvor jer smatra da za to zasad nema zakonskih uslova, potvrđeno je Vijestima.

Ivanović navodno od 8. oktobra ove godine stiče uslove za odlazak u penziju, što nije zvanično potvrđeno. Na sajtu pravosuđa u njegovoj biografiji ne piše kada je rođen, a u dokumentu Komisije za rješavanje stambenih pitanja sudija iz juna ove godine navodi se da ima 33 godina i 9 mjeseci staža.

Do početka oktobra Sudski savjet ne može da odlučuje da li je prekršio Etički kodeks ili eventulano počinio disciplinski prekršaj, jer je Komisija za etički kodeks desetkovana odlaskom jedne članice u penziju.

”Ne postoje zakonski uslovi da se odlučuje bez izbora trećeg člana komisije, koji se bira iz reda sudija na Opštoj sjednici Vrhovnog suda u proširenom sastavu. Tu odluku zatim potvrđuje Konferencija sudija”, rekao je Vijestima Dobrica Šljivančanin, predsjednik Komisije za etički kodeks Sudskog savjeta.

On je objasnio da je tokom konsultacija sa koleginicom i članicom Komisije Hasnijom Simonović zaključeno da nisu ispunjeni uslovi da bi donijeli zakonitu odluku. Komisija po zakonu ima tri člana, a prošlog mjeseca odlukom SS sutkinji Dušanki Radović prestala je funkcija. To tijelo sada ima dva člana - Šljivančanina i Hasniju Simonović (Udruženje sudija).

Dobrica Šljivančanin
Dobrica Šljivančaninfoto: Savo Prelević

Izbor nasljednika sutkinje Radović malo je izvjestan jer se Konferencija sudija sastaje jedanput ili dvaput godišnje, dok postoje i problemi za rad u Vrhovnom sudu kome nedostaje pola sudija.

Pitanje eventualne pristrasnosti sudije Ivanovića otvoreno je krajem avgusta, kada je objavljeno da je u kumovskim odnosima sa Budimirom i Marinom Krstović, kojima nije odredio pritvor, iako su uhapšeni nakon akcije rekordne zapljene kokaina u Crnoj Gori.

U Etičkom kodeksu sudija piše da je “sudijska nepristrasnost suštinski pojam i preduslov za obezbjeđenje pravičnog suđenja”.

”Sudija mora biti oslobođen od svake veze, naklonjenosti ili pristrasnosti, koja utiče - ili za koju bi se moglo smatrati da utiče - na njegovu sposobnost da samostalno donesu odluku. Sudija će sudijsku funkciju vršiti bez favorizovanja, predubjeđenja ili predrasuda po osnovu rase, boje kože, vjere, nacionalne pripadnost, životne dobi, bračnog statusa, polne opredijeljenosti, socijalno-imovinskog položaja, političke opredijeljenosti i svake druge različitosti”, navodi se.

Radomir Ivanović je u izjašnjenju SS odbacio navode da je bio pristrasan.

U Etičkom kodeksu sudija piše: “Sudija će tražiti da bude izuzet iz postupanja u predmetu u kojima postoje razlozi koji dovode u sumnju njegovu/njenu mogućnost da donese nepristrasnu odluku. Sumnju u nepristrastnost sudije naročito podstiču porodične, prijateljske, poslovne, socijalne i ostale veze sa strankama i njihovim zastupnicima”.

Ivanović je ranije za Javni servis rekao da “nije pristrasno postupao”, navodeći da je prije toga naredio da se izvrši pretres poslovnih prostorija Krstovića.

”Prije toga sam bio vezan za neke radnje koje su dovele do pretresa i otkrivanja te količine kokaina od tonu i 400 kilograma. Smatram da se mjera pritvora određuje izuzetno, ali sam umjesto pritvora odredio mjere nadzora tako što sam im oduzeo putne isprave, tako što sam im zabranio da napuste mjesto boravišta u Crnoj Gori i da se svakomjesečno javljaju Upravi policije. To je za mene adekvatna mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenih u daljem toku vođenja krivičnog postupka protiv njih”, rekao je Ivanović.

Istraga o tome stoji iza šverca kokaina, ko su saučesnici i krajnja destinacija još traje. Uticaj na svjedoke jedan je od osnova za određivanje pritvora, u koji se gotovo po automatizmu šalju i preprodavci droge.

Ivanović je krajem avgusta odbio predlog više državne tužiteljke Tanje Božović da odredi pritvor Krstovićima koji su uhapšeni zbog sumnje da su krijumčarili 1.400 kilograma kokaina.

Nakon par dana, vijeće Višeg suda u Podgorici preinačilo je njegovu odluku. Obrazložili su da se osnovano žalbom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici konstatuje da je sudija za istragu nepravilno postupio, kada je odbio njihov predlog da odredi pritvor okrivljenima za krijumčarenje droge.

Po Zakonu postupak bi mogao trajati dva mjeseca.

Bonus video: