istakla značaj dobre koordinacije i komunikacije za uspješnost u sprovođenju reformi

Kordić: Radne grupe za pregovore kao konsultativna platforma za unapređenje javnih politika

U tom kontekstu, ukazala je na potrebu daljeg jačanja administrativnih kapaciteta, kako za proces pristupanja, tako i za buduće članstvo u EU

4911 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Radne grupe za pregovore treba da budu ključna konsultativna platforma za sve aktivnosti u okviru sektorskih politika. Kroz njihov rad, a vodeći se obavezama iz završnih mjerila, treba da pokažemo veći stepen vlasništva nad procesom i pošaljemo afirmativne poruke Evropskoj komisiji i državama članicama, kazala je glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić.

Ona je danas učestvovala na konstitutivnim sjednicama radnih grupa za poglavlja 2 - Sloboda kretanja radnika i 19 - Socijalna politika i zapošljavanje.

Kako je saopšteno iz generalnog sekreterijata Vlade, na sjednicama su razmatrane prioritetne aktivnosti usmjerene na ispunjavanje obaveza u tim pregovaračkim poglavljima, kroz izradu i realizaciju mape puta s jasno definisanim zadacima, rokovima i odgovornošću.

Kordić je pozdravila inoviranje radnih grupa, istakavši potrebu sinergijskog djelovanja svih učesnika i značaj dobre koordinacije i komunikacije za uspješnost u sprovođenju reformi.

pregovori Kordić
foto: Generalni sekretarijat Vlade

Ona je kazala da će doslijedna primjena mape puta, podstaći dinamiku ispunjenja obaveza iz EU agende i osigurati efikasno ispunjenje jednog završnog mjerila u poglavlju 2 i tri završna mjerila u poglavlju 19.

U tom kontekstu, ukazala je na potrebu daljeg jačanja administrativnih kapaciteta, kako za proces pristupanja, tako i za buduće članstvo u EU.

Šefice radnih grupa Ana Leković i Jevrosima Pejović su se osvrnule na postignute rezultate, kao i na završna mjerila od kojih zavisi dalji napredak Crne Gore u poglavljima 2 i 19.

Istakle su da će nastojati da, dobrom koordinacijom u okviru radnih grupa, daju puni doprinos ispunjavanju obaveza u predmetnim oblastima i pitanjima od značaja za svakog građanina Crne Gore.

"Vlada Crne Gore je u julu ove godine usvojila inovirane odluke o radnim grupama za poglavlja 2 i 19. Radna grupa za poglavlja 2 ima 30 članova, dok Radna grupa za poglavlje 19 broji 47 članova. U kontekstu nove metodologije, poglavlje 2 – Sloboda kretanja radnika se nalazi u okviru klastera Unutrašnje tržište, dok se Poglavlje 19 nalazi u okviru klastera Konkurentnost i inkluzivni rast", podsjetili su iz generalnog sekreterijata Vlade.

Preporučujemo za Vas