Radulović: Crna Gora unapređuje prava i slobode svih, bez obzira na razlike

"Samo zajedničkim naporima svih globalnih aktera, u duhu međunarodne solidarnosti, možemo krenuti naprijed. Važno je slušati i uzeti u obzir glasove svih, uključujući male zemlje poput moje"

8268 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Mfa.gov.me
Foto: Mfa.gov.me

Na marginama Generalne skupštine UN, a na poziv rumunskog šefa diplomatije Bogdana Aureskua, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je na desetoj ministarskoj konferenciji Zajednice demokratija, na kojoj je poručio da je vrijeme velikih izazova trenutak da svi zajedno stanemo u odbranu najuzvišenijih civilizacijskih dostignuća.

Šef crnogorske diplomatije, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), ukazao je da uprkos napretku na različitim poljima, ekstremni nacionalizam u različitim djelovima svijeta dobija sve veći zamah, pri čemu svjedočimo potiskivanju slobode izražavanja, govora, mišljenja i udruživanja, ali i korupciji koja predstavlja posebnu opasnost po razvoj demokratije.

"Sve ove činjenice nedvosmisleno govore o potrebi preduzimanja daljih napora da se takve tendencije zaustave", ocijenio je Radulović.

Naglasio je da je Crna Gora snažno posvećena strukturnim reformama, sa ciljem stvaranja tolerantnog, stabilnog i ekonomski prosperitetnog društva. Dodao je da preduzimamo korake ka članstvu u EU, odlučno vjerujući da naša, ali i budućnost čitavog regiona Zapadnog Balkana, baš u Evropi.

"Crna Gora nedvosmisleno podržava liberalno-demokratske vrijednosti i unapređuje prava i slobode svih, bez obzira na nacionalne, etničke, vjerske, seksualne ili bilo koje druge razlike, kao jedini put ka mirnijoj, sigurnijoj, pravednijoj i humanijoj globalnoj zajednici", rekao je Radulović.

Takođe, na poziv ministra vanjskih poslova Singapura Viviana Balakrišnana, crnogorski šef diplomatije učestvovao je na Ministarskom sastanku Grupe za globalno upravljanje (3G), na kome su razmatrani savremeni izazovi poput oporavka od posljedica pandemije i suočavanja sa klimatskim promjenama.

"Samo zajedničkim naporima svih globalnih aktera, u duhu međunarodne solidarnosti, možemo krenuti naprijed. Važno je slušati i uzeti u obzir glasove svih, uključujući male zemlje poput moje. Niko ne smije biti zapostavljen. Tu su uloga i napori UN -a neophodni", rekao je Radulović poručivši da je Crna Gora snažno posvećena jačanju multilateralizma.

Na sastanku Globalne grupe za upravljanje, koja predstavlja neformalnu grupu malih i srednjih ekonomija koje se zalažu za efikasnije, odgovornije i inkluzivnije globalno upravljanje, obratili su se predsjedavajući 76. sjednice GSUN-a Abdulah Šahid, kao i predstavnici G20 trojke – Italije, Saudijske Arabije i Indonezije – koji su prezentovali napore u adresiranju pomenutih izazova.

Na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ministar vanjskih poslova razgovarao je sa predstavnicima Američko – jevrejskog komiteta, kao i sa Mukhtarom Tleuberdijem, potpredsjednikom Vlade i šefom diplomatije Kazahstana.

"Odnosi između dvije zemlje su dobri i prijateljski, sa potencijalom za unapređenje saradnje, posebno kada je riječ o turizmu i ekonomiji“, konstatovale su diplomate, potvrdivši da o novoj dinamici i snaženju privrednih i kulturnih veza svjedoče nedavna posjeta crnogorskog potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića Nur-Sultanu, kao i otvaranje Počasnog konzulata te zemlje u Podgorici.

Ministri vanjskih poslova, kako je saopšteno, razgovarali su o mogućnosti početka pregovora o viznoj liberalizaciji, kao i o saradnji u multilateralnim forumima.

Tokom susreta sa Dejvidom Harisom iz Američko – jevrejskog komiteta, konstatovana je odlična saradnja Crne Gore sa Izraelom, te potvrđena potreba za jačanjem veza na svim nivoima.

Radulović je istakao da je "Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u Evropi gdje se tokom II Svjetskog rata Holokaust nije dogodio" i podsjetio da Crna Gora nema zabilježen nijedan slučaj javnog iskazivanja antisemitizma.

On je ocijenio da je naša država učinila sve kako bi jevrejska zajednica uživala sva prava. Govorivši o naporima Crne Gore na putu EU integracije, on je naveo da Sjedinjene Američke Države, kao naš evroatlantski saveznik, imaju važnu ulogu i na našem evropskom putu.

Bonus video: