CIVIS: Javna licitacija o strukturi buduće vlasti neprimjerena, premijer doprinosi konfuziji

"Za CIVIS rekonstrukcija postojeće Vlade ne dolazi u obzir ukoliko se krši Sporazum trojice lidera pobjedničkih koalicija iz septembra prošle godine", poručili su

4404 pregleda 141 reakcija 13 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Savez građana CIVIS poručio je da je javna licitacija o strukturi buduće izvršne vlasti neprimjerna, jer svi konstituenti vladajuće većine nijesu ni razgovarali o tome, a kamoli postigli dogovor.

Smatraju da su ovi istupi nekorektni. kontraproduktivni, jer kod javnosti stvaraju utisak da je jedina svrha "aktuelne halabuke zadovoljenje raskošnih funkcionerskih apetita iz pojedinih partija vlasti, dok su im dobrobit građana, državni i nacionalni interesi potpuno sporedni".

Kazali su da konfuziji doprinosi i posljednji istup premijera Zdravka Krivokapića na ovu temu, jer je već obznanio da će buduća vlada imati tri potpredsjednika i najavio dijeljenje postojećih i otvaranje novih resora.

"To bi bio legitiman politički put, da je podržan od većine u Skupštini, a faktički je riječ o samo jednoj epizodi javne licitacije i ishitrenom nastupu premijera. Preduslov za rekonstrukciju ili za novu Vladu je saglasnost više od 40 poslanika, a za CIVIS rekonstrukcija postojeće Vlade ne dolazi u obzir ukoliko se krši Sporazum trojice lidera pobjedničkih koalicija iz septembra prošle godine", poručili su.

Dodaju da im je neprihvatljivo i uslovljavanje kompletiranja Tužilačkog savjeta (TS) rekonstrukcijom vlade.

"Već smo uputili apel da Demokratski front i Demokrate prestanu sa opstrukcijama i da hitno pristupimo izboru preostalih članova TS iz redova uglednih pravnika, odnosno da jagmu za foteljama zamijenimo odlukama koje su neophodne za dalji zamah u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Apelujemo na predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da zakaže hitnu sjednicu na kojoj će biti kompletiran TS, jer to od nas očekuju građani, evropski i evroatlantski partneri. Podsjećamo i da je jedna od ključnih zamjerki Evropske komisije i Savjeta Evrope, u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, izostanak vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", zaključili su.

Bonus video: