Đukanović: Crna Gora odlučna da ispuni sve zahtjeve EU, bez ikakvog popusta

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, potvrdio odlučnost Crne Gore da ispuni sve zahtjeve koje EU očekuje, naročito u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, bez ikakvih popusta.

16488 pregleda 444 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Crna Gora je odlučna da ispuni sve zahtjeve koje Evropska unija (EU) očekuje, naročito u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, bez ikakvih popusta, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

On se danas u Njujorku sastao sa premijerom Holandije Markom Ruteom.

Đukanović je zahvalio Ruteu na podršci Holandije da Crna Gora postane članica NATO, a sada i, kako se navodi u saopštenju, na izuzetno dragocjenoj ekspertskoj pomoći na putu ka članstvu u EU.

Đukanović je rekao da je taj put definitivni izbor Crne Gore kojim je, nakon obnove nezavisnosti, odlučno krenula i postavila ga kao strateški cilj.

Prema riječima Đukanovića, integracija Zapadnog Balkana ključni je faktor stabilnost regiona i teško je očekivati da zemlje regiona mogu dostići stabilnosti životom van evropskih pravila i vrijednosti.

On je, kako se navodi u saopštenju, potvrdio odlučnost Crne Gore da ispuni sve zahtjeve koje EU očekuje, naročito u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, bez ikakvih popusta.

“Svoju odgovornost u tom smislu već smo pokazali članstvom u NATO i učešćem u brojnim misijama”, poručio je Đukanović.

On je, kako se navodi u saopštenju, sa Ruteom podijelio zabrinutost za stanje u regionu, što, kako se dodaje, vidi kao refleks događanja na širem globalnom planu.

“Izvjestan zastoj u politici proširenja, bio je prilika za treće strane da penetriraju svoje interese u naš region”, kazao je Đukanović, apelujući da se spriječi dalja destrukcija.

Rute je, kako se navodi, istakao da je Holandija veoma posvećena evropskoj perspektivi uz poruku da Crna Gora treba brzo da nastavi naprijed i postigne neophodne reforme.

“Holandija pokušava da pomogne i omogući da zemlje regiona imaju otvorena vrata za dalji proces pristupanja uključujući otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kako bi se pridružile Crnoj Gori i Srbiji u grupi zemalja koje imaju jasnu evropsku perspektivu”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili o izuzetno dobrim i prijateljskim odnosima dvije zemlje.

Rute je zahvalio na pomoći u borbi sa pandemijom koronavirusa kroz mehanizam transporta i obostrane repatrijacije građana.

Đukanović je, kako se dodaje u saopštenju, ocijenio da se saradnja dodatno može unaprijediti na polju ekonomije.

Rute je pohvalio napredak u unapređenju prava LGBT populacije i posebno pozdravio najavljeno otvaranje ambasade Crne Gore u Hagu, na šta je, kako je rekao, izuzetno ponosan.

“To je jasan signal vaše posvećenosti nama i EU, kazao je Rute. Holandija će sa druge strane ponovo razmotriti otvaranje ambasade u Podgorici”, zaključio je Rute.

Bonus video: