Radulović: Prekinuti igru sa sudbinom građana

Dešavanja u energetici još jedna potvrda da su potrebne promjene i rekonstrukcija Vlade, poručuje zamjenik predsjednika PzP

24017 pregleda 29 reakcija 28 komentar(a)
Radulović, Foto: BORIS PEJOVIC
Radulović, Foto: BORIS PEJOVIC

Dešavanja u energetskom sektoru su još jedan primjer koji pokazuje da su neophodne temeljne promjene u Crnoj Gori i rekonstrukcija Vlade kako bi se ona učinila funkcionalnom i ojačala kompetentnim kadrovima, ocijenio je zamjenik predsjednika Pokreta za promjene i poslanik Branko Radulović. On je "Vijestima" kazao da menadžment akcionarskih društava u većinskom vlasništvu države mora biti stručan, a izvršne funkcije birati nakon javnih konkursa.

"Neznanje i površnost, bezobrazluk i politikanstvo, igra sa sudbinama građana Pljevalja i cijele Crne Gore i sa novim stotinama miliona i milijardama eura kada je u pitanju budućnost Termoelektrane (TE) Pljevlja i energetskog sektora, ovih dana kulminira i hitno se mora prekinuti. Brojni funkcioneri od vodećih do onih po dubini su se i u ovom slučaju pokazali nedostojnim funkcije koju obavljaju. Za razliku od njih Mladen Bojanić sa saradnicima i Nebojša Medojević u osnovi zastupaju ispravne stavove", rekao je Radulović. Podsjeća da su on i njegove kolege bili u pravu po pitanju budućnosti subjekata u energetskom sektoru.

"Kada je bilo vrijeme za to, upozoravali smo, nudili brojne studije i rješenja, procesuirali rezolucije, podnosili krivične prijave. Uzalud. Posljednja je bila Rezolucija o zelenoj energiji, procesuirana krajem prethodne godine i krivična prijava protiv bivšeg premijera Duška Markovića i odgovornih funkcionera za protivzakonitu i pogrešnu tzv ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, podnesena prije više od godinu", navodi Radulović.

O ekološkoj rekonstrukciji TE su u posljednje vrijeme čuju različiti stavovi iz resornog Ministarstva kapitalnih investicija i Elektroprivrede (EPCG). Iz MKI su kazali da bi rekonstrukcija TE, koju je ugovorila bivša vlast, mogla koštati i do 100 miliona, a ne bi smanjila parametre koja zahtijeva EU. Direktor Nikola Rovčanin pozvao je ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića "da radi u interesu naroda, a ne po nekakvim paralelnim agendama".

Ministarstvo je najavilo preispitivanje višemilionskog posla ekološke rekonstrukcije TE koji je bivša vlast ugovorila sa konzorcijumom u kojem se nalazi kineski DEC i podgoričke firme Bemax i BB Solar u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića. Radulović navodi da je sva njegova ponuđena rešenja u energetskom sektoru vrijeme potvrdilo i nedavno je postignuto i jednoglasno saglasje na eminentnom naučnom skupu organizovanom pod nazivom "Poželjan i moguć dugoročni razvoj Crne Gore 2021", sa vodećim naučnicima regiona iz oblasti energetike, mašinstva i tehnologija.

"TE Pljevlja, poput Željezare Nikšić, Rudnika boksita a i Kombinata aluminijuma, sa Đukanovićevim nasljeđem, postojećim odnosima, vlasništvu, globalnim tendencijama, nažalost nema budućnost", smatra Radulović. TE Pljevlja će, kako dodaje, biti u pogonu izvjesni period koji treba da bude dogovor sa Energetskom zajednicom, propisima EK i odlukama Samita u Glazgovu.

"Zbog praktičnosti taj dogovor će vjerovatno biti jedinstven za svih preostalih 12 termoelektrana koje su u pogonu na Zapadnom Balkanu. Da li u tom periodu treba izvršiti neki oblik ekološke rekonstrukcije, treba da pokaže studija izvodljivosti. Ukupna cijena proizvodnje elektrečne energije iz TE, eventualna otplata kredita, CO2 penala i fjučersa ne smiju da pređu vrijednost tržišne vrijednosti električne energije. Nekonkurentnost TE i ukupna cijena električne energije iz nje će eksponencijalno rasti, tako da će ta cijena brzo dostići vrijednost veću od 200€/MWh", upozorio je Radulvić.

Navodi da TE snage oko 220MW troši više od milion tona uglja i produkuje zbog različite atomske mase više od dva miliona tona ugljendioksida (CO2).

"Danas, takođe postoje određene tehnologije oko smanjenja količine CO2, ali ne i potpune eliminacije. Projekcije da ćemo imati gubitak od milijardu eura za uvoz električne energije u sljedećih 10 godina ako se ne izvrši tzv. ekološka rekonstrukcija su neznavene, naprotiv građani Crne Gore bi u toj situaciji platili više od dvije milijarde eura nego u slučaju uvoza. U toj situaciji izgledno je i da nam EK uvede sankcije ili takse i na druge proizvode. Uostalom u sljedećih deset godina ćemo imati novih više od 3.000 Gwh", upozorava Radulović.

Poručuje da postojeću protivzakonitu i pogrešnu tzv. ekološku rekonstrukciju treba odmah prekinuti jer ona predstavlja obmanu i opasnost od srljanja u još veća pogrešna zaduženja.

"Krivična odgovornost za dosad učinjeno mora dobiti sudski epilog. U slučaju da neko od sadašnjih funkcionera insistira na daljoj realizaciji ovog pogubnog projekta će biti saučesnik i snosiće krivičnu odgovornost. Sistemske, projektne i dinamične 'zelene' investicije u energetici moraju biti inkluzivne i inovativne. Neophodno je izraditi tri nove hidrocentrale na vodotoku Pive koje bi radile reverzibilno i proizvodile vršnu energiju", kaže Radulović.

Neophodno je, dodaje, postojeću inicijativu o solarnim panelima zakonski definisati i objediniti sa energetskom efikasnošću zgrada, uz punu saglasnost sa opštinama. Prostorni plan se mora donijeti što hitnije, gdje bi se tačno definisala područja koja se mogu koristiti za vjetrogeneratorska i fotonaponska polja. Napokon moramo početi sa izgradnjom termoenergana na biomasu i otpad snage većom 10MW.

Radulović poručuje da je neophodno što hitnije formirati Institut za razvoj Crne Gore, a Razvojna banka je imperativ za stratešku podršku.

"Posjetu predsjednice EK, Ursule fon der Lajen, treba iskoristiti da bi se ukazalo na potrebu povećanja sredstava za Investicioni okvir za Zapadni Balkan", kaže Radulović.

Fon der Lajen će ove sedmice posjetiti države Zapadnog Balkana, a posjeta Crnoj Gori planirana je u srijedu.

Bonus video: